Plotuni sa Petrovaradina povodom Dana državnosti (FOTO+VIDEO)

N. S.

14. 02. 2018. u 16:57

Плотуни са Петроварадина поводом Дана државности (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: D. Dozet

U Novom Sadu Nišu i Beogradu počasna paljba Garde Vojske Srbije. Sa platoa Petrovaradinske tvrđave pored sat kule, odjeknulo 10 plotuna iz četiri artiljerijska oruđa
SA PETROVARADINSKE tvrđave, danas su se, posle podizanja državne zastave uz zvuke himne Bože pravde, tačno u 16.00 časova, povodom praznika – Dana državnosti Republike Srbije, oglasili topovi. Sa platoa pored sat kule, odjeknulo je 10 plotuna iz četiri artiljerijska oruđa ZIS, kalibra 76,2 milimetra, koja su opsluživali pripadnici Garde Vojske Srbije.

Pročitajte još:Putin: Rusko-srpski odnosi na visokom nivou; Medvedev čestitao Brnabićevoj Dan državnosti


Naređenje Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, za izvođenje počasne paljbe pročitao je major Marko Marjanović iz Garde, a Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine, koji je sa Milošm Vučevićem, gradonačelnikom Novog Sada i brigadnim generalom Željkom Petrovićem, komandantom 1. brigade Vojske Srbije prisustvovao počasnoj paljbi, podsetio je kako je ovo prvi put u poslednjih nekoliko decenija, da su se povodom praznika oglasili topovi sa Petrovaradinske tvrđave.
- Topovi su se oglasili i iz Niša i Beograda i tako, simbolično, ukazali na jednistvo naše države – bio je jasan Mirović. - Jako sam zadovoljan što su se plotuni čuli upravo ove godine, kada obeležavamo vek od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji...

Na Savskoj terasi na Kalemegdanu izvršena počasna paljba sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa u skladu sa naređenjem koje je tim povodom dao predsednik Republike.


Foto P.Milošević


Paljbi, koju je izveo gardijski bataljon Vojske Srbije, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković, sa saradnicima, kao i brojni građani.Počasnoj paljbi, u Nišu, na Niškoj tvrđavi prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Milan Galic

14.02.2018. 17:08

A sta je sa dekleracijom Srba iz Srbije i iz Republike Srpske.Zasto se čuti.