SUMORNA STATISTIKA: Egzodus iz Toplice

D. Zečević

22. 03. 2018. u 22:02

СУМОРНА СТАТИСТИКА: Егзодус из Топлице

Crni demografski trendovi, Foto: Tanjug

Okrug na jugu zemlje u opasnosti da ostane gotovo bez stanovništva. U Kuršumliji se godišnje rodi 160 beba, a umre 230 ljudi

Iseljavanje stanovništva sa područja kuršumlijske opštine jedne od prostorno najvećih i najrazuđenijih u Srbiji, koja se u dužini od 106 kilometara graniči sa Kosmetom, traje još od sedamdesetih godina prošlog veka.

Tada se, po rečima Radoljuba Vidića, predsednika opštine, odlazilo sa sela zbog loših uslova života, putne infrastrukture, visokih poreza na imovinu, dok odliv stanovništva iz grada počinje da uzima maha od 2000. godine posle neuspešnih privatizacija nekoliko fabrika koje su do tada veoma uspešno poslovale.

- Ranije se stanovništvo slivalo iz sela u grad zbog posla jer su u Kuršumliji veoma uspešno radile fabrike ŠIK "Kopaonik", "Konfekcija", "Metal"... U njima je radilo više od 10.000 radnika. Međutim, posle neuspelih privatizacija, stanovništvo je počelo da se odliva, pre svega radno sposobni ljudi koji su ostali bez posla, ali i mladi fakultetski obrazovani kadrovi koji su odlazili u veće sredine i to uglavnom u Beograd, jer smatraju da tamo imaju najveće šanse da nađu posao i kako-tako prežive - kaže Vidić.

On upozorava i na sumornu sliku nataliteta odnosno mortaliteta, jer je poslednjih decenija na ovom području daleko više umrlih nego rođenih.

Pročitajte još - Brnabić: Trudnicama i porodiljama pomoć od 1. jula

U proseku, na godišnjem nivou, prema navodima naših sagovornika u opštini, koja je za samo dve decenije prepolovila broj stanovnika, rodi se 160 beba dok je broj umrlih - 230.

Prema poslednjem popisu iz 2012. godine čitava kuršumlijska opština broji oko 19.500 stanovnika pri čemu je nastanjenost najveća u administrativnom centru, dok je nenastanjenost seoskih sredina sve drastičnija i to pogotovu uz administrativnu liniju sa Kosmetom.

- Kako bismo podsticali rađanje i uticali na ostanak mladih, opština godišnje izdvaja oko 27 miliona dinara u te svrhe. Nezaposlene majke dobijaju od opštine 20.000 dinara mesečno godinu dana, a za treće i svako naredno dete, primanja traju 18 meseci. Takođe, one koje rade imaju jednokratnu pomoć od 40.000 dinara - kaže Vidić.

OJAČATI SELA
PRVI čovek opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić smatra da bi značajno bilo i jačanje seoskih sredina pogotovo uz administrativnu liniju sa Kosmetom, gde bi otvaranje nekih mini pogona ili farmi zadržalo malobrojne meštane, pogotovo što ima sela bez ijednog stanovnika.

On napominje da bi otvaranje novih radnih mesta svakako uticalo na ostanak stanovništa ovog kraja pre svega ostanak mladih koji studiraju u većim centrima, Nišu i Beogradu i koji bi po završetku fakulteta rešili da ostanu i rade u svom kraju.

- Poznato je da je Kuršumlija bila prva Nemanjina zadužbina, da je ovde počela da se razvija i gradi naša državnost, a paradoksalno bi bilo da odavde počnemo da nestajemo - upozorava Radoljub Vidić.

Toplički okrug koji obuhvata Kuršumliju, Blace, Žitorađu i Prokuplje na 2.231 kvadratni kilometar ima 86.000 ljudi, a susedna kosmetska opština Podujevo na 653 kvadratna kilometra 83.242 stanovnika - izneo je alarmantan podatak prilikom nedavne posete Prokuplju Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

VULIN: I VOJSKA STIMULIŠE RAĐANjE

I VOJSKA Srbije će se aktivno uključiti u borbu protiv "bele kuge" jer je to jedan od najvećih problema sa kojima se naša država trenutno suočava - izjavio je u Nišu ministar odbrane Aleksandar Vulin prilikom posete Vojnoj bolnici, gde je otvorio novu operacionu salu na Odeljenju za hirurške bolesti.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Pomoći ćemo svakoj porodici pripadnika Vojske koja hoće da ima potomstvo. Svako novorođeno dete dobiće pomoć u visini jedne prosečne plate ali će i Vojni fond umesto tri pokušaja vantelesne oplodnje od sada plaćati četiri pokušaja i pomeriće granicu sa 42 na 44 godine. Na ovu pomoć mogu da računaju bračni parovi bez obzira na to da li već imaju jedno ili više dece. U cilju preventive uvešćemo i obavezne skrininge na rak grlića materice i dojke za pripadnice Vojske Srbije - najavio je Vulin.

(D. A.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mister No

23.03.2018. 06:39

Dobro, živeće već neko... ako neće Srbi ima ko hoće. Mi smo sebi najveći neprijatelji. Od izbora vlasti do odnosa prema sopstvenoj zemlji i narodu.

vlade

23.03.2018. 11:01

Dozvolite prvo zenam da rade i da mogu da idu na trudnicko bolovanje a ne da dobiju otkaz ili da ne budu prijavljenje ako poslodavac oseti da ce da radja, pa tek onda nesto pricajte...