Selaković: Deklaracija za opstanak Srba na jesen

Tanjug

04. 08. 2017. u 21:46

Nikola Selaković najavio je da će Srbija i RS na jesen pripremiti deklaraciju o zajedničkom objedinjenom nacionalnom delovanju i definisanju nacionalnih minumuma i principa za opstanak nacije

Селаковић: Декларација за опстанак Срба на јесен

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Generalni sekretar u kabinetu predsednika Republike Srbije Nikola Selaković najavio je večeras da će Srbija i Republika Srpska na jesen pripremiti deklaraciju o zajedničkom objedinjenom nacionalnom delovanju i definisanju nacionalnih minumuma i principa za opstanak srpske nacije i srpskog naroda.


On je, u izjavi za RTS, kazao da to neće biti samo deklaracija, već i neka vrsta programskog dokumenta.


Objasnio je da će na jesen, 25. Ili 26.novembra, kada ulazimo u 100-tu godišnjicu prisajedinjenja Srema, Banata i Bačke Kraljevini Srbiji, ili 1.decembra povodom formiranja Kraljevine SHS predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik predstaviti deklaraciju.


On je to rekao posle sastanka predsednika Srbije Vučića sa Srbima iz regiona, na kojem je, kako je istakao, najvažnije bilo pitanje kako država Srbija i njene institucije da daju veći doprinos poboljšanju izučavanja srpskog jezika i kulture među Srbima u okruženju, ali i dijaspori.


„To je stožer očuvanja nacionalne svesti i bića“, podvukao je Selaković.


Ukazao je da su na sastanku bili gotovo svi predstavnici srpskih zajednica iz okruženja, da jedino Srbi iz Albanije nisu mogli da dođu.


Selaković je podsetio i na inicijativu od 2015.godine kada su Srbija i RS, na predlog tadašnjeg premijera Vučića, a prihvatanje Dodika, počele zajednički da obeležavaju značajne datume iz prošlosti, a prvo je bilo obeležavanje pogroma srpskog življa sa područja današnje Hrvatske.


Ocenio je da je urađeno mnogo time što se treću godinu zaredom obeležava „Oluja":


"To je zato jer se čuje mnogo ozbiljnija srpska reč, koja prenosi istinu, govori šta se dogodilo avgusta 1995. godine.


„Ta srpska reč koja kazuje da nikome nećemo dozvoliti da slavi plač srpske dece, ubistva naše nejači dovela je do toga da ove godine imamo situaciju da se u Kninu na njihovoj zvaničnoj proslavi neće pojaviti nijedan strani ambasador. Oni neće da dolaze na slavlja insceniranih na srpskoj propasti i ubistvima dece“, uveren je Selaković.


„Pre nepunih 100 godina, nešto više od 80 za potrebe dvora i kneza Pavla urađena je analiza koja kaže „na današnjim 1936 godien na rpostorima Hrvatske živi više od 1,3 miliona Srba“, a po popisima iz 2011. taj broj je pao na 186. 680. Srbi čine 4,36 odsto ukupnog stanovništva, a svega nešto manje od 53.000 ima pravo, smelosti i hrabrosti da kaže da govori srpskim jezikom“, ukazao je Selaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Sixx

04.08.2017. 22:52

Kako je to strašno kada doživite da se na rođenoj teritoriji borite za opstanak nacije

rec

04.08.2017. 22:57

Na pocetku svega bese REC....neka nam pametna rec donese dogovor i resenje problema....Srbi ce da opstanu i Svi gradjani Srbije....prvo da bude mir u nasoj zemljli a onda cemo taj mir da prosirimo i na region....i bice opet dobro i bicemo lideri u regionu ali ne zato sto mi to trazimo nego ce biti takva situacija da cemo samo mi imati smelost i hrabrost da se u to upustimo.

zaliv.net

04.08.2017. 23:08

Raditi na tome da Republika Srpska postane samostalna i nezavisna i to je JEDINI pravi put, sve ostalo je mlacenje prazne slame!

Nešo N

05.08.2017. 09:44

@zaliv.net - zaliv.net: Pitanje koliko je to sada realno. U svakom slučaju RS se voli a BiH poštuje.

RRFF

04.08.2017. 23:36

Srpska rec danas mnogo vise znaci, nego pre 5-6 godina. Izborili smo se za mnoge stvari, za neke se i dalje borimo. Poslata je jasna poruka, da se Oluja nikada vise ne ponovi, da je drzava uz svoj narod.

stedan

05.08.2017. 00:25

Svako ima pravo na zivot i na izbog gde zeli da zivi. Prosla su vremena ratova i progona. Mir nema alternatuvu.

Ђура Змај

05.08.2017. 06:52

"Никола Селаковић најавио је да ће Србија и РС на јесен припремити декларацију о заједничком обједињеном националном деловању и дефинисању националних максимума и принципа за уздизање нације.", овако је требао рећи.!?

Ђура Змај

05.08.2017. 10:50

@Ђура Змај - Значи, гледајући број "Не препоручујем" од 52 гласа - Отаџбина је за минимум националих интереса, по цену нестанка Нације.!?

Nacionalna strategija

05.08.2017. 10:58

@Ђура Змај - Svaki narod kada želi da postane NACIJA mora da ima Nacionalnu strategiju, pogotovo kada njegova država pravi saveze sa drugim državama, narodima, nacijama,.. ! Tako su postupali Nemanjići, Karađorđevići i Obrenovići , ali od 1929. i stvaranje Jugoslavije, sve je krenulo naopako jer smo se odrekli srpske strategije u ime jugoslovenstva, što su iskoristili nacisti i komunisti susednih naroda i izazvali uništenje srpske nacije.. Srbi se mogu obnoviti samo uz pomoć Boga i Svetog Save .

nica

05.08.2017. 09:31

najvažnija nam je saradnja sa Srpskom, tu nema pogovora. verujem da će to osigurati naš dalji zajednički opstanak u budućnosti.

Hedona

05.08.2017. 09:34

Selaković je podsetio i na inicijativu od 2015.godine kada su Srbija i RS, na predlog tadašnjeg premijera Vučića, a prihvatanje Dodika, počele zajednički da obeležavaju značajne datume iz prošlosti, a prvo je bilo obeležavanje pogroma srpskog življa sa područja današnje Hrvatske. Svi vole Srbiju, i to je jako važno za naš narod i građane. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

Miloš Kosorić

05.08.2017. 09:42

miloš: Pa da je bivša vlast malo više vodila računa o Kosovu u Srbima koji tamo žive , umesto što su samo gledali da se što više lično obogate, problem Kosova bi se davnih dana rešio.

Срби и срби

05.08.2017. 13:00

Срби треба да се најпре заштите од оних срба који већ скоро тридесет година треба да се боре за опстанак Срба,а све време раде у корист Наше и њихове штете

Kulturna i nacionalna obnova

09.08.2017. 11:00

Od 1929. i stvaranje Jugoslavije (bez određivanja šta je srpska teritorija), sve je krenulo naopako za Srbe, jer smo se odrekli srpske strategije u ime jugoslovenstva, što su iskoristili nacisti i komunisti susednih naroda i izazvali skoro uništenje srpske nacije, pogotovo od 27.marta 1941... Srbi se mogu obnoviti samo uz kulturnu i nacionalnu OBNOVU na temeljima pravoslavlja i Kraljevine Srbije. .