POSLE odluke Zavoda za javno zdravlje u Vranju da 1. novembra u opštini Bujanovac proglasi epidemiju malih boginja, zabrinuti roditelji krenuli su sa decom u ovdašnji Dom zdravlja. Panike među stanovništvom nema, ali opreza ima. Neki roditelji, ipak, strahuju da li će sada, zbog povećanog interesovanja za vakcinisanje najmlađih Bujanovčana, biti dovoljno cepiva za sve.

U čekaonici Odeljenja za pedijatriju, u četvrtak ujutro, majke su desetak mališana "pripremale" i hrabrile za vakcinaciju. Pre njih već ju je primilo troje mališana. Svog četrnaestomesečnog sina, Drita F. je donela da prvi put primi MMR vakcinu.

- Dobio je redovan poziv i odlučili smo da se vakciniše - kaže Drita. - Nismo se dvoumili, a čim smo prošlog meseca čuli da su nam "stigle" male boginje, bili smo još uvereniji da dete zaštitimo od ove opake bolesti. Kad bude krenuo u školu dovešćemo ga i na revakcinaciju.

Pored nje, Milenka sa dvoje dece školskog uzrasta. Nisu primili vakcinu kad je trebalo, sad je, kaže, vrlo zabrinuta.

- Mnogo se pričalo da ova vakcina može da šteti zdravlju dece pa ih nismo vakcinisali - priča nam Milenka. - Sad sam vrlo zabrinuta i nadam se da nismo zakasnili. Posavetovaću se o svemu sa doktorkom, a ona će nam reći kad treba da dođemo ponovo.

Dečica kažu da se ne boje, da će ih možda malo boleti, ali su im mama i tata rekli da će posle vakcine biti sigurni i zdravi.

A, vakcina, kako kažu u ovoj ustanovi, ima dovoljno.Mogu da se prime radnim danima od sedam do 20 časova.

Dr Afrodita Mustafa

Po rečima pedijatra dr Afrodite Mustafe, koordinatora za imunizaciju Doma zdravlja u Bujanovcu, vakcinu protiv morbila trebalo bi da primi još 776 dečaka i devojčica. Povećano interesovanje roditelja za proceduru primanja MMR vakcine, kako kaže, primetno je još od 18. oktobra, kada je u ovoj ustanovi potvrđen prvi slučaj obolevanja.

- Čim smo pacijentu dijagnostikovali male boginje, uradili smo reviziju kartoteke - kaže dr Mustafa. - Utvrdili smo da 779 dece, uzrasta od jedne do 14 godina, treba prvi put da se vakciniše ili da primi revakcinu. Među njima, najviše nevakcinisanih rođeno je 2007. Na adrese svih njih odmah smo uputili zvanične pozive za vakcinaciju odnosno revakcinaciju. Očekujemo da će se većina odazvati i da nećemo biti prinuđeni da se pozivamo na Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje novčanu kaznu za roditelje odlučne da ne zaštite dete od opakih bolesti.

S bujanovačkim vrtićima, kako kaže, dogovoreno je da u njima ne mogu boraviti mališani koji nisu primili MMR vakcinu. Osim toga, direktorima svih škola upućene su pismene molbe da i oni obaveste roditelje o neophodnoj vakcinaciji.

- U minulih petnaestak godina, odziv na vakcinaciju bio je odličan za sve vakcine, osim za MMR - kaže dr Mustafa. - Verujemo da su na to, nažalost, direktno uticale netačne informacije koje ovu vakcinu povezuju sa autizmom.

Dr Mustafa dodaje da su poslednjih godina pojačane migracije i da dolazak nevakcinisanih lako može da izazovu ponovnu pojavu kod nas iskorenjenih bolesti.

Stanje mladića i devojke kod kojih je najpre potvrđeno da su oboleli od malih boginja je stabilno. Mladić, student medicine u Prištini, nije bio vakcinisan i sada je u vranjskoj bolnici. Devojka, studentkinja medicine, primila je prvu vakcinu, ali ne i revakcinu. Bolest se zato ispoljila u blažoj formi i ona je na kućnom lečenju.


KRALjEVO: MAJKA I BEBA SE OPORAVLjAJU

OSIM dvadesetšestogodišnje žene romske nacionalnosti i njene šestomesečne bebe, koje su obolele od malih boginja i leče se u kraljevačkoj opštoj bolnici "Studenica", u gradu na Ibru zasad nema novih slučajeva sa simptomima morbila. Po rečima dr Vladana Šaponjića, epidemiologa Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, obe pacijentkinje se oporavljaju i više nisu zarazne, a sve osobe koje su s njima bile u kontaktu u proteklom periodu nalaze se pod pojačanim zdravstvenim nadzorom. G. Ć.

NOVI SLUČAJEVI

Na INSTITUTU "Torlak" laboratorijski su potvrđene morbile kod deteta iz Gračanice, kod koga su se simptomi malih boginja javili u toku lečenja osnovne bolesti na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu. Od početka oktobra u celoj Srbiji, uključujući i KiM, sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom, registrovan je ukupno 41 slučaj malih boginja, što znači da je za jedan dan potvrđeno pet novih slučajeva.B. R.