Računarski sistem za unapređenje upozorenja na poplave

Tanjug

03. 04. 2018. u 13:26

Рачунарски систем за унапређење упозорења на поплаве

Foto: Tanjug

Blagovremeno upozorenje od poplava je veoma važno, izjavio je danas ambasador SAD Kajl Skat prilikom posete Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije povodom donacije računarskog sistema za unapređenje upozorenja na poplave u slivu Save
Blagovremeno upozorenje od poplava je veoma važno, izjavio je danas ambasador SAD Kajl Skat prilikom posete Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije povodom donacije računarskog sistema za unapređenje upozorenja na poplave u slivu Save.


"Ne možemo sve u potpunosti da predvidimo ili sprečimo poplave u budućnosti, ali je važno da građani budu blagovremeno obavešteni", kazao je Skat koji se najpre razgovarao sa direktorom RHMZ Jugoslavom Nikolićem koji se zahvalio na donaciji.


Američki ambasador je kazao da je došao u Srbiju 2016. godine, ali da je uočio da su sećanja građana na poplave iz 2014. i dalje sveža.


"Mnogi ljudi koji se sećaju 2014. znaju da upozorenje na poplave nije bilo blagovremeno kako je moglo biti. Oni su saznali za poplave kada su videli vodu kako teče ulicama“, rekao je Skat.On je precizirao da se donacija sastoji i od opreme za mapiranje, obuke eksperata, kao i softver, navodeći da je ovde reč o regionalnom projektu jer se čitav region suočava sa zajedničkim izazovima.


Računarski sistem u vrednosti od milion dolara, koji je donirala Evropska komanda SAD, a Iženjerski korpus američke vojske učestvovao je u dizajnu, predstavlja rezultat zajedničkih napora Vlade SAD i članova Međunarodne komisije za sliv reke Save u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori.


"Ovaj projekat će imati veliki humanitarni značaj u pogledu smanjenja negativnih posledica potencijalnih poplava u slivu reke Save i odličan je primer planiranja, koordinarcije i realizacije na međunarodnom nivou sa ciljem obezbeđivanja sigurnijeg i kvalitetnijeg života u regionu", rekao je Nikolić zahvalivši se građanima i vladi SAD na donaciji.


Nikolić je istakao da će ovaj sistem činiti veoma važnu kariku u upozorenju od poplava."Uspostavili smo sistem gde će na zajedničkoj platformi svaka od članica Međunarodne komisije sliva reke Sava imati u svakom trenutku meteorološke i hidrološke podatke. To je jedan poseban kvalitet koji će biti važna alatka za upozorenja i preduzimanje mera zaštite građana i materijalnih dobara", objasnio je on.


Sistem omogućava praćenje stanja na reci Sava u realnom vremenu, što doprinosi boljoj odbrani od poplava.


Direktor RHMZ upoznao je američkog ambasadora sa statusom i organizacionom strukturom Zavoda, podsetivši da meteorologija u Srbiji ima tardiciju od 1848.godine.


Prema njegovim recicma, Zavod je jedini organ u državnom sistemu koji je nadležan za izdavanje upozorenje iz oblasti meteorologije.


Nikolić je, kada je reč o međunarodnoj saradnji, podvukao da je prioritet Zavoda jačanje regionalne saradnje.


Kada je reč o hidrologiji, istakao je, da su u Srbiji dominantne tranzitne vode,kao i da je najnizvodnija država u vezi reka Dunav, Sava i Tisa.


Kako je naglasio pomoćnik direktora RHMZ, ekspert za hidrologiju Slavimir Stevanović ta činjenica nametnula je potrebu za što tesnijom saradnjom sa zemljama regiona.


On je, govoreći o prostorima retenzije, objasnio da se trenutno radi ozbiljan projekat između Hrvatske i Srbije i da se razmišlja o korišćenju retenzije između autoputa i Save, Morović.


Ukazao je da se tamo nalaze Slavonsek šume, i da se traži tehnološko rešenje koje će omogućiti da se deo vode akumulira i kasnije koristi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

тлн

03.04.2018. 13:44

Суверени шериф и апсолутни владар Србије!!.....Рој Бин београдског пашалука......ајмо мало на предавање код Скота.