Šarčević: Ministarska grupa za problem nasilja u školama

Tanjug

12. 11. 2017. u 11:05

Narednih dana biće formirana ministarska grupa koja će na operativnom nivou raditi više i dublje na rešavanju problema nasilja u školama, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević

Шарчевић: Министарска група за проблем насиља у школама

Ilustracija / Foto shutterstock

Narednih dana biće formirana ministarska grupa koja će na operativnom nivou raditi više i dublje na rešavanju problema nasilja u školama, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je, gostujući na TV Pink, rekao da ministarstvo koje vodi ne može samo da izađe na kraj s tim problemom, već da u rešavanje moraju da se uključe i druga ministarstva - za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, unutrašnjih poslova i pravde, ali i porodica.

Šarčević je naglasio da su novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđene oštrije kazne za roditelje, jer se, kako kaže, ne vidi samo dete kao problem, već i roditelji, koji su češto nezainteresovani.

"Nisu male kazne u Srbiji ako je 100.000 dianara kazna, a do sada bila 5.000. To drastično povećana kazna. I ne može neko da se izvuče iz priče", rekao je Šarčević.

On je kao jedan od problema naveo i to što je prethodni saziv ministarstva "desetkovao" stručne saradnike po školama, pedagoge, psihologe...

"To je resorski strašno degradirano, a to su ljudi koji mogu da primete neku nevolju pre nego što se nešto desi. Oni moraju da znaju svu decu, sastav porodice, da je očekivati da se tako nešto desi. Prevencija je u ovom slučaju strašno bitna", podvukao je ministar.

Kako je istakao, za godinu dana došlo je do promena u sistemu, tako da ministar može da postavi i razreši direktore.

"Sada smo napravili proceduru, u jednom danu, škola mora da prijavi nasilni incident školskoj upravi i inspekciji na lokalu. Istog trenutka oni moraju da jave republičkoj inspekciji, nadležnim pomoćnicima i timu za nasilje, a ko to ne uradi, sledi smena, bez pardona i to piše u zakonu", naznačio je ministar.

Ukazao je i da se govori samo o slučajevima koji "isplivaju" u javnost, dok se mnogo toga ne prijavi, u nameri da se zataška.

"Sada ćemo na ovome raditi intenzivno i pokušati da to na naeki način dovedemo na razumnu meru", podvukao je ministar prosvete.

On je rekao da zaposleni u školi moraju da znaju koja su to "kritična mesta u školi" i moraju da budu među decom.

"Nijednog trenutka neću opravdati školu i njenu krivicu tamo gde je ona kriva, ali istovremeno nastavnicima su vezane ruke - ne smeš ovo, ne smeš ono, svi su u pravu sem onih koji rade u nastavi. Sad smo stvari postavili na svoje mesto i sada sistem mora da deluje efikasno", rekao je Šarčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

nena

12.11.2017. 12:13

Da li ova vlada zna joj nesto osim da formira radne grupe, ministarske i kojekakve druge grupe i odbore za ovo i ono?

Duška Davidović

12.11.2017. 12:17

Ništa ne govori o obavezi da se po školama uvedu dežurstva na odmorima i da se stvore timovi koji će zvati nasilne učenike i njihove roditelje na razgobore. Istovremeno treba obučavati nastavnike i zapošljavati psihologe u manjim mestima .Pogrešna štednja na pogrešnom mestu.

Rastko

12.11.2017. 12:21

Nikako ne bi trebalo da se dublje zalazi u problem vrsnjackog nasilja u skolama jer cete u tom slucaju razotkriti da su bas VASA deca predvodnici ili uzrocnici nasilja nad sirotom decom a za TO je nemoguce naci Resenje u bahatom kapitalistickom sistemu u kome su na ceni nasilnici, kriminalci, prostitutke i raspali demokratski politicari koji to zdusno podrzavaju na SVAKOM koraku u ovom drustvu ! ! ! Mame svoje da lazete a ne nas koji to vidimo a nemamo moc da korigujemo kako bi trebalo da bude !

проблем су просветни закони

12.11.2017. 12:35

Искуство многих наставника каже да су проблематични ученици, послати на разговор код ПЕдагога и ПСИхолога, после тога били још безобразнији и још насилнији.

Vladimir

12.11.2017. 16:00

Politički podobnom ministru ne bi pomogla ni grupa ministara u radu,a kamoli ministarska grupa.Sve će to biti "strucnjaci "opste prakse kao što je cela vlada samo "opsta praksa" menjanja resora.

Ana

12.11.2017. 16:30

Ministre, i pored uvodjenja svih timova za zastitu dece od nasilja, ono sve vise eskalira, jer dok nastavnici sede i spremaju prezentacije o nasilju, prave akcioni plan, ucenici su prepusteni sebi samima. Uveli ste mnogo pisanija i nepotrebne administracije, skupljanje bodova koji se kupuju, tako da su nastavnici vise po kabinetima i i pisu o nastavi umesto da drze nastavu.