Regres samo kroz platu

J. Ž. SKENDERIJA

utorak, 12. 12. 2017. u 07:45

Регрес само кроз плату

Topli obrok ne može "preko" zarade / Foto D. Novković

Ustavni sud poništio odluku o isplati naknada na zaradu u Novom Pazaru. U nekim opštinama u Srbiji, iznosi primenom zakona drastično smanjeni

ISPLATE naknada za topli obrok i regres zaposlenima u gradskoj upravi Novog Pazara "pale" su nedavno na Ustavnom sudu. Tako je odluka koju je 29. avgusta 2008. usvojila Skupština ovog grada, a na osnovu koje su isplaćivane pomenute naknade, proglašena nezakonitom i protvustavnom.

Ocenu ustavnosti i zakonitosti ovog dokumenta pokrenulo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koje je smatralo da je ona u suprotnosti sa članom Zakona o platama u državnim organima i javnim službama i sa Ustavom Srbije.

- Ovim zakonom predviđeno je da koeficijent za obračun osnovne plate već sadrži i dodatke za topli obrok i regres za korišćenje godišnjeg odmora i ne mogu se dodatno isplaćivati - kaže za "Novosti" Saša Mogić iz Ministarstva.

PROČITAJTE JOŠ - Vraćaju se topli obrok i regres javnom sektoru

Takođe po članu 195. stav dva Ustava, svi akti lokalnih samouprava moraju biti u skladu sa zakonom. Prema mišljenju sudija Ustavnog suda, lokalna samouprava ima ovlašćenja da odredi koeficijente za obračun osnovne plate zaposlenim, ali to ima dva zakonska ograničenja. Prvo je, da taj koeficijent ne sme biti veći od zakonom propisane visine, a drugo, da se ne može predvideti uvećanje plate po osnovu bilo kog dodatka za koji je tim zakonom propisano da je već sadržan u koeficijentu.

VRAĆAĆE NOVAC? DA li će zaposleni u Gradskoj upravi Novog Pazara zbog ovakve odluke Ustavnog suda morati da vraćaju višak novca koji im je uplaćivan na račun, još nije utvrđeno. Ne zna se ni koliko lokalnih samouprava u Srbiji ne poštuje zakon, pošto Ministarstvo državne uprave može da reaguje samo po prijavi.

Ovo nam je potvrdila i Aleksandra Đorđević, načelnica Opštinske uprave u Beloj Palanci. Ona tvrdi da su zaposlenima sa visokom stručnom spremom u ovoj opštini primanja umanjena za oko 10.000 dinara upravo primenom pomenutog propisa.

- U Zakonu jasno piše da se isplaćuje fiksna plata po koeficijentu za službenike i nameštenike - kaže ona.

- Svi dodaci na platu su ovim propisom ukinuti.

U Babušnici je, međutim, situacija malo drugačija. Prema rečima Slavice Milić, načelnice opštinske uprave njihove zarade primenom novih propisa nisu umanjene, pošto je sve "uračunato kroz koeficijent".

- Nikakav dodatak sada ne ide na platu i ona se obračunava množenjem koeficijenta sa osnovicom koju utvrđuje Vlada - kaže naša sagovornica. - Sve lokalne samouprave bi trebalo da se pridržavaju toga.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Sud

12.12.2017. 08:01

Pa kolike su nam onda plate? 15.000 dinara? Najbolje da nam ukinu plate pa da radimo svi iz ljubavi prema državi.

Rastko

12.12.2017. 09:08

USTAV je tu da bi gradjani shvatili da robovi nemaju prava na novcanu naknadu za topli obrok i regres a kamo li da drzavni ili privatni poslodavac toplo uhranjene robove posalje na letovanje ili zimovanje a da za to vreme njihovi biznisi cekaju dok se ovi siti i osuncani vrtae sa G.Odmora !??? Hvala nasoj drzavi sto poslodavcima ne dozvoljava da bicuju svoje robove kao sto je nekad bilo ne ponovilo se i sto o svima nama crncima podjednako brine !

Rastko

12.12.2017. 09:16

Bice i topli obrok i regres samo da nam TITO vaskrsne, jer ovi njegovi ucenici smatraju da je bolje i isplativije da ta novcana sredstva uznu oni koji znaju da se provedu na Sejselima a da radnici mogu noge da peru i kuci u lavoru a ne u vec ionako preslanom moru !!!

električar

12.12.2017. 09:53

Zar se ovde ne radi o lopovima koji treba da idu u zatvor ? Ili će biti ono "nemojte više tako otvoreno da kradete, čuće opet neko ..."

Ljuba

12.12.2017. 09:59

Ono što je nekad bilo normalno sad je nezakonito i protivustavno... Samo neka tajkuni trpaju u džepove...

zika

12.12.2017. 11:30

regres i topli obrok su iste za sve zaposlene u drzavnim sluzbama,u zdravstvu su u vise navrata plate medicinskom osoblju dizane, a nemedicinskom nisu tako da je odnos poremecen,tj.sada zdravstveni radnici nominalno dobijaju vise za regres i topli obrok,i to nije po zakonu,druga stvar je i kada bi se izuzeo topli obrok i regres iz plate,koliko bi se placao radni sat zaposlenim sa nizim koeficijentom,kada je sve objedinjeno u platu ona je iznosila dvadeset tadasnjih maraka i to je bio motiv,tada