Nabavka ruskog raketnog sistema S -300 nije odluka koja se donosi preko noći, ali je opremanje vojske i dalje prioritet, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.


"To nije nešto o čemu možete da donesete odluku bez odgovarajućih dokumenata, nije nešto o čemu možete doneti odluku i bez odgovarajućeg budžeta i saglasnosti čitave države", rekao je Vulin, komentarišući izjavu direktora ruske službe za vojnotehničku saradnju Dimitrija Šugajeva o prodaji S-300 Srbiji.

Kako ističe, srpska, kao i svaka druga vojska uvek razmatra mogućnost kupovine novih sistema i uvek istražuje prostor gde može da ih nabavi i u tom smislu, kaže ministar, treba posmatrati i pomenutu izjavu.

Vulin je rekao i da će do kraja godine biti prilike da se vide naši MiG-ovi, koji će biti uvedeni u sistem, te će naše nebo biti sigurnije, a vojska snažnija i opremljenija.

"Ono što nismo radili decenijama iza nas, mi sada radimo, i Vojska Srbije će moći da se meri sa svim armijama u regionu", rekao je ministar odbrane.


VULIN: VLADA NASTAVLjA DA ULAŽE U NAMENSKU INDUSTRIJU

Vlada Srbije nastaviće sa politikom ulaganja u namensku industriju, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

"Prvoj petoletki" namenjeno je tri i po miliona evra, naveo je ministar i rekao da se nada će će u toj fabrici uspeti da do kraja godine potroše taj novac kupujući nove mašine i pripremajući se za vreme koje dolazi.

"Vreme koje dolazi je vreme koje će tražiti nove tehnologije, sofisticiranije proizvode i proizvode koji moraju da se nose sa najrazvijenijim zemljama, i da izvoze na svetsko tržište" rekao je ministar, koji je posetio "Prvu petoletku".

Vulin je istakao da vlada premijerke Ane Brnabić podrškom namenskoj nastavlja politiku njenog prethodnog predsednika, Aleksandra Vučića.


Ministar ističe da je "Prva petoletka" primer kako se pravilnim ulaganjem, domaćinskim poslovanjem i domaćinskim trošenjem novca, kao i dobrim menadžmentom, saradnjom sa sindikatima, može promeniti situacija u jednom kolektivu i "od propalog preduzeća, za koje su svi mislili da treba dići ruke od njega", napraviti jedno od najboljih preduzeća u čitavoj odbrambenoj industriji.

Kao jedan od problema sa kojima se susreće naša namenska industrija, ministar je istakao potrebu za visokoobrazovanim inžinjerskim kadrom i objasnio je da ne postoji prilagođen sistem školstva koji ih stvara, niti sistem u kome oni mogu da se sačuvaju i nagrade, da bi radili upravo u odbrambenoj industriji.

"To je ono na čemu Ministarstvo odbrane, zajedno sa Ministarstvom finansija mora da radi, da omogući ne samo da nađemo inženjera, nego i da ga adekvatno nagradimo i platimo da bi ostao da radi baš u namenskoj industriji, a ne da bi otišao za nekim drugim preduzećem. To je naš strateški interes",kaže Vulin.

Prema njegovim rečima, "ljudi su naš strateški interes" i mi mora se naći način da se odškoluju, da budu plaćeni, nagrađeni za ono što rade i da se na taj način sačuva odbrambena industrija Srbije.

Direktorka "Prve petoletke" Anđelka Atanasković rekla je da je novac koji je država dodelila toj fabrici uložen u kupovinu novih mašina, da su sve već stigle, te da će u narednom periodu biti naručene i sledeće.