Samo na promeni prezimena ušteda desetine miliona

J. Ž. SKENDERIJA

05. 02. 2018. u 19:02

Uskoro stiže zakon o elektronskoj upravi, značajan za građane, ali i za državne službenike. Osim manje čekanja po šalterima, nove odredbe donose i niže izdatke građanima

Само на промени презимена уштеда десетине милиона

Foto Z. Jovanović

KADA počnu da se primenjuju odredbe Zakona o elektronskoj upravi troškovi građana za pribavljanje lične karte, vozačke dozvole i pasoša biće smanjeni za trećinu, a o vremenu da se i ne govori. Primera radi, za promenu dokumenata troškovi bi iznosili u proseku 3.495 dinara manje na godišnjem nivou, tačnije umesto 10.665 izdvajaće se 7.170.

Očekuje se da se Nacrt uskoro nađe pred poslanicima i on će biti jedan od osnovnih stubova razvoja potpune i funkcionalne e-uprave. U praksi će se prvi put na sistemski način svi obavezati na primenu modernih tehnologija u administrativnim postupcima koje građani i privreda imaju sa državom.

Ministar Branko Ružić, koji vodi Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS), očekuje da će efekte ovog zakona osetiti svi, i građani i privreda, ali i zaposleni u upravi, jer će se omogućiti bezbedno korišćenje savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija što olakšava i ubrzava komunikaciju sa i između državnih službi.

- Time smanjujemo potrebu da građani i privrednici “obijaju pragove” različitih institucija i osiguravamo realne šanse da oni brže završavaju poslove koje imaju sa upravom i da ih to manje košta - kaže Ružić. - To će podići stepen njihovog zadovoljstva, a službenicima olakšati rad. Bitno je da svi u upravi, a naročito najviši organi i tela, shvate da uvođenjem koncepta e-uprave dobijamo i da nema povratka na staro.

Istraživanja pokazuju da osam do 18 odsto žena odluči da po udaji zadrži devojačko prezime. To znači, da 82 procenta novovenčanih mora da promeni lična dokumenta. U Beogradu je zaključenih brakova u 2016. godini bilo 9.408, što znači da je broj supružnika koji su menjali dokumenta po venčanju bio oko 7.715. Iznos koji su godišnje plaćali svi Beograđani zbog promene prezimena posle venčanja je oko 27 miliona dinara.

Trenutna praksa u većini opština u Srbiji je da supružnik prvo mora da promeni ličnu kartu kako bi podneo zahtev za promenu pasoša i vozačke dozvole. Ovo podrazumeva dva odlaska u MUP i tri čekanja u redu i pribavljanje izvoda iz matične knjige venčanih, rođenih i uverenje o državljanstvu, za šta je takođe potrebno izdvojiti vreme i novac.

- Velike razlike postoje u proceduri i cenama među opštinama - kažu u MDULS. - Ima opština koje već primenjuju član 126. postojećeg ZUP-a, kao što su Gornji Milanovac, Kraljevo, Leskovac, dok u drugim na dva šaltera, jednom do drugog, traže dostavljanje istih dokumenata za ostvarivanje dva prava iz iste oblasti.

Procena je da je za odlazak u dve opštine za pribavljanje izvoda i uverenja potrebno oko dva sata, odlazak do MUP-a radi podnošenja zahteva oko jedan sat, čekanje u redu u proseku oko sat, preuzimanje izrađenog dokumenta još sat. To znači da je u proseku potrebno pet sati za promenu lične karte, što je, izraženo u novcu, oko 1.425 dinara.

Novi propisi doneće ne samo smanjenje administrativnih troškova, već će i povećati pravnu sigurnost i transparentnost rada, čime se smanjuje i prostor za korupciju.

ŠTA JE DOSAD URAĐENO

DO sada je uspostavljen sistem za pohranjivanje podataka za katastar nepokretnosti o imovini, omogućen je pristup podacima o imovini iz svake jedinice lokalne samouprave, kao i elektronski katastar nepokretnosti.

Od 2005. godine postoji i Registar privrednih subjekata, zatim centralni Registar obaveznog socijalnog osiguranja, poljoprivrednih gazdinstava, a u toku je i uspostavljanje Registra zaposlenih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica u javnom sektoru.

Postoji i sistem za registraciju podataka o poreskim obveznicima, kao i Jedinstveni birački spisak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Kristina

06.02.2018. 14:48

Na portalu e-uprave neradi cuvanje novih licnih podataka prilikom uredjivanja profila, tacnije sistem pokaze da je sacuvao klikom na IZMENITE PODATKE, ali kada se izlogujete i opet ulogujete i dalje stoje stari podaci poput adrese , broja fiksnog tel itd....