Generalni sekretar u kabinetu predsednika Republike Srbije Nikola Selaković najavio je večeras da će Srbija i Republika Srpska na jesen pripremiti deklaraciju o zajedničkom objedinjenom nacionalnom delovanju i definisanju nacionalnih minumuma i principa za opstanak srpske nacije i srpskog naroda.


On je, u izjavi za RTS, kazao da to neće biti samo deklaracija, već i neka vrsta programskog dokumenta.


Objasnio je da će na jesen, 25. Ili 26.novembra, kada ulazimo u 100-tu godišnjicu prisajedinjenja Srema, Banata i Bačke Kraljevini Srbiji, ili 1.decembra povodom formiranja Kraljevine SHS predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik predstaviti deklaraciju.


On je to rekao posle sastanka predsednika Srbije Vučića sa Srbima iz regiona, na kojem je, kako je istakao, najvažnije bilo pitanje kako država Srbija i njene institucije da daju veći doprinos poboljšanju izučavanja srpskog jezika i kulture među Srbima u okruženju, ali i dijaspori.


To je stožer očuvanja nacionalne svesti i bića“, podvukao je Selaković.


Ukazao je da su na sastanku bili gotovo svi predstavnici srpskih zajednica iz okruženja, da jedino Srbi iz Albanije nisu mogli da dođu.


Selaković je podsetio i na inicijativu od 2015.godine kada su Srbija i RS, na predlog tadašnjeg premijera Vučića, a prihvatanje Dodika, počele zajednički da obeležavaju značajne datume iz prošlosti, a prvo je bilo obeležavanje pogroma srpskog življa sa područja današnje Hrvatske.


Ocenio je da je urađeno mnogo time što se treću godinu zaredom obeležava „Oluja":


"To je zato jer se čuje mnogo ozbiljnija srpska reč, koja prenosi istinu, govori šta se dogodilo avgusta 1995. godine.


Ta srpska reč koja kazuje da nikome nećemo dozvoliti da slavi plač srpske dece, ubistva naše nejači dovela je do toga da ove godine imamo situaciju da se u Kninu na njihovoj zvaničnoj proslavi neće pojaviti nijedan strani ambasador. Oni neće da dolaze na slavlja insceniranih na srpskoj propasti i ubistvima dece“, uveren je Selaković.


Pre nepunih 100 godina, nešto više od 80 za potrebe dvora i kneza Pavla urađena je analiza koja kaže „na današnjim 1936 godien na rpostorima Hrvatske živi više od 1,3 miliona Srba“, a po popisima iz 2011. taj broj je pao na 186. 680. Srbi čine 4,36 odsto ukupnog stanovništva, a svega nešto manje od 53.000 ima pravo, smelosti i hrabrosti da kaže da govori srpskim jezikom“, ukazao je Selaković.