TAČNO je da je Vuk bio evropejac i građanin sveta, ali je, pre svega, bio veliki Srbin, i kad je bio u milosti i kad je bio u nemilosti srpskih vladara. Držao je do Srbije, čuvao je Srpstvo, branio srpski jezik i srpsko ćiriličko pismo kao što niko drugi nije.

Ovo je u nedelju, u Vukovom Tršiću, na završnici svečanosti 84. Vukovog sabora, najveće i najstarije kulturne manifestacije u Srba, rekao ovogodišnji saborski besednik, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je izrazio radost i zadovoljstvo što se okupio ogroman broj ljudi, naročito dece i omladine, što se, prema oceni organizatora, ne pamti u poslednjih nekoliko decenija.

Predsednik Srbije je ocenio da Vuk Stefanović Karadžić na osnovu svog celokupnog dela može da se stavi rame uz rame s Nikolom Teslom, kao i da je Sabor u Tršiću danas najvažniji skup u Srbiji.

- Domaćini su rekli da je Vuk bio veliki Evropljanin i građanin sveta, ali je, pre svega, bio veliki Srbin, i kada bi bio u milosti i u nemilosti srpskih vladara - podvukao je Vučić, i dodao da Vuk čak i u vreme progona nije dovodio u pitanje patriotizam i ljubav prema Srbiji.

Vučić je, u besedi na završnoj svečanosti 84. Vukovog sabora u Tršiću, istakao da su Vuk Stefanović Karadžić i Tesla, uz Svetog Savu, Dositeja Obradovića i Njegoša, kao i Ivu Andrića, dali najveći doprinos srpskom narodu.

Svečanost u Tršiću, kako je rekao, posvećena je jednom od tvoraca i najvećih imena srpske kulture, a održava se u mestu odakle je Vuk krenuo u daleki svet.

foto V.Mitrić


PROČITAJTE JOŠ: Saborovanje u čast Vuku

Istakao je da je, kao neposredni učesnik Prvog srpskog ustanka, pripremio obiman materijal, i da njega nije bilo, ne bismo danas imali mnoge monografije junaka koji su ustali na jednu od najvećih svetskih imperija.

Vučić je podsetio da je Vuk bio reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih umotvorina, a to što je stekao počasne doktorate dodatno dokazuje da se radi o velikom i genijalnom umu.

Predsednik Srbije izrazio je posebno zadovoljstvo što završnoj svečanosti u Tršiću prisustvuje veliki broj mladih, rekavši da nijedne godine do sada nije bilo toliko dece.

- Danas sam dobio podatak zbog kojeg mi je osmeh širok, a to je da smo samo u Krupnju, nedaleko odavde, u prvih šest meseci imali više rođenih beba nego u prethodnoj čitavoj godini. To znači da će ovde za 10 i 15 godina biti još više dece - kazao je on.

Vučić je podvukao da je nemerljiv Vukov doprinos očuvanju srpskog nacionalnog identiteta kroz sakupljački rad, kojim je sačuvao od zaborava slavna vremena i velike bojeve, navodeći da su jezik i pismo konstitutivni element svakog naroda.

Navodeći da su sve velike reforme u istoriji počele jezikom - renesansa prevodom Biblije na italijanski jezik, a zatim i na engleski i nemački, Vučić je podsetio da je upravo Vuk Karadžić prvi preveo Bibliju na staroslovenski jezik i prikupljao bajke, pesme i basne iz kojih su sunarodnici mogli da uče.

- On je podloga i humus iz kog su iznikli Andrić, Crnjanski, Kiš i ostali velikani. Ne bi danas bilo ni nas, ne bismo znali ko smo, odakle smo, ne bismo imali korene, ne bismo se razumeli, prepoznavali, ni znali gde idemo - rekao je on.

Sabor Svečanosti u Tršiću prisustvovao nikad veći broj ljudi, pre svega mladih,foto V.Mitrić


PROČITAJTE JOŠ: Vukosavljević: Jezik je najveće blago

Srbija je ime, identitet, prošlost i budućnost dobila 1847, kada je u Beču samouki Vuk objavio prevod Novog zaveta, dodao je Vučić.

- Svetlo svakog čoveka i naroda je jezik, i tek sa njim suštinski vidimo, znamo, imamo polazište, putokaz i cilj. Zato ćemo da čuvamo, branimo i štitimo ono što nam je Vuk ostavio - naš prelepi srpski jezik - podvukao je predsednik.

Vučić je uporedio Vukovu reformu srpskog jezika sa značajem Velikog praska za istoriju ljudskog roda, kada je iz totalnog mraka nastala svest.

- Osećanje slobode, koje nam je dao Vuk i ubeležio ga duboko u svest Srba, da nikad više sužnji, kao model i svest, ne mogu da postoje. Sloboda kao način, preka potreba, vrednost i reč nisu mogli da postoje pre nego što je Vuk odlučio da je zapiše na jeziku na kojem smo sanjali - istakao je predsednik. - Hvala Vuku što nam je dao svetlo i nadu!

foto V.Mitrić


PROČITAJTE JOŠ: Saborovanje u čast Vuku

DEKLARACIJA ŠTITI SRPSKI JEZIK

PREDSEDNIK Vučić je poručio da Deklaracija o zajedničkom objedinjenom nacionalnom delovanju i definisanju nacionalnih minimuma i principa za opstanak srpske nacije i srpskog naroda nema nikakve veze ni sa kakvim hegemonizmom, niti sa šovinizmom.

- Deklaracija i svi ostali, slični koraci imaju cilj samo i jedino da pravovremeno i adekvatno zaštite srpski jezik i pismo, kao jedan od najbitnijih delova celokupne srpske kulture - da zaštitimo i sačuvamo srpski narod - rekao je Vučić u obraćanju na Vukovom saboru u Tršiću.


PRVI PREDSEDNIK NA SABORU

VUČIĆ je podvukao da je posebno ponosan na to što je prvi predsednik Srbije koji se obraća na Vukovom saboru u Tršiću, i naglasio da je sva sloboda u jeziku, jer tek kada narodi progovore oni postaju slobodni, mogu da opišu ropstvo, a taj osećaj slobode upravo nam je dao Vuk Karadžić.

Vučić je, inače, prvi predsednik Srbije koji prisustvuje Vukovom saboru.