DRŽAVNO veće tužilaca u četvrtak je izabralo 54 kandidata za nove zamenike javnih tužilaca u osnovnim tužilaštvima i spisak poslalo Skupštini. Imena 24 kandidata, među kojima su i kandidati za najveća, osnovna tužilaštva u Beogradu, znala su se unapred, tvrde u Alumni klubu Pravosudne akademije. Oni pozivaju Odbor za pravosuđe Narodne skupštine i poslanike da reaguju.

U DVT i Udruženju tužilaca demantuju da su imena kandidata "nameštena" i kažu da je "sporni spisak" u stvari spisak sa imenima najboljih kandidata koje je izvestilac predložio DVT, i da on nije bio tajna. Naprotiv, pre sednice su biografije dostavljene svim članovima, a pobedili su kandidati s najviše radnog iskustva i s najboljim ocenama.

Spisak sa imenima kandidata za zamenike tužilaca, za koje Alumni klub tvrdi da ima saznanja još od srede po podne da će biti izabrani na sednici DVT, stigao je novinaru "Novosti" u četvrtak u 10 sati, dva sata pre sednice DVT.

- Ova imena su izabrana na nekoj tajnoj sednici, na osnovu ličnih veza, a ne na osnovu kvaliteta, i u suprotnosti su sa zakonima o javnim tužiocima i DVT, kao i Poslovniku o radu DVT - kaže Mirko Ilić, poverenik za DVT Alumni kluba Pravosudne akademije. - Određena struja u DVT, koja ima većinu, nastavila je s netransparentnim radom. Nejasno je na osnovu kojih kriterijuma su birani. Većina je imala najviše ocene, pa zašto je jedna petica bolja od druge?

UGROŽENI KAPACITETI UDRUŽENjE tužilaca pozdravlja odluku DVT o predlogu za izbor 54 zamenika tužilaca, jer su kapaciteti tužilaštva dovedeni do krajnjih granica - kaže Stefanović.

U DVT kažu da nije bilo tajnih sednica, već da je na pripremnoj sednici raspravljano o kandidatima, na osnovu čega je izvestilac sastavio spisak najboljih. Ostali kandidati na koje Alumni klub nema primedaba su polaznici Pravosudne akademije. Sednica DVT bila je, kako kaže Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca, javna.

- Ispred Udruženja tužilaca osuđujem zlonamerne komentare Alumni kluba. Postupak izbora sproveden je u skladu sa zakonom i Pravilnikom DVT - kaže Stefanović.