Trudnice dobijaju posebne knjižice

B. RADIVOJEVIĆ

13. 12. 2017. u 10:00

Sledeće nedelje počinje uvođenje novog obaveznog dokumenta. Upisivaće se svi podaci iz državnih i privatnih lekarskih ordinacija

Труднице добијају посебне књижице

U MEDICINSKU dokumentaciju se, prvi put u Srbiji, uvode knjižice za trudnice, saznaju "Novosti". U novom dokumentu, na 32 strane, koji će, saznajemo u Ministarstvu zdravlja, već do kraja nedelje biti distribuiran porodilištima, vodiće se kompletna medicinska dokumentacija o aktuelnoj, i prethodnim trudnoćama, što znači da će se upisivati svaki pregled i analiza, kao i terapija. I to sa potpisom i faksimilom lekara, jer će trudnička knjižica biti i sudsko-medicinski dokument.

Za početak je odštampano 12.000 knjižica za trudnice. One se uvode u okviru pilot-projekta, a najverovatnije će biti predstavljene na otvaranju porodilišta u Čačku.

- Najveća prednost knjižice za trudnice je što će svi medicinski podaci biti sistematizovani na jednom mestu, i gde god da se trudnica pojavi akušer će imati kompletan uvid u rezultate - kaže dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac, koji je i nosilac ovog projekta. - U slučaju nekog hitnog stanja, ne daj bože saobraćajnog udesa, i lekar opšte prakse iz knjižice će moći da utvrdi kolika je trudnoća, da li je rizična, koju terapiju trudnica uzima...

- Spremni smo da, odmah posle promocije 18. decembra, uvedemo knjižice za trudnice u Kliničkom centru Kragujevac, i opštim bolnicama na teritoriji šest okruga u ovom delu Srbije, što je oko dva miliona ljudi - kaže dr Sazdanović.

Knjižica za trudnice biće obavezan dokument, i trudnica bi uvek trebalo da je ima uz sebe. Uvođenjem knjižice prvi put se među preglede koje treba obaviti u trudnoći uključuje i pregled lokomotornog sistema, unutrašnjih organa...

U knjižicu za trudnice upisivaće se bukvalno svi podaci i nalazi kako iz državnih ustanova, tako i iz privatne lekarske prakse. To će, veruje se, biti dragoceno za akušere jer je u Srbiji prilično rasprostranjena praksa da žene trudnoću vode u privatnim ordinacijama, a kod lekara u državnom zdravstvu odu uglavnom samo da otvore bolovanje, pa su im svi nalazi u vezi sa za trudnoćom "rasuti" u raznim izveštajima.


PREGLEDI NEĆE BITI USKRAĆIVANI

INDIKACIJE za preglede i analize utvrđivaće ginekolozi i akušeri, i nikakve restrikcije u obimu pregleda ili analiza neće biti - kaže dr Sazdanović. - Kad god lekar proceni da trudnica treba da uradi neku analizu ili pregled, to se neće dovoditi u pitanje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Serbon

13.12.2017. 10:10

Knjizice treba ukinuti, ako vec placamo zdravstvo iz budzeta ono bi moralo da bude dostupno svima bez obzira da li imamo knjizicu ili ne. A testovi i pregledi bi mogli da se unose u elektronski karton i centralnu bazu podataka...I tako bi svaki doktor mogao da ima pristup tim podacima...nikakve posebne knjizice ne bi bile potrebne.

Dejan

13.12.2017. 10:31

Zar to ne moze sve da se vidi iz elektronske zdravstvene upravo uvedene? Koja je onda poenta elektronske zk?? Jos jedan tender da se neko ugradi za kartice i softver kao promijerkin brat? Zar treba da se nosi sa sobom licna karta, saobracajna, zdravstvena, trudnicka, bar jedna platna... a sve imaju cip! U normalnim ''nenaprednim'' drzavama jedna i to necipovana kartica je dovoljna za sve. To je i poenta digitalizacije, a ne brdo kartica, da zameni brdo papira.

MD

13.12.2017. 12:30

@Dejan - Заборавили сте једно а лепо се види на овој слици, та "књижица" је штамапана на ЛАТИНИЦИ, значи ли то да ће је користити само Хрватице у Србији или још неки.

zarko

13.12.2017. 10:51

Hvala nekom pametnom ko se setio da uradi biografiju knjizica za trudnice.Pozdravljam ideju.Bravo

zmau

13.12.2017. 10:56

To je ta digitalizacija! Obavezna sveska od 32 strane da je teglite i lupate glavu da li ste je ponele! Ipak bi bilo glupo da taj lekar na urgentnom uskenira ličnu kartu i pristupi tim istim podacima online, i da ih pretraži uz pomoć softvera, i u roku od 20 sekundi nađe tačno ono što mu treba. Bolje je da beči oči tumačeći nečij rukopis.

snoof

13.12.2017. 11:09

Opet uvode na "mala vrata" neko sistematično nadgledanje u ovom slučaju "zdrave dece". Vlasnik svih podataka o zdravlju deteta treba da ne bude u jedinstvenom sistemu zemlje, jer svako može da zaviri u te podatke. Ispravno bi bilo imati podatke na nekoj kartici kao na primer bankovnoj kartici (na čipu) i dati na uviid lekaru da napiše promene ako ih ima ili sam uvid u zdravlje iz predhodnih slučajeva. Meni je u ovoj zemlji više užas sa raznoraznim izgovorima za "naše dobro". Strašno. Šabić ćuti.

Милан

13.12.2017. 11:11

Написано латиницом да се подржи рађање (не)српске деце?

Dragon

13.12.2017. 12:09

I opet neke knjizice koje nicemu nesluze. Svojevremeno smo imali i pionirske knjizice... a nalazimo se u eri digitalnih tehnologija, sta treba jos reći.

kragujevčanka

13.12.2017. 14:52

Dr Sazdanoviću ne mislite li da treba da ima tople vode na odeljenju ginekologije u Kragujevcu pa tek onda da budete NOSILAC ovog i drugih projekata!

Srdjan Teodorovic

13.12.2017. 23:18

U Nemackoj postoje ovakve knjizice, a Nemacka spada u grupu razvijenih zemalja. Ni u jednoj zemlji ne postoji “carobna kartica” za unosenje svih vasih podataka.

Ранђел

22.12.2017. 11:28

Ајде прво да окречите болнице и промените постељину.