Farmaceuti Srbije predstavili svoje preporuke u vezi najavljene reforme u sistemu zdravstvene zaštite

Tanjug

06. 10. 2017. u 19:21

Фармацеути Србије представили своје препоруке у вези најављене реформе у систему здравствене заштите

Foto Z. Jovanović

Više udruženja i saveza farmaceuta Srbije održalo je danas konferenciju na kojoj su razmatrane negativne posledice liberalizacije u apotekarskom sektoru i najavljene reforme u sistemu zdravstvene zaštite
Više udruženja i saveza farmaceuta Srbije održalo je danas konferenciju na kojoj su razmatrane negativne posledice liberalizacije u apotekarskom sektoru i najavljene reforme u sistemu zdravstvene zaštite, uključujući i apoteke kao njen integralni deo.


Predstavnici Farmaceutske komore Srbije, Saveza farmaceutskih udruženja Srbije i Saveza privatnih apotekara Srbije, učesnici konferencije, usvojili su niz zaključaka među kojima je i hitno donošenje Zakona o apotekarskoj delatnosti, s tim da se do tada uvede moratorijum na otvaranje apoteka.

Takođe, oni traže uvođenje jedinstvene maloprodajne cene leka na teritoriji Srbije, hitno donošenje dokumenta "Dobra apotekarska praksa" i usvajanje Pravilnika o listi predmeta koji se mogu prodavati u apoteci predloženog od strane Radne grupe Ministarstva zdravlja.

Organizator je saopštio da su na konferenciji razmatrana iskustva, sprovedene mere i pozitivni ishodi u zemljama Evropske unije, pre svega u kontekstu reintegracije apoteka u sistem zdravstvene zaštite i unapređenje farmaceutske zdravstvene zaštite kao oblasti od javnog interesa Srbije.


Foto V.Danilov


A zaključci su, kako se navodi, zasnovani na debatama tokom konferencije i prikazanim iskustvima evropskih zemalja, i predstavljaju mišljenje struke, odnosno članova Farmaceutske komore Srbije, Saveza farmaceutskih udruženja Srbije i Saveza privatnih apotekara Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zlatko A

06.10.2017. 20:25

najveca nesreca je sto je ovaj predlog izboksovao MMF. Vise nemam sta dodati...

Michael

06.10.2017. 22:28

Brzo su se setili. Sada kada svaka susa moze da upravlja lancima apoteka, kada su drzavne apoteke unistene a besplatno zdravstvo postalo ironija. treba da ih je stid gde su doveli ovu casnu profesiju