Novi Teslin muzej na mestu stare centrale

M. STANOJKOVIĆ

29. 07. 2017. u 21:00

Нови Теслин музеј на месту старе централе
Zaostavština srpskog genija seli se na Dorćol. Osim postavke, na 30.000 kvadrata i biblioteka, naučni kampus...

NOVI muzej Nikole Tesle biće izgrađen na mestu stare električne centrale na Dorćolu u Beogradu, saznaju "Novosti". Ovaj objekat biće najveći naučnoistraživački centar na ovim prostorima koji će se baviti životom i delom srpskog genija iz Smiljana. Koordinaciono telo zaduženo za projekat trenutno je u fazi potrage za investitorom.

Umesto dosadašnjih 300 kvadrata, na koliko se trenutno prostire muzej, smešten u kući ministra Genčića, buduće zdanje će zaposednuti prostor od 30.000 kvadratnih metara. Osim muzejske postavke, na tom mestu će biti smešteni biblioteka i naučni kampus za studente i profesore iz celog sveta.

- Ovo je nacionalni projekat značajan za našu zemlju i zato je grad Beograd zahvalan Vladi, koja je odlučila da oformi i pripremi sve što je neophodno za raspisivanje međunarodnog tendera na kome ćemo dobiti investitora - kaže menadžer Grada Beograda Goran Vesić. - Konačno će muzej, koji godišnje ima oko 100.000 posetilaca, dobiti novu zgradu. Stara centrala, koja je počela s radom 6. oktobra 1893. godine, pravo je mesto za dom Nikole Tesle.

Na sastanku Koordinacionog tela za praćenje izgradnje novog muzeja, kojem predsedava potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, u četvrtak su precizirani detalji izgradnje, uključujući procedure, dokumentaciju i dinamiku relizacije.

- Glavni cilj je da se do kraja godine izabere investitor - kaže Mihajlovićeva. - Na sastanku je predloženo i da se, kao prateći sadržaji, na prostoru predviđenom za muzej, izgrade i drugi objekti poput centra za promociju nauke, mlade talente, informacione tehnologije i genetički inženjering. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pružiće svu potrebnu stručnu podršku realizaciji projekta.

Ranije su vođene polemike oko toga gde bi trebalo da počivaju ostaci Nikole Tesle. Srpska pravoslavna crkva predlagala je da se urna prebaci u Hram Svetog Save i bude položena u kriptu. Tome su se protivili iz Muzeja Nikole Tesle navodeći da urna nije eksponat već kulturno dobro i da joj je kao takvoj mestu u muzeju. Protiv izmeštanja urne bio je i praunuk Tesline sestre, Vilijem Terbo.

Stara centrala / Vizija muzeja

PROIZVODILA TRI VRSTE STRUJE

U blizini hrama posvećenog Aleksandru Nevskom, u beogradskom naselju Dorćol 1893. godine počela je da radi prva električna centrala u našem gradu. Ona je jedinstvena po tome što su u njoj proizvođene dve, a potom i tri vrste električne energije. Od jednosmerne struje za osvetljenje i pogon tramvaja, do trofazne struje visokog napona, koja je u gradu transformisana i služila je za pogon motora i potrebe najvećeg dela grada. Električna energija proizvedena u prvoj centrali činila je do Prvog svetskog rata najveći deo u ukupnoj proizvodnji u Srbiji.


VUČIĆEVA PODRŠKA

MINISTARSKU radnu grupu formirala je Vlada Srbije, kojoj je predsedavao tadašnji premijer Aleksandar Vučić, koji je i podržao čitav projekat. Na čelu grupe nalazi se potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, dok je zamenik predsednika ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Meda

29.07.2017. 21:31

ovo je vrlo značajan projekat i mora se podrżati. Ima načina kako i na koji način se mogu skupiti novci, verujem da bih mnogi to uradili...

jala

29.07.2017. 21:43

cemu muzej amerika treba da mu podigne muzej mi smo ga kao I svakog ucenog coveka tada kao I sada smatrali šarlatanom I smejali se baš kao pre neki danm udarna vest o sportisti kako nece moci da igratenis zbog ruke a zadnja vest o našim matematicarima koji su pobedili hvalimo se belim anjđelom studenicom sopocanima ali nismo tesli omnoguciloi da ostvari snove to je mogla samo ne pogrešiova amerika vređamo teslu sa muzejom u srbiji I tada bi se radovali nekomsportisti a njemu ne to smo mi srbi

kataklinger

29.07.2017. 22:01

ovi papani ovo nece izgraditi ni za 100 godina.pa oni ulice od 70-80 metara poplocavaju godinama, ali idu izbori.....

Zurkolomac

29.07.2017. 22:40

Konacno jedna lepa vest. Tesli treba sagradimo muzej sto metara visok od zlata...

alex miles

30.07.2017. 04:14

@Flash - Bas tako, bilo gde, samo ne u ruke gramzivih, alavih popova. Tesla je verovao u stvari koje postoje, stvari opipljive, a sto sa bogom nije, niti ce ikada biti slucaj.

Električar

30.07.2017. 02:16

Koja je treća vrsta električne energije proizvedena u električnoj centrali.

Манојле

30.07.2017. 03:12

Браво свака част! Обновљен је и споменик његовим родитељима у Смиљану.

Schaumburg Illinois

30.07.2017. 05:00

Prvi i zadnji Srpski Inzinjer svi posle njega su ucili da nerade nista i da se raspadaju po firmama do penzije.

Aleksandar

30.07.2017. 08:09

zasto mi da mu dizemo?? nista on srbima korisno doneo, neka mu dizu oni za koje je radio

Vladimir

30.07.2017. 12:50

Zasto trazite investitora.Pa zahvatite novac iz budzeta koji je u plusu.Nemojte da pored Tesline slike stoji.reklama za Samsung ili Huawei ili neke druge firme.

Duško Živanović

30.07.2017. 19:13

Do kada čete više sve smeštati u Beograd,pa posle pričati kako nema beogradizacije Srbije i pražnjenja provincije.Uostalom. da ima imalo pameti i Patrijaršiji je mesto u Sremskim Karlovcima a ne u Beogradu.