Izgradnja dvorca Obrenovića u Takovu izvesna

Tanjug

utorak, 25. 07. 2017. u 23:20

Изградња дворца Обреновића у Такову извесна

Foto SO Gornji Milanovac

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević rekao je da je izgradnja dvorca Obrenovića u Takovu izvesna i da je u toku formiranje stručnih timova za njegovu izgradnju
Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević rekao je da je izgradnja dvorca Obrenovića u Takovu izvesna i da je u toku formiranje stručnih timova za njegovu izgradnju.


“U timovima će biti ljudi od struke iz Zavoda za zaštitu spomenika koji će davati instrukcije šta zapravo treba da sadrži dvorac a šta dvorski kompleks, ali i predstavnici lokalne samouprave kao i Kancelarije za javna ulaganja”, rekao je Kovačević u izjavi za Glas zapadne Srbije.

On je istakao da je opština Gornji Milanovac već uradila mapiranje područja na kojem treba da se gradi dvorac zajedno sa dvorskim kompleksom. Prema njegovim rečima ceo kompleks će zauzimati 20 hektara, od toga je polovina već u vlasništvu opštine dok se drugih 10 hektara mora kupiti od fizičkih lica.

“Mi smo na nivou lokalne samouprave formirali tim pravnika na čelu sa pravobraniocem koji će rešavati imovinsko pravne odnose. Nadam se da ćemo do kraja godine uspeti da pribavimo svo zemljište u vlasništvo opštine, uporedo sa tim radiće se idejno rešenjnje i projekat izgradnje dvorca i dvorskog kompleksa”, kazao je Kovačević.

Prvi čovek Gornjeg Milanovca je naglasio da je planirano da ovaj kompleks bude najreprezentativniji u Srbiji.

“Dvorski kompleks će osim samog dvorca sadržati parkovske površine, veštačko jezero na površini od 1 - 1,5 hektara sa svim sadržajima koji bi mogli da privuku turiste”, rekao je on.

Kovačević tvrdi da je ideja da dvorac bude polurezidencijalnog karaktera i da će se u njemu primati zvanice od najvažnijeg državnog interesa, dok će drugi deo dvorca biti otvoren za posetioce.

Što se tiče smeštajnih kapaciteta Kovačević kaže da će u samom dvorcu biti određen broj smeštajnih jedinica, ali da se očekuje privatna inicijativa i novi investitori koji će ceo taj kraj izgraditi.

“Mi već imamo sva planska dokumenta potrebna za područje Takova, odnosno urbanistički plan, pa preduslovi za takvu vrstu gradnje već postoje”, naglasio je Kovačević.

Predsednik opštine Gornji Milanovac ističe da je njihov cilj privlačenje novih investicija i turista kojih će biti samo ako budu imali adekvatne sadržaje.

“Siguran sam da će se, s obzirom na to kako kompleks treba da izgleda, javiti veliki broj investitora koji će graditi brojne smeštajne kapacitete baš ovde”, uveren je Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

ANA

26.07.2017. 06:30

KRALJEVINU OBRENOVIC TREBA OBNOVITI JER ONI SU POSLEDNJI SRBI KOJI SU VLADALI I SVOJ NAROD VOLELI.POSTO SU IH KARADJORDJEVICI SA ENGLEZIMA UBILI.

Avram

26.07.2017. 13:02

Milos Obrenovic nikada nije ziveo u Takovu,da bi mu se tu dizao nekakav dvorac,vec je kao prestolno mesto Srbije i njegova adresa bila prvo Gornja Crnuca zatim Kragujevac pa Beograd,pa bi u tom smislu nesto trebalo da se uradi na obnovi i rekonstrukciji njegove zapustene kuce u Gornjoj Crnuci.

Kazo

26.07.2017. 13:34

Bojim se da i ovaj projekat ne prođe kao Terazije na Novom Beogradu. U svakom slučaju, smatram da u Srbiji postoje mnogo bitnije stvari u koje bi trebalo uložiti novac.

Takovac

26.07.2017. 19:54

Avrame, po tvom komentaru se vidi da nikada nisi bio u Crnuci. Takovski dvorac koji je narod podigao za njega i u njegovu cast treba obnoviti a ne da turisti obilaze samo livadu. Nadam se da ce uskoro poceti gradnja.