SLUČAJ MLADOST TURIST: Udružuju se oštećeni u Hrvatskoj

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

02. 03. 2018. u 19:02

СЛУЧАЈ МЛАДОСТ ТУРИСТ: Удружују се оштећени у Хрватској

Vila "Uranija" u Baškoj Vodi

Posle presude u Strazburu, preduzeće "Mladost turist" žaliće se Savetu Evrope. Sud insistira na dogovoru, koji vlasti u Zagrebu izbegavaju već 15 godina

BEOGRADSKO preduzeće "Mladost turist AD", koje je pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu izgubilo spor protiv Hrvatske u vezi sa vraćanjem imovine, sprema se da uputi protestno pismo predsedniku Evropskog suda, kao i predsedniku Saveta Evrope. Kako su nam potvrdili u preduzeću, u toku je i formiranje udruženja za zaštitu oduzete srpske imovine u Hrvatskoj.

- Najnovija odluka Suda u Strazburu o odbacivanju zahteva za obeštećenje zbog oduzete srpske imovine u Hrvatskoj razočarala je mnoge oštećene, koji su već 27 godina lišeni njenog legalnog korišćenja, bez ikakve naknade - kažu u "Mladost turistu".

Oni pojašnjavaju da je sud, 30. januara, odbacio zahtev da primeni član 2 Aneksa G Bečkog sporazuma o pitanjima sukcesije iz 2004. godine. Ova odredba utvrđuje obavezu da će sva imovina građana ili pravnih lica SFRJ koju su imali na teritoriji države sukcesora na dan 31. decembra 1990. biti priznata, zaštićena i vraćena. A oni koji ne mogu da ostvare ta prava, imaju pravo na naknadu, u skladu sa građanskim i međunarodnim pravnim normama.

- Sud je u sporu između oštećenog pravnog lica, odnosno nas, i Hrvatske, prihvatio stav Hrvatske i uslovio obeštećenje zaključenjem bilateralnog sporazuma između dve zemlje. Srbija, inače, nije učesnik u konkretnom sporu koji traje već duže od deceniju - kažu u "Mladost turistu".


Pročitajte još - Hrvati srpsku imovinu prodali Litvancima, objekti vredni 35 miliona dolara završili u rukama stranaca!!


Dodaju i da se sudskom odlukom ignoriše činjenica da Hrvatska duže od četvrt veka koristi srpsku imovinu koju je konfiskovala, bez ikakve naknade. Isto toliko dugo firme i institucije iz Srbije ne mogu da koriste svoju imovinu, čime gube ogromne prihode. Smatraju i da je uslovljavanje primene Aneksa G zaključenjem bilateralnog sporazuma između Srbije i Hrvatske neprincipijelno, budući da on nije zaključen za proteklih 15 godina, niti ima garancije da će biti zaključen u dogledno vreme ukoliko ta obaveza nije oročena.

Proces u Strazburu pratio je niz apsurda. Jedan od njih je to što je posle više godina sudsko veće koje je razmatralo slučaj promenjeno samo mesec dana pre donošenja odluke, i jedan od članova veća postao je hrvatski sudija.


NAKNADA ZA RATNU ŠTETU?!

I NAŠE preduzeće i država Hrvatska morali su da se izjasne o slučaju pred Sudom. Obe strane su poslale izjašnjenje, a onda je Hrvatska odgovorila dopisom u kojem otvoreno konstatuje da je uzimanje imovine - naknada za ratnu štetu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Zaliv.net

02.03.2018. 21:40

Srbija ne reaguje a ima nacina da reaguje, Srbija je trebala da se zali kad su ulazili u EU ali nas su tad vodili oni sto lupase u serpe i lonce za male pare tako da i ne cudi izdaja kad je u pitanju Hrvatska.....

Београд

02.03.2018. 22:06

Зашто држава Србија не подржи све Српске фирме и Србе избегле из Хрватске у наплати својих потраживања ??! Да се не замеримо хрватима ? То су фина Јасеновачка господа , па да се не наљуте ?

Ivan

02.03.2018. 22:10

E a kad se setima kako je Djindjic vratio zgradu Varteksa, bez ikakvog dogovora sa vladom i skupstinom, cista naredba da se izvrsi.

Svemirac

03.03.2018. 03:08

Preracunati otetu imovinu, napraviti listu, plus kamate za dugogodisnje koristenje objekata i izvrsiti restituciju preko imovine hrvtaskih firmi u Srbiji. To je nazalost nepravedno rjesenje i nije u interesu obe strane jer ce stvoriti nepovjerenje za medjusobne investicije. Ali kako drugacije natjerati hrvatsko pravosudje da obavi svoj posao i vrati otetu imovinu.

Ksenija

03.03.2018. 11:51

U Misljenju br 13 Badinterove komisije je jos 16 jula 1993 godine jasno dato na znanje na konkretan upit vezan za ratnu stetu da je pitanje ratne stete I sukcesije u internacionalnom pravu strogo odvojeno. Hrvatska to zna , a o tome se I javno ocitovala I svojedobna Ministrica pravosudja RH Vesna Skare Ozbold.pozivajuci se na misljenje br 13. Ratna steta iz private imovine nigdje ne drzi vodu.

IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/

03.03.2018. 14:02

Prvo ratna odšteta jer hrvatski vojnik nije stupio na tlo Srbije a srpska čizma je gazila i rušila po Hrvatskoj. Kada se to odradi onda možemo dalje, ravnopravno.