ALUMNI klub Pravosudne akademije (AKPA) zatražio je od Ustavnog suda donošenje privremene mere kojom bi se zaustavio postupak izbora 52 zamenika javnih tužilaca, koje je Državno veće tužilaca predložilo parlamentu. Zahtev je baziran na činjenici da je spisak kandidata koji je otišao pred poslanike procurio u javnost pre zvanične sednice DVT.

- Pored toga što je postupak fingiran i unapred su se znali izabrani kandidati, Ustavom zajemčena prava su povređena i zato što je razgovor sa kandidatom obavila komisija DVT, a ne DVT. Oslobođeni su polaganja testa svi kandidati koji su ocenjeni po prethodnom pravilniku protiv kog je USS pokrenuo postupak. U odluci o predlogu kandidata nema obrazloženja iz kog bi se videlo kojim se kriterijumima DVT rukovodio, posebno kada je mnoštvo kandidata imalo najviše ocene - navodi AKPA.


PROČITAJTE I: Krivična prijava protiv direktora Pravosudne akademije


Alumni klub opstruiše izbor zamenika tužilaca, smatra Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca Srbije.

- Tužilaštvu zbog toga preti kolaps jer su povećane obaveze u predmetima sa elementima nasilja u porodici, startuju posebna antikoruptivna tužilačka odeljenja, a tu su i obaveze u okviru tužilačke istrage - kaže Stefanović.