AMBICIOZAN plan Ministarstva prosvete da svi treninzi do 21 čas u školama budu besplatni, propao je! Prvo je školama stigao dopis sa potpisom ministra prosvete Mladena Šarčevića da su termini do 21 sat rezervisani za besplatne sportske aktivnosti koje će organizovati škola ili različiti klubovi, te da moraju da otkažu saradnju sa svima koji treninge naplaćuju ili da ih pomere posle 21 sat. Pre nekoliko dana, međutim, stigao je novi dopis koji kaže da, pošto termini do 21 nisu popunjeni besplatnim sadržajima, dobiće ih klubovi, zasada oni koji pripadaju Košarkaškom i Odbojkaškom savezu.

PROČITAJTE I: UPOZORENjE ŠKOLAMA: Do 21 sat parket samo za učenike

Termini će za klubove biti besplatni, ali za decu neće. Preporuka Ministarstva je da deca dobiju popust na članarine od 25 do 30 odsto.

- Neverovatno je da deci ukinu sportove koje su već trenirala i da sada nameću neke druge, koje ćemo opet da plaćamo, a škola od toga neće da ima ništa. Do sada su od tog novca bar finansirali razne materijalne troškove i nisu tražili novac od roditelja - kaže V. J., majka dvoje osnovaca koji su ples i karate mesečno plaćali 2.500 i 2.000 dinara. - Od ovoga će samo da profitiraju određeni klubovi, koji će termine dobijati besplatno, a onda će da podignu cene, daju popust i tako dođu zapravo na realnu cenu članarine. Još će se stvoriti i dodatni prostor za korupciju, oko raspodele besplatnih termina.

DIREKTORI NE POŠTUJU PREPORUKU VEĆINA škola, saznajemo, bar u Beogradu, nije poštovala ni dopis Ministarstva prosvete da moraju da raskinu ugovore sa klubovima, a neće poštovati ni ovaj drugi. Direktori ne žele javno da komentarišu dopise, ali kažu da će termine i dalje naplaćivati, jer od tih sredstava mogu da obezbede krečenje, bežični internet, besplatno štampanje materijala za učenike i druge potrepštine.

U dopisu koji je Ministarstvo prosvete slalo prošlog meseca navedeno je da između 19.30 i 21 sat škole u prvom terminu treba da ponude besplatne sportske aktivnosti koje će držati nastavnici fizičkog, a sadržaj za drugi termin će da bude osmišljen u dogovoru sa lokalnim samoupravama. Kako je najavljeno iz Ministarstva prosvete, Beograd je trebalo da bude prvi u tom poslu, tako što bi sportisti držali besplatne treninge.

U Ministarstvu prosvete sada objašnjavaju da je novi dopis stigao zato što je primećeno da su mnogi termini u školama ostali prazni, a sale zaključane.

- Iako su u dopisu pomenuti Košarkaški i Odbojkaški savez, ne znači da će oni biti favorizovani. Reč je o tome da su se oni jedini javili Ministarstvu prosvete, zainteresovani za treninge - objašnjava, za "Novosti", Miloš Blagojević, savetnik ministra prosvete. - Škole mogu sa svakim sportskim klubom da sklope ugovor o besplatnom ustupanju fiskulturne sale, uz uslov da deca dobiju popuste na članarine.

Naš sagovornik potvrđuje da škola može da ustupi termin bez nadoknade i istim onim klubovima sa kojima je morala da raskine saradnju nakon prvog dopisa Ministarstva. Razlika je što su im ranije klubovi plaćali termine, a sada mogu da ih dobiju besplatno, ako deci daju popust.