NIJE ni slutila Monaliza Perez iz Minesote kakvu će nesreću izazvati njen eksperiment. Nesrećna devojka je, da bi stekla neviđenu video-popularnost na "Jutjubu", pucala u knjigu koju je na grudima držao njen dečko. Kako je "stvar" krenula naopako, mladić Pedro Ruiz je preminuo.

Pred šokiranim istražiteljima ovog zločina, devojka Monaliza je ispričala da je samo htela da napravi "viralni" video koji, do tada, niko nije snimio. On bi se, da je bizarno snimanje uspelo, šerovao (podelio) milionima znatiželjnih internet zavisnika.

Tako dolazimo do nove reči - "viralno". Teoretičar Mario Pilar tvrdi da će "viralni sadržaj" ostati bitan faktor budućeg internet marketinga. U bukvalnom prevodu, to je virus koji se širi poput neke elektronske mantre. Po sistemu: što luđe, to popularnije!

Takvi video-snimci moraju da gađaju emocije. Da izazivaju divljenje, ljubomoru, možda strah, ljutnju, požudu ili ponos. Najlakše je starletama, ovdašnjim i belosvetskim, one se nadmeću u veličini grudi, usana, guze, broju muškaraca koji su prošli kroz njihove živote, porno-razvodima od kojih se svako normalan stidi...

Tabloidizacija srpskog jezika, i agresivno uvođenje stranih jezika u svakodnevnu komunikaciju, ćirilicu sve više prebacuje na sporedni kolosek. Malo je onih koji shvataju da su jezik i pismo stub duhovnosti i dokaz postojanja svakog naroda.

Dovoljno je da znate 57 engleskih reči da biste obavljali najprostije radnje na svom računaru. Zbog neobjašnjive inferiornosti, Srbi olako prihvataju tuđice, za razliku od Nemaca i Francuza. Akademik Ivan Klajn upozorava da nemamo odgovarajući postupak za uvođenje novih reči, sve ide stihijski. Rečnici kaskaju za životom.

Skoro da su postale srpske reči: guglovanje, lajkovanje, surfovanje, hejtovanje, atačment, fajl, onlajn... Imamo sjajne lingviste i za većinu engleskih reči mogle bi da se nađu adekvatne srpske reči.

Ne pišu se pisma, nema onih lepih razglednica, sve je manje prodavnica penkala i olovaka. Nema ni dijaloga, ni legendarni Rale Damjanović više ne recituje. Cinični akademik Matija Bećković na vreme je upozorio da će se srpski jezik svesti na dve reči: "jebote" i "super".

Milomir Kragović, književnik i novinar