Posle opela pevao narodnjake, na krštenju izjavljivao saučešće; Pop: Sve mi je namešteno. Šta je za mene jedno pivo?

Jelena ILIĆ

16. 03. 2018. u 08:01

Reporteri "Novosti" u Drugovcu kod Smedereva, sa sveštenikom Nenadom Obradovićem, o kojem bruji cela Srbija. Pola sela brani popa, mnogi ga kritikuju zbog vožnje "pod gasom" kraj pokojnika

После опела певао народњаке, на крштењу изјављивао саучешће; Поп: Све ми је намештено. Шта је за мене једно пиво?

Sveštenik Nenad Obradović

SVE mi je namešteno. Ti što su me slikali, ne podnose me. Pozlilo mi je, pao sam, jer imam astmu. Jesam popio, ali jedno pivo. Šta je za mene jedne pivo? Imam 110 kilograma.

Ovako govori sveštenik Nenad Obradović (65), iz Drugovca kod Smedereva, nakon što je fotografija na kojoj leži na traktorskoj prikolici pored sanduka pokojnika na putu do groblja izazvala "lavinu" komentara u Srbiji.

Drugovac je vest dana, i to se seljanima uglavnom dopalo. Prvi utisak po dolasku u selo jeste da je slučaj oca Neše većinu dobro zabavio.

- Bolje bi bilo da je sve ostalo u našem selu, da se samo mi zabavljamo, a ne da cela Srbija gleda - kaže nam jedan meštanin.

- Imamo najpoznatijeg popa u državi - dočekuju nas u seoskoj prodavnici, iako se nismo ni predstavili.

- Sa popom nam je uvek zabavno. Dođe na krštenje i kaže: Primi moje saučešće - kroz smeh priča jedan od seljana, koji ne želi da se fotografiše za novine, kao ni većina Drugovčana. Ali zato se gotovo svi utrkuju da nešto izjave.

Odmah shvatamo da je selo podeljeno na dva suprotstavljena tabora - one koji osuđuju popa i one koji osuđuju novinare.

- Šta ste vi, novinari, odmah pojurili da ocrnite čoveka? Ko ste vi da sudite? To je fina porodica - dobacuje namrgođeni meštanin ispred prodavnice.

Drugovčani pred seoskom crkvom, Foto N. Živanović


Žena sa malim detetom se sa njim ne slaže.

- Pop je sam sebe ocrnio. I nije mu prvi put. Sa sahrane su ga već terali, izbacivali su ga sa slave. Mi smo krstili dete prošlog meseca u manastiru Rajinovac jer nam je on tražio puno para. Posle se naljutio, pa nije hteo da nam sveti vodicu - tvrdi ova meštanka.

U seoskoj kafani su, logično, svi na popovoj strani. Makar ovi glasni. A najglasnija je gazdarica Rajka.

EPARHIJA BEZ STAVA Predsednik Crkvene opštine Smederevo Dobrica Kostić odbio je juče da komentariše slučaj sveštenika Nenada Obradovića iz Drugovca jer je u bolnici, ali je ipak ocenio da novinari dolivaju ulje na vatru radeći "ovu laku temu". Komentar slučaja zatražili smo i od Eparhije braničevske, koja nam je zatražila zvaničan dopis, na koji do zatvaranja ovog izdanja "Novosti" nisu dobile odgovor.

- Pa šta ako je popio? Dobar pop, dobar čovek, šta fali. Ko je taj što ne popije? I žene popiju pa se unerede. Nikad ga nisam videla pijanog u kafani - kaže Rajka, koja je bila i na "spornoj" sahrani, i dodaje da je popu pripala muka od sunca.

Ko ga pravda, za to ne bira način, pa će čak i krivicu da prebaci na pokojnika iz prikolice.

- Pokojnik nije verovao popovima. Da li ste videli kako je bila mala sahrana? - pita Živoslav Jocić, koji ne negira da pop voli kapljicu, ali i on smatra da su "drugi krivi". - Popije on poneku, ali ga mangupi nutkaju stalno na tim sahranama i slavljima i napiju ga, a čovek bolestan...

Dok se meštani zabavljaju neočekivanom popularnošću, porodici pokojnog Borisava Stojića najmanje je do zabave i smeha.

- Osećam se povređeno, poniženo i osramoćeno - kaže nam pokojnikov unuk Marjan Stojić. - Razumem da se popije, ali za sve postoje vreme i mesto. Ovo je bilo baš nedolično.

Kaže da mu je deda umro u Sokobanji i da mu je kuća u selu izgorela. Zato je zamolio oca Nešu da iz kapele telo bude doneto u crkvu, gde bi organizovali posluženje:

- Tu je već pio. Video sam da je popio tri-četiri rakije, a mislim da je pio i vino koje je doneto uz koljivo za pokojnika.

Marjan svedoči da je, verujući da će sve dobro proći, svešteniku pre sahrane platio za opelo 100 evra.

Slika oca Nenada na traktoru zbog koje su se usijale društvene mreže Foto Fejsbuk

- Pao je na putu do groblja. Kad smo ga podigli, videli smo da ne može da hoda, pa smo ga stavili na prikolicu da sedi. Međutim, on je odmah legao i zaspao. Morali smo stranicu prikolice da zatvorimo, što je mimo običaja, da ne bi ispao. Nije ni okadio leš pokojnika, jer je polomio kandilo kad je pao. Šta je pevao, pojma nemam, jer ga nisam razumeo... Ne znam sad da li je moja duša grešna, da li je deda opevan kako treba - sa teskobom priča jedan od dva jedina srodnika pokojnika.

Unuk tvrdi da su posle sahrane popa dugo ubeđivali da ode sa groblja.

- Jedva smo ga namolili da sedne u kombi. Odmah je legao na zadnje sedište i pevao do kuće, ali ne crkvene, već narodne pesme - kaže Marjan.

PREMEŠTEN IZ KOLARA SVEŠTENIK je na službi u Drugovcu četiri godine. Pre toga službovao je 24 godine u Kolarima, odakle je izmešten, kako neki tvrde, po kazni. A on tvrdi drugačije. - Prebacili su me jer sam došao u sukob sa jednim čovekom iz Vodnja. Počeo sam da pravim crkvu, dobio sam plac od seoske zadruge, a mesna zajednica je htela da ga uzme. Taj što sam sa njim došao u sukob je doktor, a to ti je više od popa i vladike - veli sveštenik Nenad.

U potrazi za ocem Nenadom pokucali smo i na njegova vrata. Otvorila ih je njegova supruga, koja tvrdi da mu je sve namešteno.

- To na slici jeste on, ali da li se to desilo ili nije, ne znam. Doneo mi je novine i samo rekao: "Gle, vidi me!" NJega potražite po selu pa sa njim raspravite - rekla nam je popadija.

Posle potrage, pronašli smo i oca Nenada, ne baš raspoloženog za razgovor.

- To mi je namešteno, i kraj - kaže nam nevoljno. - Ta dvojica što su me slikala me ne podnose. Popio jesam, jedno pivo. Astmatičar sam, pozlilo mi je, nisam poneo pumpicu. Da sam imao pumpicu, to se ne bi desilo - kaže sveštenik.

Na priče o tome da su mu se slične situacije i ranije dešavale, kaže da su to samo ogovaranja.

- Kolege i poznanici jedni druge ogovaraju, kao i svuda. A ove sam pustio u crkvu, iako oni nisu puštali sveštenika u kuću. Nije trebalo to da uradim. Sažalio sam se, mislim sirotinja, kuća im izgorela. Na kraju ispadoh ja kriv. Moram sad da idem, imam sahranu, a u penziju idem 1. maja, i to je kraj - stavio je tačku na razgovor sveštenik Nenad Obradović iz Drugovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (76)

Vota

16.03.2018. 08:15

Smederevci prevaranti dali popu da popije vruce pivo a to je poznato kao da ga je malj udario u glavu. Ne kaze se dzaba sacuvaj me Boze od ladne zene I vruceg piva ne zna se sta je crnje.

Шатор

16.03.2018. 08:30

Па ови заслужују оваквог попа. По томе судећи, заслужују и лош власт и сваку несрећу јер бранити овакве битанге могу само луди људи . А јесам рекао да ће рећи да му је намјештено :). Само још да измисли и неке политичке разлоге. А глупа народа...

Awe

16.03.2018. 08:44

I jedno pivo na prazan stomak moze da izazove pijanstvo. Popijes brzo flasu piva i pocnes da radis "svasta"

Милан

16.03.2018. 08:54

То је недолично што ради и треба га расчинити као свештеника.Он треба да буде духовни отац у својој парохији а не да пије и недолично се понаша.Срамно је то што чинио ,тако руши углед цркве .

naranca

16.03.2018. 21:59

@penzionervolonter - Stotine katolickih svestenika su imali predofilsku mrezu u Kanadi,Usa I Irskoj 70 - 80 tih.Otkirili su ih I znas sta I'm se desilo?Nista!NIje bilo ni bruke ni sramote kao sa pop Nesom.

Beli D

16.03.2018. 09:08

Poštovani novinari,pored toga što ste tu zbog popa,molim vas da započnete temu koja mnogo važnija,a to se tiče gradskog vodovoda u Drugovcu,što mislim da je pre svega to najveći problem.Voda je ne upotrebljiva,nije ni za pranje auta a kamoli za piće.Pa pored toga sto tu istu vodu plaćamo kao i svi potrošači,a snabdevamo se u prodavnici da bi imali za piće.Pa ne bi bilo zgoreg da malo i na tu temu pišete ,kad ste već u Drugovcu da ne bude samo tema pop Nenad.

Hrabri vitez

16.03.2018. 09:22

Ovo je pokusaj suptilnog napada stranih placenika i spijunskih sluzbi na Srbiju, da nas destabilizuju i unesu remetilacki faktor.Covek ima astmu oni tako sa njim, sramota, gde je tu vaspitanje, poslusnost, postovanje crkvenog lica.Komunizam nas je odvojio od pravih vrednosti.Lepo kaze Rajka, i zene piju pa se unerede.

Francesco

16.03.2018. 10:44

@Hrabri vitez - Teško da je Komunizam mogao da vas odvoji od nečega što nikada u Srba nije ni postojalo... Ajde kad već fantaziraš, ukratko mi opiši svoje viđenje pravih vrednosti, a ja ću ti dati po nekoliko primera zašto to u ovom narodu nije postojalo ni 100 godina pre pojave Komunizma, Marksa, Lenjina, Tita...

Goran Vukovic

16.03.2018. 09:33

Neki....veseljak pop....Ali, trebalo bi ga svakako skloniti jer ovo je ipak bruka i sramota.

Теолог

16.03.2018. 09:33

Да би неко постао свесштеник најважније је Владикама да кандидати лепо певају ,све остало је мало битно.Зато се овакве ствари и дешавају..

Nuclear Vlasta

16.03.2018. 14:05

@Mikele - ТАЧНО ! Дали ти постиш ?! Или се само узджаваш мрсне хране ?

MP

16.03.2018. 09:44

U koje li poglavlje za EU spada unapredjenje komediografije? Da je Nusic ziv, od ovog dogadja bi imali nasu "Bozanstvenu komediju" i to bas smesnu a ne tako strasno ozbiljnu kao sto je Danteova. Cela EU bi nas prihvatila sa odusevljenjem. Zato pronadjimo novog Nusica.

Rade

16.03.2018. 10:20

Ovo neću da komentarišem ali hoću da pitam sve hrabre novinare i čitaoce šta misle o političarima koji znaju da budu i mnogo gori!!! Nemate hrabrosti!!!!!! Lako je popa slikati...

Любитель

16.03.2018. 10:26

Јако ми је жао да ова новина лагано клизи у жуту штампу. Да ли је до фамозне “ гледаности” што би рекли тв стручњаци или до новог главног уредника, то ви знате.

Vera

16.03.2018. 10:28

Reče Isus, svojim učenicima: Ostavite sve šta imate ovozemaljsko, nemojte imati ništa svoje i jedino služite Ocu Nebeskom jer vaša je plata na Nebesima velika pa ako vam i kamenčić udje u sandalu i nju izujte pa hodajte bosi i na svom putu ne posustajte…Zto se sveštenici ne bi trebali ženiti ni kititi zlatom...

alo bre

16.03.2018. 12:20

@Vera - Strasno. Kad citiras nesto napisi tacno gde to pise u Bibliji ili ne pisi rece Isus.

naranca

16.03.2018. 17:04

@Vera - @alobre Alo bre, pa imas I ti Bibliju pa pogledaj sam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Oces da te edukujemo iz teologije!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!U demokratiji nema nista besplatno.

Janko

16.03.2018. 22:52

@Vera - Da pogleda sam?! Znaš ti kolika je Biblija? Ma ti je garant znaš napamet pa mu reci, ne pravi se važan. Gordost je smrtni greh.

naranca

17.03.2018. 00:02

@Vera - @janko Pa kompjuter mu radi neka ukuca.Niko ne zna Bibliju na pamet ja samo cituckam Novi zavet. I text mi je prepoznatljiv(ovaj odozgore).Uostalom ne budi gord budi mu sluga pa mu nadji.Ne pravi sevazniji od mene.Gordost je smrtni greh.

Neša

16.03.2018. 10:38

Ovaj sveštenik je još dobro prošao, u vreme Tita preci današnjih komunista su ih jahali, ponižavali i ubijali.

naranca

16.03.2018. 21:52

@Neša - @nesa samo one koji su saradjivali sa Nemcima,Ljoticevcima I Cetnicima.

Vita

16.03.2018. 22:50

@Neša - A ne, nije laž. Da su komunisti svasta radili popovima i da je bilo i jahanja i rušenja crkvi - bilo je još kako. Imam informacije i od učesnika i od svedoka.

Драган П.

17.03.2018. 00:31

@Neša - Овај и да га узјашу, не би приметио.

naranca

16.03.2018. 21:26

@Dragan Ilic - @draganilic To moze da kaze Isus sa svojom Bozanskom snagom!!!!!! Kad bi ti to rekao bacali bi ( bacaju) I najprljaviji I najgresniji I to sa apetitom

Zoka

16.03.2018. 10:45

Ovog popa za premijera a onog što je dilovao drogu,njega za predsednka.Bili bi odličan tandem,jer pošto smo sve NEPREDNIJI to je jedino rešenje za spas.

Ljubica

16.03.2018. 10:49

....Rakijice rako ja te volim jako....Patrijarh Pavle se okrece u grobu zbog ovoga mrtvog pijanog na traktorskoj prikolici pored sanduka i onog kod Cacka koji diluje drogu...i takvi danas zastupaju SPC?! Bruka i sramota da ne moze biti veca. Ovo pod hitno rasciniti i anatemisati!!! Ljudi blam me je i sramota njihove sramote.....

Ivan M.

16.03.2018. 12:12

@Ljubica - Ako te je blam, a ti ne govori, nego se i dalje stidi. Cudo jedno da ti kao vernik, nisi upoznat sa recima svetih Pravoslavlja, da se za ovakve grehe i moze naci pokajanje, ali za greh svejeresi koje se propoveda u vrhu SPC, od Porfirija koji ljubi papi ruku do sabora koji cuti na to, ne da nece naci oprost, vec navlaci i gnev Boziji na narod, po recima svetog starca Gavrila.

Nuclear Vlasta

16.03.2018. 13:56

@Ljubica - Љубице, не окреће се Патријах Павле у гробу него Господ плаче од вас „ревносних“. Прочитај шта каже Свето Писмо о Митару и Фарисеју.

Nelle

16.03.2018. 10:53

Eto kaže pop da je popio jedno pivo a Veliki Post od 19-tog februara do 8-og aprila,i svake srede i petka?Ovaj pop kao i ostali veruju u Boga kao i sama Sotona.Kako ih nije sramota da drže krst u ruci?!Pa ovaj narod svi vozaju,od političara,tajkuna,novinara,popova do nekih Jevđića...

Nuclear Vlasta

16.03.2018. 13:53

@Nelle - А ти си бољи од њега (Свештеника) па га критикујеш ?!

Nostradamus

16.03.2018. 11:04

Ma zna pop da je prica o bogu u stvari bajka za naivne i da on i njemu slicni bas lepo zive od toga, he, he, he. Covek uziva u zivotu.

Драган П.

16.03.2018. 12:01

@Nostradamus - Не зна овај ништа осим карте пића у локалној кафани.

naranca

16.03.2018. 16:59

@Nostradamus - @Nostradamus Bar nije kao tvoj Papa da naplacije oproste grehova.

opet ...jA V

16.03.2018. 11:51

Ostavi se ti popo sluzbe, a kazu da si pevao narodnjake u kombiju, i sto pre u diskofolk. Kakav trenutak za popularnost!

Видоје

16.03.2018. 12:18

Поп се вади, али му верујем бар нешто. Унуку не верујем ништа - класично преувеличавање и кићење, и то провидно. Дочекао својих "15 минута славе".

kostajnica

16.03.2018. 12:20

E narode moj, kad bi ste svi vi znali kakvog smo čovjeka izgubili u Hrvatskoj Kostajnici (pravoslavni pop, preminuo prije mjesec dana u 41.godini). On je bio oličenje ljudskosti, ali Gospod zove sebi prvo najbolje. Ne treba griješiti dušu, pa napadati SPC da su svi popovi takvi kao ovaj iz Drugovca.

Nuclear Vlasta

16.03.2018. 14:04

Поштована браћо и сестре !Сви ви који сте се из своје превелике ревности решисте да судите и осудите овог Свештеника, пре коначне пресуде погледајте још једном у своје срце са истом толиком ревношћу па онда донесите крајњу пресуду. Верујте ми, када тако учините, са таквом вашом пресудом сложиће се и надлежни Епископ. Али, опет кажем, погледајте у своје срце са истом толиком ревношћу.

Nuclear Vlasta

16.03.2018. 14:18

Нека се сви „ревносни судије“ пре изрицања коначне пресуде овом свештенику још једном са истом толиком својом „ревношћу“ загледају у своје срце па нека онда донесу коначну пресуду. Свето Писмо описује свачији карактер и даје спасење сваком од нас. Е, а дали га (спасење) ми желимо ?! Читајмо ревносно Свето Писмо онолико колико смо ревносно спремни неког да осудимо па ће се све бити онако како треба да буде. АМИН !

Драган

16.03.2018. 14:38

Чим он на сахрану иде у црногорској народној ношњи, све ми је јасно. Залуд му плави мантил преко одеће.

Simon

16.03.2018. 16:50

Svestenici svojim oblačenjem,ponašanjem i znanjem ,načinom ophodjena,trebali bi biti uzor u mestu gde vrše službu božja i ogledalo svete profesije. Nažalost kod dobrog dela svestenstva nije tako i ovome bi se trebali izjašnjavati najveći crkveni veledostojnici.

slobo

20.03.2018. 10:49

@Simon - Simon sve si to upravu samo ima jedna stvar koja je ovde bitna, crkveni velikodostojnici nažalost u dobroj meri misle samo o vlasti koja im je data te je na svaki način koriste, malo se oni sete naroda...Nažalost i sveštenici žive dobrim delom u strahu od episkopske tiranije...Ovo ako je istina onda je za svaku osudu ali šta ako nije, ode čoveku čin zbog neke šale ili tome sličnog...S tim što ovde svakako čovek ide u penziju a šta da se radi ako je u pitanju mlad čovek sa decom...E moji Srbi...

naranca

16.03.2018. 16:56

Kakav narod -takav pop.Svi smo mi ljudi.Jel ukrao?Jel ubio?Jer varao kao onaj student Medicine?Nije.Ziveo pope.

Mиро Марковић

16.03.2018. 17:16

Ма није се поп напио, он се само пречестио на празан стомак. А то може лако да му помути мозак.

Dejan Stanojlovic

16.03.2018. 17:29

Ovog svestenika iz Drugovca i onog za drogu neko kaoda je namerno iskopao ne bi li smeksao Srpasku pravoslavnu crkvu da pristane na otudjenje Kosmeta. Losih primera ima u svakoj organizaciji pa i u SPC, ali ipak je to vera postoji valjda nesto i svetp

naranca

17.03.2018. 01:23

'' Da sam imao pumpicu, to se ne bi desilo - kaže sveštenik.''-------ha ha ha jaoj ha ha ha

naranca

17.03.2018. 01:26

'' kaže Rajka, koja je bila i na "spornoj" sahrani, i dodaje da je popu pripala muka od sunca.''-------ha ha ha ,Ljudi pa ja placem od smeha.:)

naranca

17.03.2018. 10:42

''Šta je pevao, pojma nemam, jer ga nisam razumeo.''-------nije bitno.Isaia:(Bog kaze):'' Ja cu te cuti I pre nego sto progovoris''

naranca

17.03.2018. 18:30

''U seoskoj kafani su, logično, svi na popovoj strani.''-------------uuuuuuuuuu.Niski udarac.