Srpska pravoslavna crkva pojavila se kao investitor u izgradnji poslovno-stambenog kompleksa u bloku 32 u Novom Beogradu i to je, kako kažu za Tanjug, njihov prvi kapitalni projekat u Beogradu, s ozbirom na prihode koje očekuju od iznajmljivanja poslovnog objekta na atraktivnoj lokaciji.

Na gradilištu kod hrama Svetog Dimitrija uveliko traju radovi, na zemljištu koje je u vlasništvu SPC.

Izgradnju dva stambena i jednog poslovnog objekta finansiraće suinvestitor, firma MPC inženjering.

Po ugovoru o zajedničkoj izgradnji, potpisanom pre dve godine, suinvestitor će izgraditi za SPC poslovni objekat sa podzemnom garažom na dva nivoa, u delu parcele prema postojećem pravoslavnom hramu.

Deo parcele SPC je ustupila suinvestitoru za izgradnju dva stambena objekta sa127 stanova i podzemne garaže koji će pripasti PMC-inženjeringu i ta firma će ostvarivati prihode od njihove prodaje, dok u tim zgradama crkva neće imati stanove.

PROČITAJTE JOŠ: PREDLOG NOVOG USTAVA SPC: Patrijarha će birati dve trećine vladika

To će biti definisano ugovorom o fizičkoj deobi koji je u pripremi i koji SPC tek treba da potpiše sa suinvestitorom.

Crkva ne namerava da proda budući poslovni objekat, nego da ga iznajmljuje kompanijama, a prihode će koristiti za "svoje potrebe", među kojima je, preciziraju, i završetak hrama Svetog Dimitrija.

Na pitanje odakle crkvi to zemljište, navode da je u njihovom vlasništvu od ranije, te da je SPC oduzeto najviše građevinskog zemljišta.


foto Tanjug

Ispričali su da je za SPC za sada ovo prvi kapitalni objekat u Beogradu s ozbirom na dobru lokaciju u centru Novog Beograda i mogućnost za ostvarivanje prihoda od rentiranja, a na pitanje da li je bilo još takvih sličnih projekata u Srbiji gde se SPC pojavljuje kao investitor, odgovaraju da je verovatno bilo, ali ne navode precizno o kojim projektima je reč.

SPC je, kao vlasnik zemljišta, objašnjavaju, ustupila PMC inženjeringu oko 50 ari zemljišta za dve stambene zgrade, dok će se poslovni objekat za crkvu biti na oko 23 ara.

Poslovni prostor prostiraće se na 5.235 metara kvadratnih, a dva stambena komleksa na oko 25.000 metara kvadratnih.

foto Tanjug

O tom poslu pre zaključenja ugovora o zigradnji SPC je razgovarala i sa oko 10 drugih firmi, ali je izabrala PMC inženjering kao "najozbiljniju" kada je reč o uslovima koje su ponudili.

U SPC za Tanjug navode i da su svi podaci o projektu na Novom Beogradu na tabli kod gradilišta.

Na toj tabli piše da su investitori SPC- Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka i PMC inženjering i podatak da će se kompleks prostirati na 36.601,59 metara kvadratnih.

Navode se i da je gradnja počela 8. marta ove godine, a da rok za izgradnju 18 meseci.

PROČITAJTE JOŠ: Jevtić sa Porfirijem: SPC važna za opstanak Srba

Građevinsku dozvolu izdao je Sekretarijat za urbanizam i građevnske poslove, u kojem za Tanjug navode da ne raspolažu podacima kada i po kom osnovu je SPC - Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka postala vlasnik predmetnog gradskog građevinskog zemljišta.

Iz PMC inženjeringa nisu davali nikakve informacije, a na sajtu kompanije su slike budućeg kompleksa, u kome su zastupljeni stanovi različitih stuktura, od jednosobnih do petosobnih na tipskim etažama, kao i savremeno organizovani dupleksi na poslednjim sparatovima, a projektovani su u skladu sa konceptom savremenog, luksuznog stanovanja.