SRBIJA BEZBEDNA: Radijacija ostala u magli

B. Vlahović I. Mićević

22. 11. 2017. u 11:05

СРБИЈА БЕЗБЕДНА: Радијација остала у магли

Foto Ura.ru Povećano prisustvo rutenijuma izmereno je kod Čeljabinska u južnom Uralu

Ruski meteorolozi: U vazduhu bilo 986 puta više rutenijuma 106 od dozvoljenog nivoa. Koncentracija u Srbiji bila značajno manja od one opasne po zdravlje

POSLE upozorenja iz Nemačke i Francuske, ruski meteorolozi su ipak priznali da je kod Čeljabinska na južnom Uralu, u vazduhu bila povećana količina radioaktivnog rutenijuma 106. "Roshidromet", glavna hidrometeorološka institucija u Rusiji, je saopštila da je prisustvo rutenijuma 106 minulih dana bilo 986 puta veće od normale. Ruski meteorolozi kažu da je u periodu od 25. septembra do 1. oktobra na svim njihovim stanicama na južnom Uralu zabeleženo povećanje radijacije.

Pročitajte još: PRETI ZRAČENjE: Rusija potvrdila povećanu radioktivnost iznad Urala

Povećana koncentracija radioaktivnog elementa zabeležena je tih dana u celoj Evropi, pa i u Srbiji, ali merni uređaji posle nekoliko dana više nisu detektovali ovaj radioaktivni element. Koncentracija u Srbiji bila je nekoliko puta manja nego u Rusiji i dostizala je maksimalno 54 mikrobekelera po kubnom metru.

- Rutenijum 106 bio bi opasan po ljudsko zdravlje samo u koncetracijama nekoliko puta većim od onih koje su zabeležene u našoj zemlji i to samo kada bi se udisao duže od godinu dana - objašnjava za "Novosti" Slađan Velinov, direktor Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja.

Pročitajte još: RADIOAKTIVNI OBLAK NAD EVROPOM: Sumnja se na nesreću u Rusiji ili Kazahstanu

Velinov je upravo na skupu u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju u Norveškoj, gde je, kaže, i ovo bila jedna od tema razgovora sa kolegama iz Rusije i drugih evropskih država.

SEĆANjE NA 1957. GODINU U kombinatu "Majak" u zatvorenom gradu Čeljabinsk-40, koji se sada zove Ozjorsk, 1957. godine dogodila se velika havarija na skladištu iskorišćenog atomskog goriva. Iz sela u kojima je bila najveća radijacija evakuisani su svi stanovnici i preseljeni su da žive u drugim mestima. U sanaciji havarije bilo je angažovano oko sto hiljada vojnika i civila. Bila je to do Černobilja najveća atomska havarija u SSSR-u.

- Koncentracije su bile veoma male i nije bilo mesta za paniku. Svakako nije dobro da rutenijum 106 uopšte postoji u vazduhu. Reč o veštačkom elementu, koji u prirodi ne postoji - objašnjava naš sagovonik. - Mi smo među prvima u Evropi detektovali povećanu koncentraciju i odmah se konsultovali sa evropskih kolegama. Odmah je bilo jasno da nije reč o tajnoj nuklearnoj probi ili havariji nuklearnog reaktora, jer bi u tom slučaju bile povećane i koncetracije cezijuma i joda u vazduhu. Prema kretanju vazdušnih struja i rezultatima mernih uređaja, francuske kolege objavile su da bi izvor zračenja mogao biti u Rusiji, što se ispostavilo kao tačno.

Pročitajte još: Radioaktivni oblak protutnjao Srbijom

Ruski zvaničnici sada su potvrdili da je nedaleko od kombinata "Majak", koji se bavi proizvodnjom komponenata za atomsko oružje, izotopa, kao i čuvanjem i regeneriranjem odrađenog atomskog goriva u mestu Argajaš radijacija bila 986 puta veća od normale, a u naselju Novogorni 440 puta iznad normale.

Uprkos upozorenjima iz Francuske i Nemačke, u "Majaku" su dugo ćutali. Saradnici Francuskog instituta IRSN zaključili su da je krajem septembra došlo do havarije na jednom od atomskih objekata na južnom Uralu. Zbog toga je nad Evropom bio oblak u kom je bio rutenijum 106.

"Majak" je juče ipak izdao službeno saopštenje kojim demantuje informacije o "ekstremnom zagađenju". U kombinatu "Majak" kategorički tvrde da kod njih nije bilo nikakve havarije i nije iscurila nikakva količina rutenijuma.

Osim toga, kažu da doze koje je zabeležio "Roshidromet" ne predstavljaju nikakvu opasnost za čovekovo zdravlje. U "Majaku" objašnjavaju da je rutenijum zaista izašao iz atomskog reaktora, u vazduhu bi bile još desetine drugih radioaktivnih elemenata.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Frieder Wagner: Todesstaub

22.11.2017. 11:38

А је л' при овим мерењима у Србији занемарена канцерогена концентрација уранијумске прашине? Или уопште "не постоји"?

Logic

23.11.2017. 14:09

@Frieder Wagner: Todesstaub - Todesstaub, ne mogu se porediti ova dva slučaja. Vidiš, naša strućna služba je prva primetila ova nedavna zagađenja, odmah obavestila odgovarajuće službe u Evropi i, potvrđeno je, izvor je Rusija. Ono naše "osiromašeno" je došlo "opravdano", smišljeno, planirano - jeste, tako je, pa šta, hajd' ćuti tamo Srbine, šta bi hteo?

robertino1985

22.11.2017. 11:53

"Koncentracija u Srbiji bila značajno manja od one opasne po zdravlje"ahahaha, pa mi (srbi, hrvati, cg, bih i ostali u krugu od 1000km) imamo posljedice nato darova, nama ne treba eu i francuzi govoriti koliko smo zatrovati

penzionervolonter

22.11.2017. 14:27

Pa normalno da smo bezbedni ,ovo je ruski radioktivni element . Ruski uranijum ,plutonijum ,stroncijum i ovaj sada rutenijum, nisu štetni , oni su i lekoviti ! Izleče te za sva vremena od svih bolesti .

saša

22.11.2017. 14:50

Pa zašto tada nismo obavešteni, kakav je to način kriti od ljudi. I što nismo dobili preporuke za ponašanje. Neki znaju, ali neki nisu ni bili rođeni kad je bio Černobilj. Sramota.

nišlija

22.11.2017. 17:20

@saša - Ko zna koliko smo se mi radioaktivne prašine nagutali , a da za to nismo ni znali .Prašine koja je došla sa istoka , nuklerne probe u bivšem SSSR-u , Černobil i druge cetrale , Kozloduj u Bugarskoj itd.