DOSTUPNI DRŽAVNI PAPIRI: Uskoro nacionalni portal otvorenih podataka

J. Ž. S.

subota, 14. 10. 2017. u 16:03

ДОСТУПНИ ДРЖАВНИ ПАПИРИ: Ускоро национални портал отворених података

Thinkstock

U Srbiji uskoro treba da počne da radi nacionalni portal otvorenih podataka. Jedan od prioritetnih projekata Vlade, značajan za privredni rast

NACIONALNI portal otvorenih podataka (data.gov.rs) centralno je mesto na kojem će biti objedinjeni podaci državnih organa i stavljeni na raspolaganje građanima, privatnom i nevladinom sektoru. On trenutno sadrži 136 otvorenih podataka osam državnih organa, grupisanih u 45 skupova i šest tema i odnedavno je dostupan građanima.

Tržište otvorenih podataka, samo na teritoriji Evropske unije, procenjuje na 43 milijarde evra. Ovaj projekat jedan je od prioriteta u radu Vlade, koja će, sa Kancelarijom za IT i e-upravu, nastaviti da podržava uključivanje svih državnih organa u njega, sve dok se na portalu ne budu u kontinuitetu objavljivali podaci. U ovom času jedan od prioriteta je i obezbeđivanje zakonskog okvira.

- U Srbiji ima oko 300 organa državne uprave i lokalne samouprave koji imaju ogromne setove podatka - kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-upravu. - Njihovo otvaranje nosi ogroman potencijal, koji bi mogao potpuno da izmeni ekonomsku sliku naše zemlje. Potrebno je samo da pronađemo način da ga pustimo u rad - to ćemo učiniti uključivanjem državnih institucija, građana i civilnog društva u ovaj važan proces.

PROČITAJTE JOŠ: Nacionalni Portal otvorenih podataka startovao danas

Karla Herši, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji, istakla je da pored toga što omogućavaju inovacije u poslovanju, čime se stimuliše ekonomski rast, otvoreni podaci doprinose sveobuhvatnom održivom razvoju društva, posebno u oblastima poput obrazovanja, zaštite životne sredine i javnih finansija.

- Podaci omogućavaju i veću transparentnost rada državnih organa i stimulišu uključivanje javnosti u procese odlučivanja - dodala je Karla Herši.

Osim pretraživanja i preuzimanja, korisnici na portalu mogu da diskutuju o podacima ovih državnih institucija i prate njihove aktivnosti.

Na portalu se neće objavljivati podaci koji sadrže lične ili tajne informacije.

MINISTARSTVA, AGENCIJE...

PODATKE na portalu do sada je objavilo osam državnih organa - ministarstva unutrašnjih poslova, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rudarstva i energetike, Uprava za javne nabavke, Agencija za lekove i medicinska sredstva, Agencija za zaštitu životne sredine, Republički geodetski zavod i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije