EVROPSKA AKCIJA POLICIJE: Od ponedeljka pojačana kontrola brzine kretanja vozila

Tanjug

15. 04. 2018. u 14:49

ЕВРОПСКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ: Од понедељка појачана контрола брзине кретања возила

Foto N. Fifić

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, sprovešće od sutra do 22. aprila pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, sprovešće od sutra do 22. aprila pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila.

Ova akcija će početi u svim državama članicama međunarodne organizacije TISPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope). Reč je o ukupno 32 države (28 država članica Evropske unije, Švajcarska, Norveška, Srbija i Gruzija), saopštio je MUP.

Podsećamo da svaka kontrola vozača, odnosno vozila, podrazumeva i obavezno alkotestiranje vozača, a prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu saobraćajni policajci će kontrolisati i da li vozač i putnici u vozilu koriste sigurnosne pojaseve.

PROČITAJTE JOŠ: Rebić: Podneto 300.000 prekršajnih prijava zbog prekoračenja brzine; Brzina najčešći uzrok nesreća

U okviru ove međunarodne akcije, realizovaće se i akcija "Speed marathon", koja se takođe sprovodi na svim evropskim putevima, a tokom koje će biti merena brzina na najvažnijim putnim pravcima neprekidno u trajanju od 24 časa, od 18. aprila u 6:00 do 19. aprila u 6:00 sati.

PROČITAJTE JOŠ: Nema sedišta za decu, kazna i 120.000 dinara


U tom periodu biće angažovani svi raspoloživi uređaji za merenje brzine, istakao je MUP i podsetio vozače da se na deonici autoputa Šid - Šimanovci meri i prosečna brzina kretanja vozila.

Tokom prošlogodišnje akcije "Speed marathon", za 24 časa na evropskim putevima otkrivena su ukupno 151.073 prekršaja prekoračenja brzine, od čega je u Republici Srbiji otkriveno 2.895 prekršaja.

Analize pokazuju da je svaki treći saobraćajni prekršaj u Republici Srbiji prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila. Istovremeno, neprilagođena brzina javlja se kao uticajni faktor u gotovo polovini saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

oldlala

15.04.2018. 15:06

Sve ok netreba brzo voziti ali da se kaznjava za izmeren 1km/h preko dozvoljenog je cista pljacka,jer je nemoguce da imaju tako precizne radare za merenje brzine.

Savesni Naprednjak - EU !

15.04.2018. 16:15

Zabraniti da se prelazi ulica izvan pešačkog i da se baca smeće izvan kante za smeće !!!!!

somborac

15.04.2018. 18:12

Samo što u Nemačkoj neće niko biti zaustavljen ako je prešao do 5 km/h brže od dozvoljene brzine. Dok će naši da oderu kožu takvim vozačima.

SASA

15.04.2018. 20:25

Ja sam u penziji. Penzija mala. Kupujem konja i ceze. Netreba registracija, goriva na sve strane, netreba pojas, za unuka mi netreba posebno sediste, vozacka netreba, lekarski. Ma kad sve saberem mogu dva konja da kupim.

Jova

16.04.2018. 01:27

bas lepo al ne vazi za sve,to jest ne vazi za one koji treba da sprovedu zakon kako sluzbeno tako i privatno,dali postoji nekon ko to kotrolise ili je onanstara vrana vrani oci ne vadi ?