PREDLOG NOVOG USTAVA SPC: Patrijarha će birati dve trećine vladika

R. DRAGOVIĆ V. MITRIĆ

06. 03. 2018. u 00:14

Koje sve značajne novine donosi predlog novog ustava Srpske pravoslavne crkve. Novi ustav usvojiće Sabor u maju. Postojećih 13 eparhija postaju mitropolije

ПРЕДЛОГ НОВОГ УСТАВА СПЦ: Патријарха ће бирати две трећине владика

Foto SPC

ZVANIČAN naziv Srpske crkve ubuduće će biti "Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija". Procedura izbora patrijarha je pojednostavljena, a crkveni poglavar biraće se tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu. Izabrani kandidat nosiće i novi naslov: arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja.

Ovo su, u najkraćem, najvažnije novine predviđene predlogom novog ustava Srpske pravoslavne crkve. Finalnu verziju ovog dokumenta Sveti arhijerejski sinod nedavno je uputio svim arhijerejima SPC. Usvajanje novog ustava SPC naći će se najverovatnije na dnevnom redu predstojećeg zasedanja najvišeg crkvenog tela - Svetog arhijerejskog sabora, koji će biti održan sredinom maja.

Rasprava i usvajanje biće poslednja faza ovog posla, započetog još 2012. godine formiranjem komisije za reviziju postojećeg ustava. Ovo telo, na čijem je čelu bio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sakupilo je i preradilo sve najvažnije saborske odluke i sastavilo nacrt izmena i dopuna. Ovako uobličeni tekst postaće prvi celoviti Ustav Srpske crkve još od 1931. godine.

- Postojeći ustav u mnogim svojim delovima je zastareo i gotovo neprimenjiv. Poslednja njegova veća revizija urađena je 1947. godine u vreme patrijarha Gavrila. Od tada do danas usvojen je niz saborskih odluka sa ustavnom snagom, koje nikada nisu u potpunosti uvrštene u jedinstveni crkveni ustav. Zato je s vremenom postao nesistematičan, teško čitljiv i primenjiv - kaže za "Novosti" sagovornik iz Patrijaršije.

Promene u zvaničnom nazivu Srpske crkve objašnjavaju se željom da se ojača veza sa njenim istorijskim središtem u Pećkoj patrijaršiji, ali i s Kosovom i Metohijom kao najvažnijim delom njene jurisdikcije.

Najvažnije promene u ustavnom tekstu, u koji su "Novosti" imale uvid, tiču se procedure izbora crkvenog poglavara. Dosadašnja praksa "apostolskog žreba" - nasumičnog izbora jedne od tri koverte sa imenima kandidata - napuštena je. To znači da će se patrijarh ubuduće birati na tzv. Izbornom saboru, jednoglasno ili uz obaveznu dvotrećinsku većinu glasova članova ovog tela. Ukoliko nijedan kandidat ne obezbedi ovakvu podršku, glasanje će se ponavljati najviše sedam puta dok jedan od kandidata ne dobije glasove dve trećine članova Sabora.

Ukoliko se to ne dogodi, krug se sužava na svega dvojicu arhijereja sa najvećim brojem glasova. Patrijarh će u tom slučaju postati vladika uz koga stane natpolovična većina od ukupnog broja članova Sabora. Ustav sugeriše da se novi poglavar bira u Pećkoj patrijaršiji, a kao mogućnosti predviđena su crkvena sedišta u Beogradu ili u Sremskim Karlovcima.

- Nacrt novog ustava SPC vratio je staru praksu izbornih sabora, ali u užem smislu u odnosu na staru tradiciju. Patrijarha će, kao i do sada, birati članovi Svetog arhijerejskog sabora, ali bez žreba. Ovaj metod biće primenjen samo u slučaju da dvojica kandidata tokom tri kruga glasanja dobijaju identičan broj glasova. "Apostolsko biranje" imena budućeg poglavara ušlo je u primenu 1967. godine kao odbrana od mešanja svetovne komunističke vlasti u najvažnija crkvena pitanja - objašnjava sagovornik "Novosti".

Foto Tanjug

Ukoliko u maju temeljni dokument stupi na snagu, Srpska crkva će pretrpeti i promene u teritorijalnoj organizaciji. Novi ustav predviđa kao mogućnost i uzdizanje 13 postojećih episkopija na nivo mitropolija. Viši rang tako će dobiti sadašnje eparhije: Banjalučka, Bačka, Braničevska, Dalmatinska, Žička, Zahumsko-hercegovačka, Niška, Raško-prizrenska, Sremska, Šumadijska, Kanadska, Novogračaničko-srednjezapadno američka i Frankfurtska.

Uz postojeće četiri - čija su sedišta u Zagrebu, Sarajevu, Sidneju i na Cetinju - SPC će ubuduće imati 18 mitropolija (sa Arhiepiskopijom beogradsko-karlovačkom, koja po automatizmu ima ovaj status). NJihove vladike nosiće titule arhiepiskopa i mitropolita, a oslovljavaće se formom "Vaše blaženstvo".

Novi ustav SPC, prema njegovoj radnoj verziji, sprovodi u delo i staru ideju podele Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. U prestonici će tako biti osnovane dve nove eparhije: Voždovačko-vinčanska, sa sedištem na Voždovcu, i Zemunsko-novobeogradska, čiji će vladika sedeti na Novom Beogradu. Ostala 21 eparhija u Srbiji i dijaspori zadržaće isti status kakav ima i danas.

Ustav SPC će prvi put dobiti preambulu u kojoj se definiše Crkva i njena božanska priroda, sa osnovnim stubom - zajednicom Svete liturgije. U svečanom delu Ustava određuje se mesto SPC u okviru Crkve Hristove, a ustavopisci se pozivaju i na njen istorijski kontinuitet na ovim prostorima od osnivanja Žičke arhiepiskopije 1219. godine, do obnove Pećke patrijaršije 1922. godine. Sastavni deo preambule je simbol vere, kao utemeljenje hrišćanskog ispovedanja vere.

Mitropolit Amfilohije

KANDIDATI - SVE VLADIKE

KRUG kandidata za crkvenog poglavara, po slovu predloga novog ustava, proširen je u odnosu na dosadašnju praksu. Po postojećem rešenju, kandidat za patrijarha može da bude samo vladika koji upravlja eparhijom i ima najmanje pet godina "staža" u ovoj ulozi. Predlog novog ustava decidiran je u tome da se poglavar SPC bira "između episkopa Srpske Pravoslavne Crkve - Pećke Patrijaršije, Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije ili klirika koji ispunjavaju kanonske uslove za episkopsku službu".

VLADIKE I PROFESORI PRAVA

PREDLOG najvišeg pravnog akta SPC izradila je Komisija za reviziju Ustava SPC, formirana odlukom Sabora 16. juna 2011. Ovo telo konstituisano je godinu dana kasnije, a pored mitropolita Amfilohija njegovi članovi bili su mitropolit Jovan (Vraniškovski), vladike Irinej (Bulović), braničevski Ignatije, dalmatinski Nikodim i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije, kao i protojerej-stavrofor Zoran Krstić, protođakon Stanimir Spasović, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović, Nenad Milošević i Milan Andrić, kao i protojerej-stavrofor Velibor DŽomić.

Kako je saopšteno iz Patrijaršije, Komisija je konsultovala i poznate grčke i ruske profesore Vlasija Fidasa, Teodora Jangua, Grigorija Papatomasa, Vladimira Cipina, kao i više domaćih pravnih stručnjaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (38)

VLADIMIR

06.03.2018. 06:28

Dzaba crnomantijasima novi crkveni ustav.Patrijarh treba da stoluje u Peckoj patrijarsiji a ne da uziva u blagodetima Beograda i Mercedes-Benz-a.

Djordje Petrovic

06.03.2018. 06:58

Konacno. Cudljiv je Sveti Duh kad se njemu prepusti da bira, pa ko iz sesira dobije Taj je. Ova promena je logicna. Ja mislim da Sorabi imaju izvrsnog kandidata za mesto patrijarha. Ko je to ? Cuce se ... sto rece Radovan III .

sini

06.03.2018. 07:30

Milos S.Milojevic kaze doslovce pod Naslovom Panonija sledece: nas Savi u Mitrovici 385 godine bese Prva patrijarsija Srbskih plemena,koja se u 6 veku naletom Huna i Varvara pesella u Mitovicu na Kosovo. gospodo Sta radite sa Srbskom Crkvom!

ja sam

06.03.2018. 18:25

@sini - Znaci postojala je patrijarsija srpskih (pise se malim slovom i sa ''p'') ''plemena'' u vreme kada nije ni postojao naziv ''patrijarsija'' i organizovana na plemenskom principu? Ovu tezu ako odbranite bicete, ne dr nego akademik!

Neša

06.03.2018. 08:23

Zanimljivi detalji. "U prestonici će tako biti osnovane dve nove eparhije: Voždovačko-vinčanska, sa sedištem na Voždovcu, i Zemunsko-novobeogradska, čiji će vladika sedeti na Novom Beogradu." Da li je to na delu priprema secesije Vojvodine od Srbije? I "Apostolsko biranje imena budućeg poglavara ušlo je u primenu 1967. godine kao odbrana od mešanja svetovne komunističke vlasti u najvažnija crkvena pitanja." Ako se ono vraća da li se vraća i mešanje (pro)komunističke vlasti?

ja sam

06.03.2018. 18:22

@Neša - Patrijarh je vladika na teritoriji svoje eparhije konkretno Beogradske mitropolije. Ona je postala toliko glomazna da patrijarh ne moze da stigne da obavlja i patrijaraske i episkopske dunosti. Da li Vam je sada jasno zasto je potrebna podela?

Глас разума

06.03.2018. 09:13

Најправедније би било да се и патријарх и владике бирају референдумом. Бирачко тело = сви православни грађани. За кандидатуру би било потребно 50.000 потписа. Кандидат би морао на изборима да добије 50% + 1 од укупног броја гласова да би био изабран у супротном два кандидата са највећим бројем гласова иду у други круг. Мандат 4 године, а да нико не може бити изабран више од два пута. Изабран-неизабран, у 65. години живота морао би да иде у пензију уместо да некоме заузима радно место.

Neša

06.03.2018. 10:54

@Глас разума - Poslednji republički referendum održan je 28. i 29. oktobra 2006. godine radi potvrđivanja novog Ustava Republike Srbije. I on je jedva prošao, zato je trajao dva dana. Ne bi ga bilo da nije bilo upornog legaliste Koštunice. Danas je Srba i pravoslavaca manje, šta mislite ko bi bio izabran za patrijarha. Ne dao Bog! Sem toga, pre će Srbiju zadesiti meteor nego referendum. Oni su za razvijena društva, mi smo kolonija.

драгана

06.03.2018. 12:15

@Глас разума - "Glase razuma",Vaše mišljenje je nerazumno. Vidi se da ne znate(kao i većina) šta je to Crkva i kako ona funkcioniše i kako se uređuje.Pritom,mislim na crkvenu instituciju.I kao takva čak,ona se ne uređuje politički,mada verovatno mnogi tako misle,da je njena hijerarhija nalik ovoj državnoj.Ali nije tako.Patrijarh nije "šef" ostalim vladikama.Iliti direktor of holding company.

Бојан

06.03.2018. 09:57

Зашто се не укине „свети синод”када се зна да је то комунистичка творевина из русије а нашој цркви су комунисти касније такође то на силу натурили?Преко светог синода су контролисали цркву.

ja sam

06.03.2018. 18:18

@Бојан - Nije tacno! Sinod se ono sto je u Vizantiji bio tzv. Sabor ''endimusa''!

Жика Живац

06.03.2018. 10:19

Надам се да се кроз устав СПЦ не привлачи на мала врата екуменизам.

sale

06.03.2018. 11:00

@Жика Живац - Брате мој да си ти жив и здрав, ми смо у екуменизму 40година, изгласано почетком 90их да иступимо али никад није спроведено, блокира синод саборску одлуку.

sale

06.03.2018. 10:57

@MontiDuka - Полако брате, не знаш шта тражиш, можда и ти се и оствари. Ја не бих волео да буде он, много шурује са папом римским.

драгана

06.03.2018. 12:19

@MontiDuka - Ili Irinej Bulović.Ili još najbolje Atanasije Jeftić.Od mlađih Porfirije.

Klirik

06.03.2018. 19:27

@MontiDuka - ni jedan nije dobar. Ali onaj koji treba da dodje-doci ce Duhom svetim, kao nekad patrijarh Pavle!

Nadnacionalni ateista

06.03.2018. 11:02

Koja se tu količina novca obrne bez ikakvog kontrolisanja njegovog toka ??? Ako ima iole časti među vodećim ljudima u ovoj instituciji tom pitanju bi ubuduće trebalo ogromnu pažnju posvetiti.

драгана

06.03.2018. 14:22

@Nadnacionalni ateista - Crkvi treba uvesti porez.Na taj način bi crkva "pomogla" svoj narod.

Јелица

06.03.2018. 17:20

@Nadnacionalni ateista - Драгана, Црква је 70 година била најопорезованоја тако што јој је одузета скоро целокупна имовина. Та имовина се делом вратила. Шта ћемо са изгубљеном добити за тих 70 год. Та изгубљена добит се мери у милијардама, а то Црква не тражи од државе. Питање: Требали Држава тражити порез од Цркве?

драгана

06.03.2018. 21:03

@Nadnacionalni ateista - Crkva je uvek stradala.I ako su stradanja Crkve izražavaju samo novčanim jedinicama,to nije nikakvo stradanje.Manastiri sa po par kaluđera više luče na muzeje.Popovi su više preduzetnici.Svi skupa vešti trgovci. Posao i cilj Crkve i nije dobit i izgradnja. Na kraju,Crkvu čini verni narod.Nikome od njoh imovina Crkve nije dedovinu.Ostavljena je preko Crkve - narodu.

Jaca

06.03.2018. 11:04

Čini mi se da je pametno promeniti način izbora na ovaj koji je predložen, jer vremena su takva da treba ozbiljno birati crkvenog poglavara, treba birati ličnost koja može imati i uticaja i autoriteta koliko je potrebno

verni vernik

06.03.2018. 11:19

zašto ne bi smo mi vernici spc birali prvog među jednakima zašto to moraju da biraju razne struje u vrhu spc monetarne politicke udbaške sektaške to je isto kao I oficiri visokog ranga u našoj slavnoj vojsci kada biraju ministra vojnog pa dobijiu nesposobnog ali poslušnog narod verni zna ko treba da bude na celu spc

ja sam

06.03.2018. 18:16

@verni vernik - Ko da bira? Mislite oni koji cestito ne znaju ni da se prekrste? Uostalom Crkva je apostolskog porekla i nije demokratija!

Nuclear Vlasta

06.03.2018. 12:24

Интересантно да на званичном сајту СПЦ о овоме нема ни речи ......

Катмер

06.03.2018. 14:03

Од Светог Саве до данас сви Архиепископи и Патријарси српски су часно вршили своју пастирску дужност и то углавном у тешким околностима и приликама за српски народ. Невоља је само у томе што они са својим архијерејима нису били и једини пастири! Због тога су овчице мало подивљале а и стадо се знатно смањило!!

ивантг

07.03.2018. 13:21

Које су то "поморске земље"? Те земље нијесу (више) српске?

драгана

07.03.2018. 14:36

@ивантг - No čije su,jado?Vi ste Crnogorci dok ste u Crnu Goru.Kad se preseliti u Beograd, postajete Srbijanci, a ostajete vazda Srbi.