Vojsci i policiji bonus 10.000 dinara

R. DRAGOVIĆ

01. 12. 2017. u 11:56

U Generalštabu vojni vrh referisao predsedniku republike Vučiću. Još šest transportnih helikoptera, vraća se moralno vaspitanje

Војсци и полицији бонус 10.000 динара

Predsednik Vučić i ministar Vulin pred počasnim strojem GardeFoto I. Marinković

ZAPOSLENIMA u sektoru bezbednosti - vojnicima, policajcima i pripadnicima BIA - do kraja godine biće isplaćen bonus od 10.000 dinara.

U Generalštabu VS, gde je saslušao redovno godišnje referisanje ministra odbrane i generala, ovo je u petak najavio predsednik Aleksandar Vučić. Vojni vrh informisao je šefa države o bezbednosnoj situaciji u zemlji, ali i o problemima oružanih snaga, među kojima je među najvećim - materijalni položaj vojnika i oficira.

- Poboljšanja standarda zaposlenih u sistemu odbrane već se vide - rekao je Vučić. - Sa Vladom je dogovorena isplata posebnog bonusa u naredne dve nedelje. Sledi i povećanje zarada od 10 posto. To nije dovoljno, ali je svakako bolje nego što je bilo. Iz godine u godinu povećavaćemo primanja pripadnicima naše armije. Vrlo brzo sa Vladom ću predstaviti i plan stambenog zbrinjavanja za oko 30.000 ljudi.

Oslonac oružanih snaga i ubuduće će biti domaća namenska industrija, a složena tehnika biće kupovana u inostranstvu. Vučić je najavio i kupovinu šest transportnih helikoptera od Rusije, ali i pregovore sa Belorusijom i drugim zemljama o nabavci tehnike, uključujući raketnu.

- O nabavci helikoptera pregovaramo s ruskom državnom kompanijom "Rosoboroneksport". Isporuku "Erbasovih" letelica H145M za vojsku i policiju očekujemo do početka 2019. Nabavljamo rakete za avijaciju, produbićemo i proširićemo obuku pilota. Predstoji nam podmlađivanje stručnog kadra, kao i rad na nabavci trenažera i simulatora.

SRBIJA NIJE META NE postoje ni najmanje indicije da bilo ko želi da napadne našu zemlju, ali vojska postoji da bi čuvala svoju državu i štitila svoj narod - naveo je predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Republike najavio je i više organizacionih poteza u VS. Jedan od prvih biće spajanje pojedinih jedinica, koje su, kako je rekao, podeljene po nalogu stranih zemalja 2005. i 2006. godine. Pešadija je tada odvojena od tenkovskih jedinica, koje su opet razdvojene od protivoklopnih jedinica. Novi korak biće ponovno formiranje združenih bataljona i brigada, jer samo udružene ove snage imaju potrebnu odbrambenu moć.

Iz sličnih razloga tada je ukinuto i moralno vaspitanje u našoj vojsci.

- Po nalogu izvesnog gospordina Mura, tada je procenjeno da našoj vojsci patriotizam nije potreban, jer on navodno ugrožava sve u našem okruženju. Moralno vaspitanje nema veze sa političkim strankama ili politikom, ali ima sa pravcem zemlje, ljubavlju prema otadžbini i slobodom kao najvišim vrednostima srpskog društva. Zato će od prvog januara biti ponovo uvedeno u našim oružanim snagama - naglasio je predsednik.

Prioritet je i novi pogled na odbranu zemlje.

- Videćemo da li će to biti koncept totalne odbrane ili neki drugi vid njene organizacije - kazao je Vučić.


NARUČENE UNIFORME

VLADA Srbije do kraja godine izdvojiće novac za vojnu opremu. Svaki vojnik i svaki pripadnik teritorijalnih snaga uskoro će imati po dva kompleta uniformi i dva para čizama.

- Možda deluje nevažno, ali vojnici to dugo nisu imali. Uniforme će sašiti vranjski "Jumko", koji šije kvalitetnu vojnu odeću i koji ima sve više narudžbina. Čizme se ne mogu kupiti od jednog proizvođača, ali na vreme će biti nabavljena i kvalitetna obuća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (39)

Милан

01.12.2017. 12:25

Kada bude ''Srpska vojska'' a ne ''Vojska Srbije'' tada ce biti nesto od nje.

Spiridon S.

01.12.2017. 13:36

@Милан - @Milan.Decak tvog uzrasta trebao bih vise da posveti paznje igri,sportu..Verovatno si preskocio lekciju iz prirode i drustva,koja kaze da u Srbiji pored Srba(koji su vecinski narod) zive i drugi narodi..U tvojoj decijoj fantaziji verovatno mislis da bih svaki narod trebao organizovati vojsku..Vidis sine, to nije dobra ideja,iz vise razloga..Bilo bi skupo i nepotrebno..Ali kad odrastes samo ce ti se reci..

Hisar 008

01.12.2017. 15:07

@Милан - Vi svakakve komentare objavljujete pa "mozak" ne prihvata.Zamisli @Milane : USA vojska, Španska vojska, Francuska vojska,Češka vojska... A ovo: Vojska USA,Vojska Španije,Vojska Franuske,Vojska Češke.Šta misliš koji nazivi su pravilni i logični?

I u Americi je

01.12.2017. 15:42

@Милан - vojska Amerike, a nije američka vojska, je l' da? Da ne pominjem Rvacku... blago nama, s vama.

Teodor

01.12.2017. 13:31

Fotografija govori: Garda u svečanim uniformama, Diković u maskirnoj uniformi, Vulin u odijelu, Vučić kao da je izašao u neobaveznu šetnju. Ovo je sprdanje sa vojskom i državom. Da li postoji protokol, propisana odjeća učesnika zvaničnih aktivnosti. Odjećom iskazujete poštovanje onoga kod koga idete i događaja kojem prisustvujete.

Ilija

01.12.2017. 14:00

I trebamo ih nagraditi Zasluzuju svaki dinar I vise. Treba I vas Predsenice Vucicu Nagraditi Dukatima .

Tihi Don 11.PB

01.12.2017. 15:11

Ave Vucicu, napokon se nesto radi. Rat nam predstoji jer nece neko podnositi da jacamo iz dana u dan.

Nema Vise

01.12.2017. 15:38

Bio u vojsci, I ne bi se pohvalilo na znanje kadrova, sem u naredjivanju. Ono sto su naucili na Akademiji to je sve. Od tada svakodnevno zaglupljuju. Vojnicka cast je vise zelja za ugledom nego sto je Oni licno I zasluzuju. U miru su nepotrebni I trosak, a u ratu su misevi koji se kriju poo kancelarijama I jure regrute. Uvek je svaki uspeh vojske izneo goloruki narod I njegova pamet a ne vojna strucnost.

Bojan

01.12.2017. 16:58

Svi zasluzuju povisice i nagrade, ali sam nekako slaba na vojsku i vojnike. Nimalo lak posao..

Filip

01.12.2017. 17:00

Ovi ljudi svakako to i zasluzuju! Verujem da ce se potruditi da polozaj ovih heroja finansijski poprave.

Nikola Pasic

01.12.2017. 17:25

Sve pohvale za ovaj potez... Pripadnici sektora bezbednosti svakod dana rizikuju svoje zivote zbog bezbednosti drzave i gradjana... Zasluzili su...

ceca

01.12.2017. 17:31

Odluka da se za sektor bezbednosti do kraja godine izdvoji bonus od 10.000 dinara je značajna ali je jače da se njihova primanja povećavaju redovno i stalno da im raste životni standard.

Tanja

01.12.2017. 23:08

Svaki dinar povisice ili bonusa je nasa vojska je zasluzila, tj svi koji su zaposleni u sektoru bezbednosti.

ema

01.12.2017. 23:24

Vojska mora biti najsavremenije opremnjena i mora biti nagradjena,zasluzili su,jer je njihov rad za pohvalu.

timea

02.12.2017. 07:16

Imamo jednu ozbiljnu i disciplinovanu vojsku kakvu treba da ima jedna drzava.