ŽIRI za podizanje spomenika Stefanu Nemanji pozvao je u petak četiri vajara iz Rusije, Kine, Italije i Slovenije da direktno učestvuju na konkursu za izradu rešenja spomenika utemeljivaču srpske državnosti.

Pozivi su upućeni ruskom vajaru prof. Aleksandru Rukavišnikovu, kineskom vajaru i direktoru Nacionalnog muzeja Kine Vu Veišanu, italijanskom stvaraocu Robertu Barniju i Slovencu Mirsadu Begiću.

Konkurs za podizanje spomenika je otvoren i pozivni, što znači da na njemu mogu da učestvuju svi vajari, ali i da žiri ima pravo da pozove najmanje troje umetnika koji bi direktno učestvovali.

PROČITAJTE JOŠ - Spomenik Stefanu Nemanji 2019. godine

Vajarima koji dobiju poziv obezbeđuje se obeštećenje od pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti, koje će biti oduzeto od nagrade ukoliko budu među tri najbolja rešenja.

Prvoplasirani rad biće nagrađen sa šest, drugoplasirani sa tri, a trećeplasirani sa milion dinara.

Konkurs, koji je Grad Beograd objavio 27. septembra, dvostepeni je, što znači da će 7. decembra biti izabrano šest radova koji će ući u uži izbor, da bi žiri 15. marta 2018. godine doneo odluku kako treba da izgleda spomenik Stefanu Nemanji.

PROČITAJTE JOŠ - Muzej Stefana Nemanje na mestu srušenog Generalštaba

Predsednik žirija koji će doneti odluku je sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, a članovi su Svetomir Arsić Basara, Emir Kusturica, Miodrag Živković, Vladimir Veličković, Nebojša Đuranović, Sima Avramović, Milutin Folić i Goran Vesić.

SAVSKI TRG DO 2019.

SPOMENIK Stefanu Nemanji biće podignut na obnovljenom Savskom trgu u Beogradu, ispred zgrade sadašnje Glavne železničke stanice, koja će postati Muzej srpskog srednjeg veka. Radovi na preuređenju ovog dela grada biće završeni sledeće godine, a celina će biti zaokružena 2019. postavljanjem monumentalne statue rodonačelnika dinastije Nemanjića.


PROČITAJTE JOŠ - Patrijarh: Uskoro obnova prve zadužbine Stefana Nemanje kod Kuršumlije