Sin Srbina pritvorenog u Prizrenu: Tata se pre nadao smrti nego ovome

D. ZEČEVIĆ

01. 12. 2017. u 11:04

Nebojša Mitrović, čijem je ocu Bogdanu sud produžio pritvor za dva meseca. Porodica tvrdi da iza svega stoji Albanac koji hoće njihovo imanje

Син Србина притвореног у Призрену: Тата се пре надао смрти него овоме

Bogdan Mitrović uhapšen je pre tri meseca Foto D. Zečević

U ŠOKU smo zbog ovoga što se događa mom ocu. Strašno je da nevin čovek toliko leži u pritvoru. I on se sam sigurno pre nadao smrti nego ovom što mu se dešava.

Ovim rečima Nebojša Mitrović (43), u razgovoru za naš list, reaguje na odluku Osnovnog suda u Prizrenu da njegovom ocu Bogdanu (75) produži pritvor na još dva meseca. Inače, 28. novembra se već navršilo tri meseca od kada je Bogdan iza rešetaka, zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

- On je veoma bolestan čovek i, što je najgore, izgubio je svaku nadu da će izaći iz tog zatvora - dodaje Nebojša.

Navodi da su njegovog oca u zatvoru kod Podujeva nedavno posetile ćerka i snaha i da je od tada čitava porodica mnogo zabrinuta za njegovo psihičko stanje, iako, kako kaže, u zatvoru dobija neophodnu medicinsku terapiju i ima lekarsku negu.

I ostali članovi porodice Mitrović ističu da je ovaj čovek u pritvoru samovoljom Albanaca, odnosno koordinatora za povratak u opštini Suva Reka, koji, kako tvrde, želi da se domogne njihovog imanja, koje godinama koristi.

Da je Bogdanu bezrazložno produžen pritvor, tvrdi i advokat Dejan Vasić, Mitrovićev branilac, koji ističe da je specijalni tužilac u svom predlogu da se Bogdanu produži pritvor naveo isključivo reči poverenika za povratak iz Suve Reke Đeljadina Sadikaja, ignorišući ostala svedočenja.

Fotografija porodice Mitrović snimljena u Prizrenu Foto Privatna arhiva

- Nažalost, sud nije uvažio ni svedočenja trojice Albanaca koji su tvrdili da on nema nikakvu mrlju. Osim izjave koordinatora za povratak, uvažili su izjavu nekog svedoka iz susednog sela koji je navodno tokom ratnih dejstava na Kosovu video Bogdana kako nosi nekakvu uniformu - pričaju Mitrovićevi rođaci, koji, revoltirani radom kosovskog pravosuđa, razmišljaju o tome da pravdu potraže pred međunarodnim sudskim instancama.

Pojašnjavaju da je Bogdan godinama odlazio na Kosmet kao član radne grupe za povratak raseljenih Srba, što je, kažu, najviše smetalo upravo koordinatoru za povratak u opštini Suva Reka, koji ga je i prijavio za navodni ratni zločin.

- Bogdan je na lokalnim izborima pre četiri godine bio kandidat Srpske liste za kosovske izbore i sigurno su tada vršene sve provere i sasvim sigurno albanske vlasti znaju da nije ni za šta kriv, ali se iživljavaju i igraju sudbinom starog čoveka - zaključuju Mitrovićevi rođaci.

Inače, Bogdan ima četiri ćerke, dva sina i trideset petoro unučadi i praunučadi, a imovinu koju ima u selu Sopina kod Suve Reke nije prodao u nadi da će se vratiti na ognjište.

HAPŠENJA SRBA

Dok opominju da je Bogdan Mitrović postao simbol bezrazložnog hapšenja Srba samo s ciljem da se zastraše i da se spreči njihov povratak, predstavnici Srba sa KiM podsećaju da je pre nedelju dana na administrativnim prelazu Brnjak uhapšen Darko Tasić (43), raseljenik iz okoline Prizrena, kojem je određen jednomesečni pritvor. Tasiću, koji je jedan od najvećih domaćina u selu nadomak Prizrena, stavljaju na teret navodni ratni zločin, a na izdržavanje pritvora prosleđen je, kao i Mitrović, u zatvor visokog rizika u Grdovcu kod Podujeva.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Siniša, Beograd

01.12.2017. 11:23

To isto se dešava nama Srbima u skoro svakoj drugog državi u EU! Zbog čega je Kosovo posebno?!

Profa

01.12.2017. 11:33

Zašto vučko ćuti?? Odgovor:. Da je neko otvaranje poštanskog sandučeta javno bi zvao sve tv da se vidi kako on to sanduče otvara, ovako za srbina koji leži u zatvoru ni reč da kaže, nesme od eu, i amera

Bole

01.12.2017. 11:40

Predsednik,Premijer i ministar inostranih poslova kada se sastanu sa zvanicnicima tzv.drzave Kosovo u Briselu ili gde bilo vec,da dogovore da se ovakve stvari ne desavaju.Ovo je bruka za zvanicni Beograd.

petar

01.12.2017. 11:42

Imate Vucica ,obrastite se njemu ,to vasm je sigurna pomoc ( svaki clan vlade srbije je sposoban da vam pomogne ,da otac nikad ne izide )

prellee

01.12.2017. 11:42

Sve je laž iza tog navodnog "slobodnog" povrataka. To je ono, možeš obići groblje ali se vratiti za stalno, po Kosovarima to ne možeš.To je to lažno pravo i na provratak i na imovinu. Rat je trebao onima koji su htjeli lažnu državu Kosovo, da opljačkaju Srbe, a onda se brane agresijom Srba i Srbije. Najgore što to EU sve tako posmatra i prašta kao maloj djeci, a o Amerikancima neću ni trošiti riječi. Oni su se pokazali kao otvoreni neprijatelji Srpskog naroda kroz zadnjih 25. godina.

Жар-птица

01.12.2017. 12:37

Несрећа је српска што су невероватно толерантни према другима и што су навикли да до крајњих граница трпе. Да трпе неправду и дискриминацију, шиканирања и понижења, чак и убиства ближњих! А онда, или тихо одлазе и нестају у туђини, или се стапају са агресивним дошљацима и нестају у сопственом завичају... Или узимају оружје, тешко пострадају у борби за слободу, али својој деци обезбеде миран и безбедан живот, а земљи понос, свеопшту обнову и напредак!

LiksaNik

01.12.2017. 12:57

dobro je da ste stavili ime tog navodnog svedoka koji ga tereti cisto da porodica zna a on nek mirno spaca sad.

Загор

01.12.2017. 13:05

И шта ради држава Србија да ослободи ове људе?

Dragan

01.12.2017. 16:21

Nadam se da njegov slucaj nece biti poveren jednom od Srpskih sudija, koji bez sramno polozise zakletvu Haradinaju. Siguran sam da ce njihov sud biti daleko suroviji zbog potrebe da se dodvore svemocnom vladaru.

Божић

01.12.2017. 19:00

Da smo pametni, sad bi uhapsili prvog šiptara, pa nađeš lažnog svedoka, kao i oni što su, pa da se menjamo. Tako je trebalo i sa Hrvatskom za kapetan Dragana.