Uspeh studenata Mašinskog fakulta na Hidrokontest 2017

Tanjug

11. 09. 2017. u 12:40

Tim studenata Mašinskog fakulteta postigao je veliki uspeh na međunarodnom takmičenju "Hidrokontest 2017" u Sen Tropeu, u Francuskoj

Успех студената Машинског факулта на Хидроконтест 2017

Foto hydrocontest.org

Tim studenata Mašinskog fakulteta postigao je veliki uspeh na međunarodnom takmičenju "Hidrokontest 2017" u Sen Tropeu, u Francuskoj, i pored osvojenog drugog i trećeg mesta u dve takmičarske discipline, u Beograd donose i "Hidrocontest spirit" nagradu.

"Hidrocontest" je takmičenje koje okuplja studente brodogradnje iz celog sveta, sa ciljem istraživanja i promocije energetske efikasnosti plovila, a studenti imaju zadatak da samostalno isprojektuju i izrade jedno ili dva plovila i da se sa njima trkaju sa plovilima drugih timova u tri trke: prevoz teškog tereta (200 kg na 400 m), prevoz lakog tereta (20 kg na 600 m) i trci izdržljivosti, saopštio je Mašinski falutet.

Tim studenata tog fakulteta, pod imenom "Confluence Belgrade" (Beogradsko ušće), nastupio je sa dva broda simboličnog naziva - "Sava" koji je ušao u finale trke za prevoz lakog tereta, ali je zbog problema sa elektronikom, zauzeo drugo mesto i "Dunav", koji je u trci plovila za prvoz teškog tereta osvojio treće mesto."Dunav" je dugačak 3,3 m, širok 0,57 m, nosi 200 kg tereta i ima maksimalnu brzinu od oko 10km/h. Drugi brod "Sava" ima dužinu od 2,4 m, širinu 0,55 m, nosivost 20 kg i postiže brzinu od oko 19 km/h.

Na takmičenju, koje je trajalo od 4. do 11. septembra, projektovanje i izrada plovila su važan deo zadatka, ali pravi izazov su svakako trke.Svi učesnici od organizatora dobijaju electromotor snage 1200 W. Međutim, koje će plovilo biti najefikasnije, zavisi isključivo od veštine studenata da isprojektuju i naprave brod sa najboljim hidrodinamičkim karakteristikama.Osim toga, ocenjuju se I najbolja inovacija, dizajn, ekološki dizajn, komunikacija, promocija tima i slično, navodi se u saopštenju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Србија

11.09.2017. 13:01

Земља која нема море али има шампионе у Бродоградњи и Ватерполу.