Svečano obeleženo 69 godina Mašinskog fakulteta

Tanjug

28. 10. 2017. u 16:29

Свечано обележено 69 година Машинског факултета

Foto Tanjug

Dan Mašinskog fakulteta i 69 godina samostalnog rada obeleženi su danas svečanom akademijom, uz eminentnie gostie iz zemlje, regiona i inostranstva

Dan Mašinskog fakulteta i 69 godina samostalnog rada obeleženi su danas svečanom akademijom, uz eminentnie gostie iz zemlje, regiona i inostranstva.

Dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović istakao je da se danas na njegovom fakultetu slavi 69 godina samostalnog rada i 144 godina kako je na Univerzitetu u Beogradu, u trendu tadašnje modernizacije visokoškolskog obrazovanja uveden novi predmet - izučavanje mehanike i mašina.

"Iduće godine slavimo veliki jubilej, 70 godina samostalnog rada, kada smo daleke 1948. od Elektrotehničkog postali Mašinski. Blisko i sa zadovoljstvom sarađujemo sa našim bratskim Elektrotehničkim fakultetom, zato smo i ovako uspešni u visokom obrazovanju, jedni druge cenimo i jedni od drugih učimo, stalno se nadopunjavamo, harmonizujemo odnose, zajednički se razvijamo", rekao je Mitrović.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koga je dekan predstavio kao bivšeg studenta i "jednog od najboljih izdanaka ove kuće", rekao je da se sa zadovoljstvom seća vremena, kada je na katedri za proizvodno mašinstvo slušao predmete koji su u to vreme za njegove kolege i njega imali "čudne nazive", poput Proizvodne kibernetike, kompjuterski integrisanih sistema, industrijskih robota, kompjuterske grafike...

"Tada smo prvi put slušali i o veštačkoj inteligenciji, ali to je zaista tada bilo mnogo daleko od nas. Tada smo prvi put učili i o sistemima veštačkog gledanja. To mi se tada činilo kao neka daleka budućnost, koju možda, za svog života, nećemo dostići, ali danas je to vrlo aktuelno i tema je ne samo u svetu, već ovde u Srbiji i to je tema koju vodim kao ministar sa kolegama iz EU, SAD, Rusije i Kine", rekao je Popović.

Kako je dodao, svaki sastanak počinje i završava govoreći o digitalizaciji industrije, kibernetizaciji proizvodnih procesa, industrijskoj robotici, veštačkoj inteligenciji, fabrikama budućnosti.

"Dočekali smo taj dan kada je to za nas svakodnevno", rekao je Popović i dodao da je danas "veliki praznik", budući da Mašinski fakultet obeležava 69 godina postojanja, kao i 144 godine visokoškolske nastave u toj oblasti u Srbiji.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da sa ogromnim poštovanjem stoji pred ljudima koji su dali "nemerljiv doprinos u razvoju naše zemlje", u veoma teškim, izazovnim vremenima i čestitao je Dan fakulteta.

"Duboko verujem da još od 1884. godine i prvog agregata u Kragujevcu i od prve termoelektrane 1893. godine, teče kontinuirana i velika saradnja između mašinstva i energetskog sektora i to je za nas od kapitalnog značaja", rekao je Antić.

Mašinski fakultet i mašinska struka, naglašava, dala je ogroman doprinos razvoju svih velikih projekata u ovoj državi.

"Mogu slobodno da kažem - da nije bilo mašinskih inžinjera, Mašinskog fakulteta, teško da bismo razvili projekte kao što je Ðerdap, TENT u Obrenovcu, Kostolac, Kolubara i sve ono što i dan-danas predstavlja ključni, kapitalni element našeg elektroenergetskog sistema", rekao je Antić.

Gradski menadžer Goran Vesić, koji je primio Zahvalnicu Mašinskog fakulteta, naglasio je da su veze grada Beograda i Mašinskog fakulteta neraskidive, te da je taj fakultet svakodnevno prisutan u projektima glavnog grada.

"Vaši studenti i vaše znanje dobrodošli su Beogradu, neophodni su i hvala vam na doprinosu da ovaj grad postane bolji i uređeniji", rekao je Vesić.

Kako je dodao, poslednjih godina, grad je počeo da uređuje platoe ispred fakulteta, tako je učinjeno na Pravnom, na FPN-u, a rekao je da će se dogovoriti sa dekanom da se plato ispred Mašinskog uredi sledeće godine, za 70 godina fakulteta.

"Hvala vam i na doprinosu koji ste dali za NT Park u Beogradu, gde su danas 54 kompanije i više od 560 stručnjaka, a sve to je po modelu inkubatora sa ovog fakulteta, modelu koji ste vi razvili. Hvala vam na doprinosu da ovaj grad postane bolji i uređeniji", zahvalio je gradski menadžer.

Obratili su se ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i profesori Mašinskog fakulteta, a svečanosti su prisustvovali i dekani Mašinskih fakulteta iz Novog Sada, Niša, Kragujevca, Kraljeva, Podgorice, Istočnog Sarajeva, Banja Luke.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije