Brnabić: Overa zdravstvenih kartica bez odlaska na šalter

Tanjug

ponedeljak, 09. 10. 2017. u 15:01

Брнабић: Овера здравствених картица без одласка на шалтер

Foto Tanjug,D.Goll

Poslodavci u Srbiji više neće morati da overavaju zdravstvene kartice odlaskom na šalter, već država to čini umesto njih na osnovu podataka Poreske uprave o uplaćenim doprinosima
BEOGRAD - Poslodavci u Srbiji više neće morati da overavaju zdravstvene kartice odlaskom na šalter, već država to čini umesto njih na osnovu podataka Poreske uprave o uplaćenim doprinosima.

Zahvaljujući automatskoj overi zdravstvenih kartica, nestao je veliki birokratski teret za poslodavce i ostvarena je ušteda u privredi od najmanje 1,5 miliona evra godišnje.

Predsednica vlade Ana Brnabić posetila je tim povodom kompaniju Delez, a odlučila se baš za nju jer zapošljava 12.000 ljudi.

"Završen je veliki posao. Nadala sam se da će to biti i ranije, ali od 1.oktobra poslodavci mogu da overe knjiže bez odlaska na šalter", rekla je ona i dodala se na taj način pravi ušteda od oko 500.000 sati za privredu koja je do sada toliko vremena gubila na šalterima RFZO.

PROČITAJTE JOŠ - Poslodavci im ne uplaćuju doprinose: Rade, a leče se o svom trošku

Ona je rekla da to još uvek ne važi za paušalce i poljoprivrednike koji zdravstvene knjižice overavaju po staroj proceduri, ali da se nada da će i oni do polovine naredne godine to moći da čine bez odlaska na šalter.

Generalni direktor kompanije "Delez Srbija" Kventen Roaje rekao je da se na ovaj način povećava efikasnost privrede, a smanjuje administrativni teret.

On je dodao da je dosadašnji način overavanja zdravstvene knjižice oduzimao mnogo vremena i bio prepreka u funkcionisanju.

Podsetio je da ukoliko je sistem u kome posluju bolji i oni će kao kompanija bolje obavljati posao i biti efikasnija u ispunjavanju očekivanja kupaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije