Skok za jače prijateljstvo (Foto/Video)

R. DRAGOVIĆ

17. 11. 2017. u 12:27

U Lisičjem jarku nadomak Beograda održana zajednička vežba srpskih i američkih padobranaca. Vučić: LJubomorno ćemo čuvati svoju vojnu neutralnost

Скок за јаче пријатељство (Фото/Видео)

Foto Tanjug

SRBIJA je čvrsto na putu ka Evropskoj uniji i svojoj poziciji vojne neutralnosti. Zajednička vojna obuka i učenje doprinose stvaranju partnerstava, saradnje i prijateljstava tamo i gde ih nije bilo u prošlosti.

Uz čestitke srpskim i američakim specijalcima na uspešno izvedenoj padobranskoj vežbi "Zima 2017", ovo je u petak, iz Lisičjeg jarka, poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Verujem da ćemo ovakvu vrstu saradnje unapređivati i ubuduće, pri čemu će Srbija, razume se, uvek ljubomorno čuvati svoju vojnu neutralnost - naglasio je predsednik Vučić.

Na sportskom aerodromu nadomak Beograda, uprkos jakom vetru, 120 srpskih i američkih padobranaca uspešno je izvelo padobranski desant. Vežbi su, pored predsednika Vučića, prisustvovali i ambasador SAD Kajl Skot, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković.

Rame uz rame, pripadnici 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade VS i vojnici "pod kapom" Evropske komande Oružanih snaga SAD iskočili su iz aviona "herkules C130" sa oznakama 86. avijacijskog puka SAD, sa oko 300 metara visine. Motori letećeg džina grmeli su iznad aerodroma dok su vojnici iskakali pomoću američkog kupolnog T-11 padobrana, teškog 17 kilograma, sa prečnikom od 9,3 metra.

- Iskakanje je lakše našim padobranima tipa "krilo". Kupolom T-11 znatno je teže upravljati - kaže kapetan Bojan Kovačević, jedan od 60 vojnika VS koji su učestvovali u zajedničkoj vežbi.

Padobrani koje koristi naša vojska su pokretljiviji, lakše ih je kontrolisati, a i brzina padanja padobranca je veća - 5,8 metara u sekundi. Prilagođavanje na stranu opremu je, ipak, brzo izvedeno.

- Uprkos nešto jačem vetru, skok je izveden uspešno i bez problema - objasnio je kapetan Specijalne brigade.


Srpski i američki vojnici od 13. novembra uvežbavali su skokove i desantna dejstva u kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu. Vojnici SAD koji su u petak učestvovali u vežbi pripadaju 173. padobranskoj brigadi, čija je komanda u Vičenci i koja je poznata pod nadimkom Nebeski vojnici. Letačke posade su u Srbiju doputovale iz svoje avio-baze u Ramštajnu.

ZNAČKE

POSLE skoka i skupljanja padobrana, srpski i američki vojnici, po tradiciji, razmenili su padobranske značke. Najstarijima po činu u obe vojske značke su uručili ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador SAD Kajl Skot.

- Znak nosite s ponosom. Dobili ste znak najhrabrije, najtvrdoglavije, najžilavije i najupornije vojske na svetu - rekao je Vulin kačeći značku američkom potpukovniku.

PRIŠTINA NA POTEZU

OD onoga što smo potpisali u Briselu gotovo sve smo implementirali. Nadam se da će Priština primeniti barem nešto od toga - rekao je Vučić.

Na pitanje da li jučerašnja vežba može da pomogne u sprovođenju dogovorenog, šef države je odgovorio:

- Ne mislim da je to međusobno povezano, ali sve što može da pomogne - dobro je.


ZNAČKE

POSLE skoka i skupljanja padobrana, srpski i američki vojnici, po tradiciji, razmenili su padobranske značke. Najstarijima po činu u obe vojske značke su uručili ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador SAD Kajl Skot.

- Znak nosite s ponosom. Dobili ste znak najhrabrije, najtvrdoglavije, najžilavije i najupornije vojske na svetu - rekao je Vulin kačeći značku američkom potpukovniku.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

неимени

17.11.2017. 12:43

Срби су разуман народ и политички освештен ако је судити по минусима на ову вест. Али се из неког разлога погубе кад дођу избори, тако да овај и њему слични могу опет да се друже са натовцима.

Rasturena

17.11.2017. 12:50

Vojska, unistena municija, istopljeni tenkovi, kasarne prazne, Vucic sa neprijateljom drzave, koja je rasturila i srbiju i kosovo nam otela. Vucic daje ogromne honorare Bleru.Pa jesu li ti Rusi normalni da nam daju i jedan avion?!Prvo nek se stanje u Srbiji sredi pa onda bilo sta

Posmatrač iz Nemacke

17.11.2017. 12:54

Samo nam je još to falilo. Da li vežbe Amerikanaca služe još boljem "upoznavanju terena"? Za po njihovom zlu ne trebalo. Kada eventualno budu morali ako ne ispoštujemo njihove zakulisne zahteve o prznavanju Kosova, zatim ako se suprostavimo već planiranom otimanju Sandžaka, Vojvodine itd. ili se ne "otkačimo" Republike Srpke, da nas iz Bonstila napadnu i kopnenim snagama? U tom slučaju obično desantni padobranci koji poznaju teren natupaju kao prvi talas. Nedaj Bože da tako nešto planiraju!

Pranjanin

17.11.2017. 13:20

Nema slike ni jednog padobranca sem jednog Srbina koji drhti pred Amerikancom koji izgleda ko general. Uniforma Srbinova je toliko losa a Amerikanac se sasvim zadovoljno oseca u svojoj uniformi. Neznam je'l to ekonomija u pitanju ili subordinacija. Verovatno tako izgledaju i ostali padobranci.

Vlada Legenda

17.11.2017. 13:25

Ko s djavolom tikve sadi,o glavu mu se obijaju....a šta ako Ameri vežbaju scenario za iskrcavanje trupa na teritoriju Republike Srbije ?Jer je,izmedju ostalog,ponovo moguć neki vojni sukob na Balkanu, s obzirom kako se zateže i poteže na sve strane!Uglavnom oko teritorija.Ne ponovilo se,ali treba biti oprezan,jer psi rata laju na sve strane oko nas,i to dok se prećutno gleda na činjenicu da BiH postaje centar islamizma u srcu Evrope!

maniks

17.11.2017. 13:47

Placi voljena zemljo., zemljo slavnih junaka i predaka. Preci ti se u grobu okrecu. , izdaji i ponizavanju Srbije kraja nema..

Milivoje

17.11.2017. 14:16

Ta naša neutralnost vidi se i sa 10 km,(iz NATO)padobrana; razvlače nas bre ko kerovi creva;ali mi(tako kaže vođa)stojimo postojano,kano klisurine...!

Kant

17.11.2017. 15:07

Da je vojska okupirane Srbije iz vremena Milana Nedića radila ovakve manevre sa Nemcima, to bi im se stavilo na dušu kao jasan akt kolaboracije sa okupatorom. Vojska SAD sa svojim vazalima je okupirala 15% teritorije Srbije. Kraj priče.

Vlada Legenda

17.11.2017. 15:27

Batali ti Vučiću taj ton i proces pomirenja,da poznaješ ponos i dostojanstvo svog naroda, znao bi da si pljunuo svim Srbima u lice!Kako imaš smelosti da ,dok narod po Srbiji sve više umire od " milosrdnosti "dotičnih kauboja,pokušavaš da stvoriš "dobre" odnose sa najvećim svetskim zločincima!Nema oprosta ,nema zaborava!

Sanja

17.11.2017. 15:37

Bravo za nase hrabre vojnike koji verno sluze nasoj zemlji. Jos jednom su pokazali svoju hrabrost, spremnost i vestinu. Oni su ponos Srbije i pravi profesionalci.

mm

17.11.2017. 19:43

trebali ste da ih odvedete do nasih rudnih bogatstava osiromasenog uranijuma, pa da ga omirisu malo. da malo probaju svojih ruku delo. i da im kažemo da ne brinu, nece nista da im bude odmah...

Sale

17.11.2017. 19:49

Bravo za desant i za našu vosjku koja je pokazala osposobljenost i za ovakve akcije.