UČE I SRPSKI: Đake migrante čeka 47 škola u Srbiji

I. Mićević

28. 08. 2017. u 15:01

Oko 700 dece tražilaca azila kreće prvog septembra na redovnu nastavu; Srpski posebno, a ostali časovi u redovnim odeljenjima

УЧЕ И СРПСКИ: Ђаке мигранте чека 47 школа у Србији

Deca migranti u OŠ "Olga Petrov" u Padinskoj Skeli

U OSNOVNE i srednje škole u 17 opština u kojima postoje prihvatni centri za tražioce azila, 1. septembra u klupe će sesti i deca migranti. Prema procenama Komesarijata za izbeglice, u početku će biti oko 700 učenika, koje očekuje ulazak u 47 osnovnih škola i manji broj srednjih.

Ove nedelje počinje obuka za 500 nastavnika iz ovih škola koju će organizovati Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Unicefom i Centrom za obrazovne politike.

- Dvodnevna obuka za 500 nastavnika biće završena do početka školske godine, a deca će se upisivati sukcesivno u prve dve nedelje - kaže, za "Novosti", dr Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete. - Veći deo obuke odnosiće se na primenu Stručnog uputstva za uključivanje migranata u sistem obrazovanja i vaspitanja, koje je ministar prosvete doneo u maju 2017. godine i koje je nastalo na osnovu iskustva škola koje su pohađali učenici iz kolektivnih centara prethodne školske godine.

Nastavnici će dobiti i konkretna uputstva kako da se nose sa stresom sa kojim deca iz kolektivnih centara dolaze zbog gubitaka i uskraćenja koja su ih zadesila.

Biće u odeljenjima sa decom iz lokalnih sredina, pohađaće zajedno nastavu koliko je moguće da je prate, ali će biti ocenjivani drugačije. Iskustva prethodne godine, kada ih je više od 90 završilo razred, pokazala su da deca obožavaju matematiku i informatiku. Zbog jezika, najlakše su se uklopili na časovima muzičkog, fizičkog i likovnog.

- Prošle godine oni nisu ostajali na svim časovima, jer, kada bi stigli u osam ujutru, propustili bi doručak u prihvatnom centru. Ako bi ostali do kraja, zakasnili bi na ručak. Ali svakog dana ostaju po četiri-pet časova, od kojih je jedan obavezno srpski samo za njih, a onda idu po rasporedu za celo odeljenje - priča prošlogodišnja iskustva Biljana Mihajlović, psiholog u OŠ "Jovan Ristić" u Borči. - Ova deca su veoma vredna i uporna, rade domaći u sobama u kojima imaju samo krevet. Odlični su iz matematike, čak rešavaju i zadatke na srednjoškolskom nivou.

OD UNICEFA 2.188 RANACA UNICEF je obezbedio 2.188 ranaca sa školskim priborom za škole u koje će ići deca migranti. Osim ovih učenika, rance i pribor dobiće i učenici tih škola koji dolaze iz materijalno ugroženih porodica.

Ovu školu prošle godine pohađali su učenici drugog, četvrtog, šestog i osmog razreda. Biljana Mihajlović kaže da nije bilo otpora domaće dece i njihovih roditelja, a tome je doprinelo i to što ih je škola pripremila za dolazak dece migranata.

Brigu o dolasku u školu i užini brine Komesarijat za izbeglice.

- Kao i do sada, nastavićemo da brinemo o prevozu najmlađih do škola i nazad u prihvatne centre za azil, i ishrani dok su u školi - kaže Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice. - Kao i najveći deo troškova zbrinjavanja migranata i ishranu, u najvećem delu finansiraju donatori, a trenutno se procenjuje da li i koliko je potrebno dodatnih sredstava.

Školovanje dece tražilaca azila, napominju u Ministarstvu prosvete, neće koštati republički budžet nijedan dodatni dinar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Bugi

28.08.2017. 15:50

Kako nasim politicarima nije jasno sta se desava u Evropi. 74% terorista koji su izveli teroristicke napade po Evropi su upravo muslimani koji su u njoj rodjeni i skolovani.Sta mi zelimo time da pokazemo,da se to kod nas nece desiti.??? Sami sebi stvaramo probleme.

Suverena

28.08.2017. 17:35

И Албанци на Косову су учили срБски - али веру нажалост нису учили ! А могли су !

Srba

28.08.2017. 17:40

Tako smo žalili šiptare posle drugog svetskog rata, dozvolili im da se nasele na Kosmet, i šta nam se desilo. Po drugi put ista greška, polako, ali sigurno nestajemo.

Скерлић

29.08.2017. 08:22

@Srba - Савршено тачно, само се код нас све брзо заборавља!

Srboljub

28.08.2017. 19:29

Nek se neko pozabavi da time da ih obuči OSNOVAMA SLOVENSKE I HRIŠĆANSKE KULTURE, zajadno sa jezikom! Hoćemo li se probuditi iz MRTVILA, jer o vo nije san!!

pera

28.08.2017. 21:51

@Srboljub - Ne, nego ih ispratiti jer rata više nema a za ovu državu su ginuli naši preci za naše potomke a ne za njih!

Радован Јовчић

28.08.2017. 22:01

Како ствари стоје престаје постојати Србија, почиње постојати Србистан легло неоосманизма. Е, Србијо, Србијо!

Schaumburg Illinois

29.08.2017. 05:06

Tako smo i siromacne Shiptare pomagali pa za 100.godina umnozili su se 700%.

Bugi

29.08.2017. 11:49

@Schaumburg Illinois - I otese nam deo drzave.I ovi ce da naprave isto.Svi po 10 dece,rane zenidbe pa opet svako od ovih 10 napravi jos 10 i tako redom.

slobodan nikolic

29.08.2017. 10:02

ja sad pre neki dan dadoh cirka 200e za pocetak skole za jedno dete a za garderobu moracu da pozajmim,ja se sad ozbiljno razmisljam da promenim veru odreknem se drzavljanstva,vojnu knjizicu bacim,prijavim se kao izbeglica I bog da me vidi.treba lepo da smotamo tabak,kolektivnu tuzbu za diskriminaciju I to je to.ja knjige I ranceve kupujem a njima ce da se deli.posteno placam sve sto se od mene trazi ali sa ovim se ne mogu pomiriti

goce

29.08.2017. 13:05

Alal vera roditelji naše dece će morati da kupe knjige,probor, užinu za svoju decu a ovi će sve dobiti od države, Unicefa, Soroša i ko zna koga. Sta ćemo ako ne mogu da odu na zapad /što im je cilj). Zar ćemo menjati demogrfsku strukturu u krajevima gde su naseljeni....Šta ako nekome od njih kada prastu(ili roditeljima) padnu sulude ideje na pamet.