BEOGRADSKA Matematička gimnazija proslavila je 51 godinu postojanja. Tačno 31 godinu na njenom čelu bio je Milan O. Raspopović. Matematički rečeno, između ove škole i čuvenog direktora postoji znak jednakosti.

Napisao je sto udžbenika iz fizike, metodike fizike i filozofije fizike za đake i studente, u tiražu većem od 15 miliona primeraka. I danas je petnaestak u upotrebi.

* Obeležili ste istoriju ove prestižne škole?

- Početak je bio težak. Bila su samo tri učenika i tri profesora.


PROČITAJTE JOŠ:
Matematička gimnazija najtrofejniji srpski klub

* Gimnazija je kasnije iznedrila mnoge sjajne đake?

- Ona je pravi rasadnik budućih mladih naučnika. Tu se školovalo više od 450 budućih doktora nauka. Imamo i akademika. Očekujem da ćemo dobiti i nobelovca.

* Šta je važnije za uspeh: talenat ili rad?

- Rad 95 odsto, a talenat je pet odsto. Naravno, za uspeh je potrebno stvoriti uslove i dobar ambijent.

* Visoka odličja osvojena širom sveta i dalje stižu...

- Sabrali smo da je u našu školu stiglo više od 500 međunarodnih medalja i to u konkurenciji više od stotinu zemalja.

* Prave se sportski hramovi, da li je došao red i na zidanje hrama matematike, fizike...?

- Već 54 godine sanjam taj san da se obezbedi prostor gde bi naši đaci iz unutrašnjosti boravili preko godine. A tokom raspusta dovodili bismo i naše bivše đake iz inostranstva. Imaju oni mnogo toga da pokažu naslednicima.

* Neke naše buduće Tesle i Pupini retko se vraćaju u zemlju.

- Redovno se čujemo sa našim bivšim đacima koji su u vrhu svetske nauke. A njihov glas bi trebalo da čuju i nadležna državna ministarstva.

* U penziji ste. Koji su vam dalji planovi?

- Stalno sam u pokretu. Rad treba da bude zadovoljstvo i lek. Najčešće kažem da je znanje najbolji lek. Trenutno pišem knjigu sa radnim naslovom: Sećanje i uspomene u razvoju Matematičke gimnazije. Tome dodajem i: Otvorena pitanja na daljem putu razvoja škole.


PROČITAJTE JOŠ:
Želi ih i Lomonosov

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

- Svakog vikenda se odmaram u vikendici u Belegišu. Proteklu nedelju pamtiću po nevremenu koje mi je polomilo pola oraha i jednu kajsiju koju sam negovao skoro 40 godina.

* I dalje svraćate u vašu bivšu školu?

- Najmanje jednom nedeljno odem tamo, a ako sam sprečen čujem se telefonom sa sadašnjim direktorom Srđanom Ognjanovićem. Ne da popujem, već da dam neku sugestiju.