Uspeh studenata Mašinskog fakulta na Hidrokontest 2017

Tanjug

11. 09. 2017. u 12:40

Успех студената Машинског факулта на Хидроконтест 2017

Foto hydrocontest.org

Tim studenata Mašinskog fakulteta postigao je veliki uspeh na međunarodnom takmičenju "Hidrokontest 2017" u Sen Tropeu, u Francuskoj

Tim studenata Mašinskog fakulteta postigao je veliki uspeh na međunarodnom takmičenju "Hidrokontest 2017" u Sen Tropeu, u Francuskoj, i pored osvojenog drugog i trećeg mesta u dve takmičarske discipline, u Beograd donose i "Hidrocontest spirit" nagradu.

"Hidrocontest" je takmičenje koje okuplja studente brodogradnje iz celog sveta, sa ciljem istraživanja i promocije energetske efikasnosti plovila, a studenti imaju zadatak da samostalno isprojektuju i izrade jedno ili dva plovila i da se sa njima trkaju sa plovilima drugih timova u tri trke: prevoz teškog tereta (200 kg na 400 m), prevoz lakog tereta (20 kg na 600 m) i trci izdržljivosti, saopštio je Mašinski falutet.

Tim studenata tog fakulteta, pod imenom "Confluence Belgrade" (Beogradsko ušće), nastupio je sa dva broda simboličnog naziva - "Sava" koji je ušao u finale trke za prevoz lakog tereta, ali je zbog problema sa elektronikom, zauzeo drugo mesto i "Dunav", koji je u trci plovila za prvoz teškog tereta osvojio treće mesto.


PROČITAJTE JOŠ: Nacionalna praksa za sve studente


"Dunav" je dugačak 3,3 m, širok 0,57 m, nosi 200 kg tereta i ima maksimalnu brzinu od oko 10km/h. Drugi brod "Sava" ima dužinu od 2,4 m, širinu 0,55 m, nosivost 20 kg i postiže brzinu od oko 19 km/h.

Na takmičenju, koje je trajalo od 4. do 11. septembra, projektovanje i izrada plovila su važan deo zadatka, ali pravi izazov su svakako trke.


PROČITAJTE JOŠ: Mladi srpski matematičari stigli u Beograd zadovoljni medaljama


Svi učesnici od organizatora dobijaju electromotor snage 1200 W. Međutim, koje će plovilo biti najefikasnije, zavisi isključivo od veštine studenata da isprojektuju i naprave brod sa najboljim hidrodinamičkim karakteristikama.Osim toga, ocenjuju se I najbolja inovacija, dizajn, ekološki dizajn, komunikacija, promocija tima i slično, navodi se u saopštenju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Србија

11.09.2017. 13:01

Земља која нема море али има шампионе у Бродоградњи и Ватерполу.