Povišica - svim vaspitačima

J. Ž. S. - B. B.

11. 01. 2018. u 19:52

Zaposlenima u beogradskim predškolskim ustanovama januarska plata veća 10 odsto. U prestoničkim vrtićima godinama imaju veće zarade od ostalih

Повишица - свим васпитачима

Foto: I. Marinković

BEOGRADSKIM vaspitačima biće za 10 odsto povećane plate sa januarskom isplatom, odlučile su u četvrtak prestoničke vlasti. Iako je Vlada najavila povećanje za sve predškolske ustanove u Srbiji, spekulisalo se da će Beograđani biti izuzeti, s obzirom na to da već imaju veće zarade od ostalih, a ni Samostalni sindikat vaspitača Srbije nije podržao beogradske kolege u njihovim zahtevima. To se, međutim, neće desiti.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da su se na ovakav potez odlučili na osnovu odluke Vlade Srbije.

- Grad će ispoštovati tu odluku i to povećanje od deset odsto za sve zaposlene u predškolskim ustanovama, u odnosu na platu iz decembra prošle godine, biće već od januarske plate - kazao je Mali. - Ovo je još jedan način da se iskaže zahvalnost ljudima koji vode brigu o našoj deci. To smo usaglasili sa Vladom i, kako se ekonomska situacija i u gradu i u zemlji bude poboljšavala, nadam se i daljem povećanju.

Snežana Jović, predsednica Gradskog sindikata vaspitača Beograda, kaže, za "Novosti", da će zaposleni u predškolskim ustanovama u prestonici i dalje imati nešto više plate, ali je činjenica i da su preskočeni u prethodna dva povećanja od četiri i šest odsto.

ZABRANA ZAPOŠLJAVANJA VELIKI problem predškolskih ustanova u Srbiji je i zabrana zapošljavanja, jer ako neko ode u penziju ne može niko novi da zauzme njegovo mesto. Zbog toga se dešava, kažu u sindikatu, da su grupe prebukirane i imaju veći broj dece od dozvoljenog.

- Sada je bilo logično da i oni dobiju - kaže Jović. - Nemaju samo beogradski vaspitači veće zarade, već postoje opštine u Srbiji koje takođe isplaćuju više, ali ima i onih gde kasne po nekoliko meseci.

Povišicu će, međutim, ovog meseca osetiti samo zaposleni u ustanovama u onim lokalnim samoupravama koje ne kasne u isplati zarada. Na listi onih koji već duže vreme ne poštuju dinamiku isplate su Bela Palanka, Smederevska Palanka, dok je problem plata u Zaječaru doveden u red.

- Kada je 2013. godine doneta uredba, odlučeno je da plate vaspitača u Beogradu ne mogu da se povećavaju dok ostali u Srbiji ne dođu na isti nivo - kaže LJiljana Kiković, predsednica Samostalnog sindikata vaspitača Srbije. - Trenutna razlika između prestonice i ostatka zemlje je 0,9 odsto. Kolege iz prestonice kažu da žive u gradu koji je skuplji i da na taj način treba gledati i na plate. Oni ne vide delatnost, već svoj problem. U Beogradu su koverte bile deblje za 10,8 odsto od drugih u Srbiji i zbog toga prošlogodišnje povećanje nisu ni dobili.

Kiković smatra da je dobro da se svi izjednače i da se pređe na direktni budžet. Za našu sagovornicu je veći problem to što je u vrtićima trećina zaposlenih tehničko osoblje, a razlike u platama su minimalne, pa će mnogi i dalje biti na minimalcu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)