Od Srbije večno hvala (FOTO)

B. CARANOVIĆ

23. 01. 2018. u 13:51

Patrijarh Irinej odlikovao kapetana Marinosa Ricudisa i humanitarca Arnoa Gujona. Grk odbio da bombarduje SRJ 1999, a Francuz svim svojim bićem uz Srbe

Од Србије вечно хвала (ФОТО)

Foto: N.Skenderija

VELIKA je čast i radost da u ime Srpske pravoslavne crkve zahvalim dvojici junaka, dobrovoljaca, velikih vitezova na onome što su učinili za Srbiju. Pokazali su ljubav prema našem stradalom narodu i učinili velika dela koja nikada neće biti zaboravljena.

Ovim rečima je patrijarh srpski Irinej otvorio u utorak svečanost u Patrijaršiji, na kojoj je, u ime Svetog arhijerejskog sinoda SPC, odlikovao velike prijatelje Srbije i srpkog naroda. Kapetan Marinos Ricudis iz grčkog Pireja, koji je odbio da učestvuje u bombardovanju Srbije 1999. godine, dobio je Orden Svetoga cara Konstantina, a humanitarac Arno Gujon, koji duže od decenije pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji, odlikovan je Ordenom Svetog Save prvog stepena.

- Bio je u situaciji da izvrši dužnost grčke države, u sramnom napadu na našu zemlju, ali gospodin Marinos je, kao komandant vojnog broda, otkazao poslušnost da učestvuje u napadu na Srbiju - rekao je patrijarh Irinej obrazlažući odlikovanja. - Savest mu nije dozvolila da to ispuni i vratio se svojim brodom u Grčku. Učinio je veliko, junačko delo, zbog kog je osuđen na dve i po godine zatvora.

Prema rečima patrijarha, Marinos je učinio ono što čine velike duše i velike ličnosti, i imao je toliko mudrosti da kaže da nije on heroj, već srpski narod. Kao zahvalnost za hrabro i junačko delo, SPC je Ricudisa simbolično odlikovala najvećim odlikovanjem naše crkve - Ordenom Svetog cara Konstantina.

- Heroj je i Arno Gujon, koji čini veliko delo prema Srbima na Kosovu i Metohiji, jedinom narodu u Evropi lišenom svih ljudskih prava, i one, najdraže, slobode - rekao je srpski patrijarh. - Time što ublažava strašne nevolje našeg naroda, pomaže mu u onome što mu je najpotrebnije da egzistira, da živi u svetim prostorima našim. On čini veliko dobro delo, utoliko veće jer je počeo da ga čini kad je imao nepunih 20 godina. Založio se svim bićem svojim da pomogne narodu koji pati i da mu olakša teret života.

Kako patrijarh Irinej kaže, gospodin Arno je sakupljao ogromne priloge u svojoj zemelji, Francuskoj, i zahvaljujući njemu mnogi Srbi su ostali na Kosovu i Metohiji.

Marinos Ricudis nije krio da je duboko ganut i da je za njega velika čast da primi orden, kao i da danas smatra da nije dostojan ukazane časti i da je trebalo svu tu čast da ima srpski narod. Posebnu zahvalnost duguje mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, koji je prvi s njim kontaktirao i razgovarao.

Humanitarac i osnivač fondacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon, primajući Orden Svetog Save prvog stepena, rekao je da mu je učinjena velika čast, kao i da to odlikovanje posvećuje svim žrtvama kosovske tragedije, od cara Lazara do Olivera Ivanovića.


OPSTANAK

ORDEN posvećujem junacima današnjeg doba, a to su Srbi s Kosova i Metohije, koji opstaju na svojim ognjištima, uprkos nehumanim uslovima u kojima žive - rekao je Gujon. - Nisam siguran da sam u proteklih 14 godina uspeo da promenim njihove živote, ali sam siguran da su oni promenili moj. Promenili su moj pogled na svet i pokazali mi pravi značaj slobode.

UVEK ĆE BITI JUNAKA

- Nisam mogao da verujem da ću posle 18 godina, od kada sam odbio da učestvujem u nepravednom ratu protiv ovog naroda, da doživim čast i zahvalnost od moje pravoslavne braće Srba - rekao je Ricudis. - Sve žrtve vašeg naroda, srpska tradicija, predanje, kultura, bili su najznačajnije nadahnuće za mene, i osećam blagodarnost pred svima vama. Želim da vam obećam da niste sami u vašoj borbi. Uvek će postojati hrabri junaci u ovom svetu koji će biti uz vas, koji će da se žrtvuju sa vama i uz vas u vašoj borbi, sa vama će da plaču, boluju i da se raduju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Komentator

23.01.2018. 14:22

Nеkаdаšnji frаncuski mајоr Pјеr Аnri Binеl pоznаt pо tоmе štо је nаšој vојsci prеdао plаnоvе NАТО bоmbаrdоvаnjа i timе оdlоžiо pоčеtаk аgrеsiје.Zbоg pоdrškе Srbimа оstао i bеz priznаnjа Lеgiје čаsti. Binеl је prеd sudоm оsuđеn nа 5 gоdinа zаtvоrа, а kаkо је rеkао оn sе nе kаје i tо bi urаdiо оpеt. Dobro bi bilo da se i ovaj covek okiti nekim nasim ordenom ili ako vec nismo barem da mu se zahvalimo.

darko

23.01.2018. 14:29

Svaka čast da se bar crkva sjetila da nagradi ova 2 vrlo važna čovjeka u sferi dobrotvorstva i herojstva!

Mile Brica

23.01.2018. 16:30

ову су наши пријатељи, а не неки тамо меркели, бушови, клинтони и сл.