I Srbi pušači bore se za zlato

B. Radivojević

24. 09. 2017. u 15:00

Na drugom smo mestu na Starom kontinentu po broju popušenih cigareta, odmah iza Grka, daleko iza nas Nemci, Mađari... U dimu “uživa” više od trećine građana. Strast prema duvanu puni državni budžet

И Срби пушачи боре се за злато

Ilustracija Toše Borkovića

SRBIJA će još neko vreme biti “meka” za pušače. Novi zakon o kontroli duvana, kako je “Novostima” potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, svakako će biti usklađen sa evropskom praksom, koja podrazumeva potpunu zabranu pušenja na svim javnim mestima. Ali, još se ne zna ni kada će biti donet, ni kada će zaživeti u praksi. A kao potpisnici Konvencije o kontroli duvana bili smo u obavezi da još 2015. godine umesto sadašnje delimične uvedemo potpunu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru na javnim mestima.

Strast prema duvanu u Srbiji, gde puši više od trećine stanovništva, u značajnoj meri puni državni budžet. Duvanska industrija je jedan od najvećih poreskih obveznika i obezbeđuje 11 odsto budžetskih prihoda Srbije.

S druge strane, pušenje je, tvrde lekari, drugi najveći faktor rizika za preranu smrt ili invaliditet, i dokazano utiče na pojavu čak 25 bolesti - od karcinoma pluća, glasnih žica, jednjaka, do bolesti srca, krvnih sudova, endokrinih žlezda. Čak 58 od 100 pušača u Srbiji umre od kardiovaskularnih oboljenja, a 17 od 100 od malignih tumora!


PROČITAJTE JOŠ:
Cigarete glavni ubica

Grci, pa onda Srbi, najstrastveniji su pušači u Evropi. Nekad bi se reklo “pušimo kao Turci”, ali stanovnici ove zemlje na dva kontinenta odavno nisu u vrhu liste po broju pušača. Poslednja analiza u Evropi pokazala je da prosečan pušač u Grčkoj godišnje popuši skoro 3.000 cigareta, a u Srbiji 2.924!

Pušač iz Bugarske godišnje zapali 2.822 cigareta, Rus 2.726, Belorus 2.266, a Ukrajinac 2.401 cigaretu. I Bosna i Hercegovina svrstava se u pušačke zemlje - njeni stanovnici godišnje popuše 2.278 cigareta. U “zlatnoj sredini” su Poljaci, Mađari, Hrvati, Česi, Nemci i građani baltičkih zemalja. Najmanje se puši na severu Evrope, tačnije u Norveškoj i na Islandu.

DEŽURNI kritičari svega tvrde da se ne radi mnogo na tome da se “narod prosvetli koliko je pušenje zapravo štetno”. Ali, kada bi se sprovela anketa među pušačima teško da bi se našao neki koji ne zna da cigarete svakako nisu zdrave i da duvan može da dovede do pojave različitih bolesti. Zašto, onda, toliko pušimo?

Profesor dr Milan Milić, neuropsihijatar i psihoterapeut, kaže da nije zagovornik pušenja, ali da “hajku” na pušače, i kod nas i u svetu, smatra malicioznom:

- Zavisnosti postoje od kada postoje i ljudi, a pušenje je u našem slučaju toliko aktuelno velikim delom zato što je u odnosu na zavisnosti koje izazivaju alkohol i teže droge manje štetno, a dostupno. U svetu se pušenje proglašava za neprijatelja broj jedan, a zapravo je 2,5 puta manje štetno nego alkohol. Svi vidovi zavisnosti, pa i od duvana, zapravo su zakrpa kojom nadoknađujemo neka od zadovoljstava koja su nam nedostupna.

Što je okruženje restriktivnije limiti koje stvara okruženje zbog kojih, smatra dr Milić, nijedan čovek nije slobodan, jači su, a mogućnosti pojedinca da zadovolji svoje potrebe - manje, zbog čega su sve prisutnija surogat zadovoljstva, bilo da je to pušenje, upotreba alkohola, narkotika...

- Svakako da se ti limiti razlikuju u Švajcarskoj i u Srbiji. U Švajcarskoj je pušenje na javnim mestima u zatvorenom prostoru zabranjeno, ali tamo “na velika” vrata ulazi sve više pravih droga i to u maniru svakodnevice, da i ne govorimo o vikend masovnoj konzumaciji alkohola i različitih lakših i težih droga kao vidu opuštanja.

Naši limiti su, kaže dr Milić, bazičniji:

- Ovde ljudi masovno puše zato što je to uslovno rečeno jeftino, i dozvoljeno. To im je zamena za želje koje ne mogu da ostvare. Ceo odnos prema cigaretama, naravno ne samo u Srbiji, u najmanju ruku je licemeran. Potpuno mi je neshatljivo da se nešto na čemu piše da izaziva rak legalno prodaje. Zašto nalepnice sa upozorenjima na moguće posledice po zdravlje ne stoje na flašama alkoholnih pića?


DVOSTRUKI ARŠINI - CIGARETE I PIVO

DOK se pušenje proteruje, svaka treća TV reklama, primećuje dr Milan Milić, propagira pivo:

- Čovek se jednostavno zapita ko tu koga laže. Mi najviše alkoholičara među adolescentima imamo upravo sa pivskom zavisnošću. Očigledno postoje dvostruki aršini, jer se sve, zapravo, svodi na novac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Thor

24.09.2017. 15:40

zabraniti duvan i legalizovati marihuanu. Ne konzumiram ni jedno niti drugo ali znam da bi tako sacuvali vise hiljada zivota godisnje. I jedno i drugo spadaju u kategoriju droga. Dosta vise sa licemerjem.

A ne gradjansku inijacitivu da smatraju politikom.

24.09.2017. 16:20

To vise objasnjava koliko gradska uprava je voljna da ucini sve obuhvatno a politicki korektno i korisno za svoje gradjane.

savke

24.09.2017. 17:31

kakva glupost, puni budet! pa drzava 3 puta vise placa za lecenje raka, itd nego sto dobije od akciza. a dim jos dodatno ubija decu, nepusace ..

seljak

24.09.2017. 17:44

Imam sina za Ginisa, Pusi dve kutije dnevno svaki dan i veci deo noci, To je 40 puta 365 odnosno 14600 komada godisnje . Kaslje sto bi rekli ko magarac al ne odustaje.Soba da bi bila bela mora da se kreci 4 puta godisnje.Digo sam ruke od toga nek pusi ako moze jos toliko.Njegovo zdravlje njegov problem.

Mata

24.09.2017. 19:38

kad čovek popije jedno pivo (normalno ne vozi) ne ugrožava nikog a kad popuši jednu cigaru ugrožava sve oko sebe iako su recimo pola nepušači

Schaumburg Illinois

24.09.2017. 20:17

Ne kockam se,ne pijem,ne jurim tudje zene,devojku mi ne da supruga da imam jedino zadovoljstvo su mi cigarete.

r

25.09.2017. 17:31

sledece je da vodate opankea onda ce da vam zabrane disanjesamo cuti rajo i trpinisi za boljekoga bre briga sta ja radim ???ajde ...