INFORMACIONE tehnologije u mašinstvu moći će da se uče od naredne školske godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Senat UB usvojio je, na jučerašnjoj sednici, nastavni plan i program osnovnih akademskih studija IT u mašinstvu. Potrebno je još da Komisija za akreditaciju da "zeleno svetlo" za ovaj program, tj. da Mašincu odobri doakreditaciju.

Dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radivoje Mitrović očekuje da će u narednim mesecima program biti akreditovan, te da će sve biti spremno za predstojeći upisni rok i za nastavu u narednoj školskoj godini.

- Već imamo dvogodišnje master studije mašinstvo i informacione tehnologije (MIT) i sada smo, osnovnim studijama, upotpunili tu vertikalu - objašnjava Mitrović, za "Novosti". - Nije nam cilj da se bavimo softverskim inženjerstvom, već da učimo studente o digitalizaciji postojećih mašina, uređaja i procesa. Čeka ih kombinacija predmeta iz informacionih i komunikacionih tehnologija i osnova mašinstva - osnove mašinskog inženjerstva, matematika, fizika, termodinamika, mehanika fluida... Oni će biti osposobljeni za nove tehnologije u mašinstvu i mehatronici.

"Pametne" mašine, vozila, uređaji - sve to traži, kaže prof. Mitrović, spoj informacionih tehnologija i mašinstva. Studenti koji završe trogodišnje studije mogu da nastave dvogodišnje master studije mašinstvo i informacione tehnologije, koje već pohađa 20 akademaca.

PROČITAJTE I: "Mašinac" dočekao studente

Na nove osnovne studije planiran je upis 50 studenata, ali se još ne zna koliko će moći da se školuje o trošku države, a koliko će biti samofinansirajućih. Nije poznata ni cena školarine.

- Nadamo se da će Vlada Srbije odobriti budžetske studije za veći deo ovih studenata, jer su ove studije realna potreba društva - kaže prof. Mitrović. - Stav Vlade Srbije je da digitalizacija i razvoj IT sektora predstavlja jedan od prioriteta, pa se nadamo da će u tom kontekstu podržati i ovaj studijski program. Zasada smo sve uradili sami, bez pomoći države.

PRIPREMA ZA PRIJEMNI

NA Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu počela je uveliko i pripremna nastava za prijemni ispit. Časovi matematike održavaju se svake subote, još od 2. decembra, a cena celokupne pripreme je 20.000 dinara u pet rata za fond od 65 časova.