NACIONALNA ekipa Srbije na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke u Firenci osvojila je tri medalje i jednu pohvalu. Učenica drugog razreda Matematičke gimnazije Jelena Ivančić osvojila je zlatnu medalju i prvo mesto sa maksimalna 42 poena.

Pročitajte još: NOVI USPEH MATEMATIČARA: Četiri medalje za Srbiju na Olimpijadi u Teheranu (FOTO)

Na takmičenju Srbiju su predstavljale još tri učenice. Tamara Ponjavić, učenica trećeg razreda Matematičke gimnazije, dobitnica je srebrne medalje, a Irina Đanković, učenica drugog razreda iste škole, bronzanu medalju. Nini Matić, učenici trećeg razreda Valjevske gimnazije pripala je pohvala.

U pratnji učenica su bili lideri reprezentacije dr Sonja Čukić i Miloš Stojaković.

Pročitajte još: Četiri medalje za mlade matematičare na Tajlandu

Konkurencija je bila žestoka. Učestvovali su takmičari iz 52 zemlje, a zavidno znanje pokazale su učenice iz Rusije, Poljske, Norveške, Belgije, Francuske, Velike Britanije, Rumunije, Italije, Nemačke, SAD i Japana. Podsećamo, Olimpijada je otvorena 9. aprila, a danas je svečano zatvaranje.

MIHAJLOVIĆ ČESTITALA MLADIM MATEMATIČARKAMA


Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović čestitala je danas mladim matematičarkama Srbije, koje su na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke u Firenci osvojile tri medalje i jednu pohvalu.

"Upućujem najiskrenije čestitke Jeleni, Tamari, Irini i Nini na izvanrednim rezultatima koje su postigle, predstavljajući našu zemlju na Olimpijadi u Firenci", navela je Mihajlović u čestitki.