PRVI SNEG U SRBIJI: Više hiljada potrošača bez struje u Prijepolju, Ivanjici, Sjenici...Vejavica na Zlataru, 30 cm snega na Jabuci, (FOTO/VIDEO)

D. G. i A. R. / Tanjug

07. 10. 2017. u 08:45

Sneg na planinama jugozapadne Srbije, sišao i do Lima. Otežan saobraćaj na usponima magistrale Zlatibor – južni Jadran

ПРВИ СНЕГ У СРБИЈИ: Више хиљада потрошача без струје у Пријепољу, Ивањици, Сјеници...Вејавица на Златару, 30 цм снега на Јабуци,   (ФОТО/ВИДЕО)

Sneg u Novoj Varoši Foto D. Gagričić

U NOĆI između petka i subote sneg je pao na planinama jugozapadne Srbije – Zlataru, Zlatiboru, Jadovniku, Javoru, Murtenici i Čemernici. Uz manje teškoće na usponima odvija se saobraćaj na magistrali Zlatibor – Prijepolje – južni Jadran.

Pred zoru zabelela se Nova Varoš, gradić na 1.000 metara nadmorske visine. U prvim jutarnjim časovima vejalo je kao u sred zime, pa su se prvi ranoranioci latili lopate, uklanjajući sneg debljine preko desetak centimetara.

Sneg je pao i u dolini Lima, na 400 metara nadmorske visine.

Prvi sneg pričinio je manje štete lomeći voćke i listopadno drveće, na kome je tek lišće počelo da žuti.

Sneg je u šumama ovog dela Srbije prekinuo rad drvoseča i rabadžija, jer je izvlačenje građe, ogrevnog drveta i sirovina za pelet bilo u punom jeku.

ZABELELO SE I U GRAČANICI

Poznati humanista Arno Gujon objavio je jutros na svom tviter nalogu slike iz snegom pokrivene Gračanice.


— Arno Gujon (@ArnoGujon) October 7, 2017


PRVE OBUSTAVE SAOBRAĆAJA

Javno preduzeće "Putevi Srbije" je saopštilo da je zbog snega na kolovozu u toku obustava saobraćaja na državnom putu 2. A reda, na deonici Ivanjica - Preko Brdo.

Ekipe putara su na terenu i rade na čišćenju kolovoza, navodi se u saopštenju.

Javnost će biti blagovremeno obaveštena o normalizaciji saobraćaja na navedenom putnom pravcu.

Učesnici u saobraćaju se pozivaju da poštuju ograničenja brzine i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, navodi se u saopštenju.MNOGI BEZ STRUJE, STOČARI ZAVEJANI NA ISPAŠI

Sneg se jutros zabeleo u okolini Ivanjice, na planinama Golija, Javor, zatim u višim predelima Prijepolja, na Zlatiboru i Zlataru.

U pojedinim mestima sneg je napadao više od 20 centimetara.

Na Goliji, u selima Devići, Ostatija, Ocrten, snežni pokrivač je i do 30 centimetara, a više od 1.000 ljudi je bez struje.

"Sneg, ko usred zime, počeo je da pada tokom noći, a pošto je vlažan, pod njegovim teretom se lome grane. Neprohodni su i pojedini putevi, a struje nema u Devićima i još nekoliko sela u tom kraju", kaže za Glas zapadne Srbije Mikan Vasiljević iz sela Mlanča.

Prema njegovim rečima, jedan broj stočara sneg je zatekao na ispaši, zbog čega ne mogu da vrate stoku svojim kućama.

Sneg je tokom noći počeo da pada i u višim predelima užičkog kraja. Visinu od 30 centimetara sneg je dostigao na Tari, gde su neprohodni putevi.

Usled vlažnog snega došlo je do problema u snabdevanju električnom energijom u višim delovima Priboja, Nove Varoši i Zlatibora, rečeno je Glasu zapadne Srbije u užičkoj Elektrodistribuciji.

Problem predstavlja rastinje koje pod teretom vlažnog snega pada na žice.

ZABELELO SE I U PRIJEPOLJU

PRIJEPOLJE: Prvi sneg jutros se zabeleo u Polimlju i doneo nevolje putarima. Visina snežnog pokrivača u planinskim predelima iznosi oko 30 centimetara, dok snega ima i u nižim delovima Prijepolja. Najteža situacija je na Jabuci i u Kamenoj Gori gde vlažnog snega na kolovozu ima oko 10-tak centimetara što otežava saobraćaj prema Crnoj Gori i graničnom prelazu Ranče i na momente pravi zastoj.

Foto D.G.

BEZ STRUJE OKO 3500 POTROŠAČA

Vlažan sneg koji je tokom noći padao u gradu podno Zlatara ostavio je bez napajanja električnom energijom više od 2000 potrošača u seoskim područijima ove opštine, dok je u Prijepolju bez struje ostalo oko 1500 potrošača. Kako saznajemo u pogonu Elektrodistribucije Nova Varoš bez struje su ostali potrošači u Bistrici, Jasenovu, Draževićima, Radoinja, Božetićima, Draglici, Negbini, Kokinom Brodu, Trudovu i Beloj Reci.

- Pod težinom snežnog pokrivača drveće je popadalo po žicama i ostavimo van funkcije dva dalekovoda koja vode prema Bistrici i Radinji, pokidan je i deo niskonaponske mreže - kažu za PP Mediu iz novovaroškog pogona Elektrodistribucije i dodaju da očekuju pomoć kolega iz susednih opština kako bi kvar što pre bio saniran.


Prijepolje,foto A.Rovčanin

Oko deset dalekovoda je van funkcije u prijepoljskom kraju, bez struje su potrošači u udaljenim seoskim mesnim zajednicama ove opštine. Najkritičnije je u Kamenoj Gori, Jabuci, Babinama, Kosatici i selima u okolini Brodareva.

Kako nam je rečeno u Elektrodistribuciji sve raspoložive ekipe rade na otklanjanju kvarova dodatni problem im predstavljaju susnežica i sneg koji i dalje padaju jednakim intenzitetom.


Prijepolje,foto A.Rovčanin

U SJENICI I IVANJICI SNEG IZAZVAO PROBLEME SA STRUJOM

Sneg koji je pao na području sjeničke opštine i u Ivanjici prouzrokovao je probleme sa električnom energijom, ali su putevi prohodni.

Predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović rekao je za Glas zapadne Srbije da je sneg izazvao kvarove na niskonaponskoj mreži, zbog čega jedan broj domaćinstava nema struju.

On je rekao i da su tokom prepodneva pojedini putni pravci bili neprohodni, ali je tokom dana većina njih osposobljena. U nižim predleima Sjenice izmereno je oko 10, a u višim oko 25 centimetara snega.


Prijepolje,foto A.Rovčanin

Zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitorović, kaže da usled snega ima neprohodnih nekategorisanih puteva na nadmorskoj visini većoj od 800 metara, ali da su svi opštinski i državni putevi prohodni. "Najviše problema imamo u napajanju električnom energijom. Do pre sat vremena smo imali više od 2.900 domaćinstava bez struje, ekipe EPS-a su na terenu, a u pomoć će nam doći i ekipe sa strane da pokušamo da osposobimo, kako bi što više potrošača dobilo struju", kaže Mitrović za Glas zapadne Srbije.

Prijepolje,foto A.Rovčanin

Prema njegovim rečima, problem je nastao usled mokrog snega koji je polomio drveće u šumama i ono je palo i pokidalo žice na niskonaponskoj mreži. "Sneg jeste poranio, ali nas nije iznenadio, tako da su sve ekipe na terenu i radi se punom parom i intezitetom. Očekujemo do krja dana, najkasnije do ujutru da sve putni pravci budu prohodni na teritoriji Ivanjice", zaključio je Mitrović.


SNEG USPORAVA SAOBRAĆAJ, POSEBNO TEŠKO KA KOPAONIKU

Zbog današnjih iznenadanih snežnih padavina na putevima u višim predelima Srbije saobraćaj se odvija usporeno zbog mestimično raskvašenog snežnog pokrivača na kolovozu,a posebno se apeluje na vozače koju putuju ka Kopaoniku.

Na putevima u planinskim predelima Zlatibora i Tare saobraćaj je otežan zbog snega na kolovozu, zbog čega se vozačima ne preporučuje kretanje bez preke potrebe i bez zimskih pneumatika.

AMSS najviše apeluju na vozače koji se upute ka Kopaoniku, s obzirom na sneg koji na ovom području i dalje pada.

Prema podacima Uprave granične policije RS, na graničnim prelazima na putničkim terminalima nema dužih zadržavanja od 15 minuta.


Prijepolje,foto A.Rovčanin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Darko

08.10.2017. 15:31

A pre mesec dana tuda prošao ka moru... Nema više jeseni ni proleća, jali žega jali sneg