U poslednjem kvartalu prošle godine stopa nezaposlenosti iznosila je 14,7 procenata, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).


Kako se navodi, u četvrtom kvartalu 2017. godine broj zaposlenih iznosio je 2.763.600, a broj nezaposlenih 475.600.


Od ukupnog broja građana starosti 15 i više godina, stopa zaposlenosti iznosi 46,3 procenata, a nezaposlenosti 14,7 odsto.


Brojke pokazuju da je i dalje više zaposlenih muškaraca, 54 procenta, dok je kod žena 39,1 odsto.


Pročitajte još: Smanjena nezaposlenost: U Srbiji 622.000 nezaposlenih


Najviše zaposlenih je u Beogradskom regionu (48,3 odsto), zatim u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (47,6).


U Regionu Vojvodine ova stopa iznosi 45,6 odsto, a najnižu vrednost ima u Regionu Južne i Istočne Srbije (43,1).


Stopa neformalne zaposlenosti, rad "u sivoj zoni" na nivou svih delatnosti iznosi 19,8 procenata, pri čemu gotovo dve trećine neformalnog sektora čini zaposlenost u poljoprivrednim delatnostima, naveo je RZS.


Posmatrano po regionima, ova stopa je najveća u Regionu Južne i Istočne Srbije (16,4 odsto). U Regionu Šumadije i Zapadne Srbije ona iznosi 15,1, a u Beogradskom regionu 14,3 posto.


Stopa nezaposlenosti je najmanja u Regionu Vojvodine 13,2 procenata, pokazuju podaci RZS.


Pročitajte još: Najmanji broj nezaposlenih od 2000. godine


U odnosu na treći kvartal 2017. godine, zaposlenost je smanjena za 118.300 građana, pri cemu je 86 odsto tog smanjenja koncentrisano u sektorima poljoprivrede, šumarstva i ribarstvo i domaćinstva koja proizvode robu i usluge zbog sezonskog karaktera tih poslova.


Usled smanjenja zaposlenosti, dodaju u RZS, došlo je do porasta broja nezaposlenih (za 47.400) i neaktivnih lica (za 63.900), pri čemu su muškarci status zaposlenih uglavnom zamenili za status nezaposlenih, dok su žene koje su ostale bez posla u najvećem broju slučajeva postale neaktivne.


Beogradski region je, u poređenju sa ostalim regionima, "pretrpeo" najmanji gubitak poslova, što ne iznenađuje ako se ima u vidu sezonski karakter poljoprivrednih poslova, koji su se "ugasili" tokom zimskih meseci, a koji su najmanje zastupljeni u ovom regionu.


Stoga, Beogradski region ima najbolje rezultate na tržištu rada, za razliku od Regiona Južne i Istočne Srbije, gde je stopa zaposlenosti najmanja, a stope nezaposlenosti i neaktivnosti najvece u poredenju sa svim ostalim regionima, saopštio je RZS.