Prvi put državne počasti Ravnogorcima

V. ILIĆ

23. 04. 2018. u 20:54

Први пут државне почасти Равногорцима

foto V.I.

Sahrana ubijenih boraca JVuO U kripti nove crkve u Čačku. Posle 72 godine, kosti Jaroslava Milutinovića i Radosava Radonjića, iz Jezdine kod Čačka, prenete iz Ribnice kod Kraljeva

DVOJICA pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, čiji su zemni ostaci pronađeni prošle jeseni u neobeleženom bezdanu u Pridvorici na Jelici, sahranjena su u kripti Crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Čačku.

Pročitajte još: „OPASNIJI” OD DžIHADISTA I VEHABIJA: Ravnogorski pokreti „bezbednosna pretnja“ za BiH

Posle 72 godine, kosti Jaroslava Milutinovića i Radosava Radonjića, iz Jezdine kod Čačka, prenete su uz prisustvo počasne jedinice Druge brigade Kopnene vojske Srbije iz Ribnice kod Kraljeva, a posle opela u crkvi. Dok je kovčeg polagan u kriptu u podrumu, ispaljena je počasna paljba. Ovo je, prema tvrdnji istoričara, prvi slučaj da se pripadnici poražene ratne strane u večnu kuću ispraćaju uz počasti države. Opelo u crkvi služila su petorica čačanskih sveštenika, a kovčeg je bio pokriven srpskim trobojkama.

- Nismo do prošle godine ni znali gde je ubijen i gde mu kosti leže. Na onaj svet nisu ispraćeni opelom, i to me je godinama mučilo - kazao je sin jednog od ubijenih, Milisav Milutinović (77). - Konačno mogu mirno da spavam...

Pročitajte još: Na Jelici ekshumacija tela dvojice ubijenih Ravnogoraca

Predsednik Komisije za pronalaženje i evidentiranje svih tajnih grobnica na području Čačka, istoričar Goran Davidović, saopštio je da su Milutinović i Radonjić surovo ubijeni 6. novembra 1945. U kripti novog hrama sahranjuju se žrtve komunističkog terora. Sud u Čačku rehabilitovao je krajem prošle decenije i Milutinovića i Radonjića, utvrdivši da su likvidirani bez suđenja, iz ideoloških razloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Opaki

24.04.2018. 02:40

Na veliku zalost nas, i nase dece, narodni heroji ce biti samo komunisti, imena ulica, skola, bolnica, bulevara, trgova, kulturnih ustanova, pa cak i gradova nosice imena komunista iz drugog svetskog rata. Kao da u prvom heroja nije bilo, i kao da ih nije bilo medju cetnicima u drugom. Nepravda istorijska

Rumija

24.04.2018. 06:17

Na mala vrata stare kosti a na velika nova istorija. Za desetak godina sve ce da bude kako porazenima odgovara - slava i privilegije. Da sve to sto drzava po volji parijanera i našim novcem plati aminovace i crkva za dva cvancika samo da progura jos zabludelih ovaca u carstvo nebesko. Sve moze kad su ljudi roba a novac sedi na oltaru.

Da je bilo

24.04.2018. 13:57

@Rumija - Da je bilo ovoliko četničkih lajkova 44. bilo bi kao u pesmi : Savila se grana jorgovana - nema više partizana...

Sudija

24.04.2018. 06:47

Koja porazena strana? Dosta vise sa nepismenim novinarstvom. To su prvi antifasisti u Evropi.

deda iz Srbije van sebe

24.04.2018. 13:49

@Sudija - Videli smo već šta sudije misle o kvislinzima ! U novom pravosuđu sud ne utvdđuje istinu , već ubedljivost prezentacije !?

Srboljub

23.05.2018. 11:31

@Sudija - Ravnogorci jesu prvi antifašistički pokret u Evropi, ali nažalost i na njihovu sramotu, ostali su poslednji saradnici fašista koji su pružali otpor pobednicima i posle kapitulacije Nemačke.

Stari Beograđanin

24.04.2018. 13:43

Dokle bre tako? Sedam decenija od rata prošlo a neki još uvek o četnicima i partizanima. Umuknite sa tim. Što je bilo- bilo je, gledajmo u budućnost, državne počasti nisu ni za jedne ni za druge jer je na obe strane bilo itekakvih zločina! Osim toga, istorija, posebno nemačka, je jasno rekla sve o saradnji četnika sa Vermachtom i SS jedinicama u borbi protiv partizana. Bunimo se što Hrvati prekrajaju istoriju, a to rado čine i mnogi Srbi!

branko

24.04.2018. 14:39

хвала богу.долазимо памети.Дражини четници су били први борци против нациста.то што су били антикомунисти и били против партизана не чини их фашистима.исто тако могли су назвати четнике комунистима јер су се заједно са партизанима борили против немаца и усташа. жалосно је што у Србији још има Срба комуниста којима историја почиње са Титом и партизанима.Али тако ће бити док је Ивица Дачић на власти,који људе ословљава са другови и другар.(треба му рећи да су се и нацисти тако поздрављали,камарад

Istina

23.05.2018. 11:36

Saučestvujem sa porodicom, ali istina je da su po ratnom pravu, sve nelegalne vojne formacije morale da polože oružje nakon kapitulacije Nemačke 9. maja 1945. Oni koji su to odbili, smatraju se odmetnicima i teroristima i njih ne štiti ratno pravo. Tako da ova dvojica novembra 1945. nisu "surovo ubijeni", već legitimno likvidirani od strane bezbednosnih snaga međunarodno priznatih jugoslovenskih vlasti. Ovde je na delu klasičan primer prekrajanja istorije.