PROSLAVA KATOLIČKOG USKRSA: Širimo mir, ljubav i dobrotu

R. Dr.

01. 04. 2018. u 14:31

ПРОСЛАВА КАТОЛИЧКОГ УСКРСА: Ширимо мир, љубав и доброту

Uskršnjoj misi u Crkvi Krista Kralja, koju je služio nadbiskup Stanislav Hočevar, prisustvovao je i gradski menadžer Beograda Goran Vesić

Rimokatolički i protestantski vernici u Srbiji proslavili Vaskrs. U svim katoličkim i protestantskim crkvama održane su svečane mise

RIMOKATOLIČKI vernici i vernici crkava koje se pridržavaju gregorijanskog kalendara proslavili su u nedelju u Srbiji praznik Hristovog vaskrsenja - Vaskrs. U svim katoličkim i protestantskim crkvama održane su svečane mise, a centralnu je u beogradskoj Crkvi Krista Kralja predvodio beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar.

U svojoj besedi nadbiskup je naglasio da savremeno vreme dubinski preti hrišćanskoj porodici. Hočevar je sve vernike i sve crkve na ovim prostorima, a posebno katoličku i pravoslavnu, pozvao na zajedništvo i širenje mira, ljubavi i dobrote.

- Potrebno je da zajedno činimo sve što možemo da pomognemo, jer male teološke razlike ne smetaju da činimo dobro ljudima - rekao je Hočevar. - Moderno vreme ugrožava porodicu, a svuda oko nas su usamljeni ljudi kojima se treba približiti i pomoći im. U situaciji kada je i mnogo migranata, ratova i izbeglica, ne možemo ostati pasivni - treba pokazati ljubav.

Nadbiskup Hočevar podsetio je na reči i dela Isusa Hrista, koji je uvek i sve pozivao na mir. U svojoj poslanici beogradski nadbiskup osvrnuo se i na stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata.

- Prošlo je 100 godina otkako je ovaj veliki sukob završen. Samo od nas zavisi kakav će da bude naš budući vek i da li ćemo moći da živimo u miru, a posebno da na balkanskim prostorima stvorimo društvo razumevanja.

Katolički vernici i vernici koji se drže gregorijanskog kalendara praznovanje najradosnijeg hrišćanskog praznika nastavljaju danas i sutra. Pored katolika, Vaskrs slave i protestanti, anglikanci, kao i pripadnici pojedinih pravoslavnih crkava, među kojima je i grčka Atinska arhiepiskopija.

Uskršnje slavlje je za katoličke, kao i za pravoslavne vernike, gotovo nezamislivo bez vaskršnjih jaja, koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno, kao simbol Hristove krvi.

RAZLIKE NAS JAČAJU

MISI u Crkvi Krista Kralja prisustvovala je i delegacija vlasti Beograda, koju je predvodio gradski menadžer Goran Vesić. Nadbiskupu Hočevaru praznik su čestitali najviši predstavnici Republike, članovi Vlade, predstavnici Grada Beograda...

- Različitosti u našem društvu su ono što ga čini bogatijim i jačim. Svi zajedno moramo doprineti širenju tolerancije i razumevanja - navedeno je u čestitiki ministra Branka Ružića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Име И Презиме

01.04.2018. 14:49

Мале теолошке разлике? е браво ти га! насмија ме јутрос