NEDAVNO usvojeni Zakon o zaposlenima u javnim službama direktno ugrožava skoro pola miliona ljudi, izjavila je Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS). Zakonom su, kako kaže, ugroženi zaposleni u prosveti, kulturi, zdravstvu, socijalnim službama i sportu.

- Primena zakona počinje 1. janura 2019, a sindikati imaju rok od godinu dana da naprave širi sindikalni front - rekla je ona. - Propis je usvojen uprkos negativnom mišljenju zaštitnika građana i Socijalno-ekonomskog saveta. To postaje ne ćutanje administracije, nego države, na jedan zakon koji se tiče pola miliona ljudi. To je najsiromašniji deo onih koji rade za državu, pored prosvete i zdravstva. U ovom paketu, u zakonu su i kultura, socijalni radnici zaposleni u sportu, naučni radnici.

PROČITAJTE I:Sindikati: Koji zakon štiti bolesne?

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kaže da je prosečna plata u prosveti 44.000 dinara, a u ostalim delatnostima od 56.000 dinara.

- Sa ovim povećanjem plata od 10 odsto, obrazovanje zaostaje za svim delatnostima, osim za kulturom, od 26 odsto pa naviše - naveo je on. - Imaćemo jedinstvene platne razrede a različite cene rada, jer ćemo se finansirati iz svog budžeta.

Za Srđana Nedeljkovića, predstavnika Novog sindikata zdravstva, ugovorom o radu poslodavcu će biti data mogućnost da zaposlenog bez njegove saglasnosti premesti na radno mesto udaljeno do 50 kilometara od mesta stanovanja, a postoji i mogućnost poslodavca da svakog dana premešta radnika na drugo radno mesto, jer zaposleni može da sklopi ugovor s poslodavcem da radi na više radnih mesta.


VAŽI OD 2019. godine

ZAKON o zaposlenima u javnim službama primenjivaće se od 1. januara 2019, izuzev pojedinih odredaba koje će se primenjivati od 1. januara 2020. Ovaj propis uređuje položaj i vrednovanje rada javnih službenika i deo je reforme javne uprave. Prvi put se uspostavlja osnov za celovito i analitičko praćenje onoga što javni sektor radi - troškova tog rada, strukture i broja zaposlenih.