Đorđević: Karađorđe bio i ostao sinonim za narodnog vođu i velikog borca

Tanjug

utorak, 25. 07. 2017. u 13:22

Ђорђевић: Карађорђе био и остао синоним за народног вођу и великог борца

Foto Tanjug

Obeležavanje 200 godina od smrti vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića obeleženo je danas na Oplencu
Obeležavanje 200 godina od smrti vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića obeleženo je danas na Oplencu.

Svečanoj ceremoniji koja je počela polaganjem venaca, a nastavljena prigodnim umetničkim programom prisustvovao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

On je u obraćanju prisutnima rekao da vođa ustanika Karađorđe nije dočekao da vidi slobodnu Srbiju, ali je ugradio sebe u temelje srpske države.

Vožd Karađorđe ubijen je na današnji dan 1817. godine kod Velike plane u Radovanjskom lugu.

ĐORĐEVIĆ NA KOMEMORACIJI NA OPLENCU

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, predvodio je danas na Oplencu, kod Topole, državnu komemorativnu ceremoniju povodom obeležavanja 200. godišnjice od smrti vožda Đorđa Petrovića.

Nakon polaganja venaca kraj sarkofaga vožda Karađorđa, ministar Đorđević se obratio prisutnima i podsetio da je na današnji dan, pre dva veka, ubijen „čovek koji je dao ogroman doprinos da teška vremena pozne turske vladavine odu u istoriju.“On je rekao da je Karađorđe bio i ostao sinonim za narodnog vođu, velikog borca, idol i inspiracija generacijama koje su došle posle njega, i da je sanjao snove o ponosnoj i slobodnoj Srbiji.

Đorđević je rekao da se istorijski datumi obeležavaju i da se tradicija neguje „kako bismo se sećali onih bez kojih država koju danas imamo ne bi mogla biti stvorena“ i podsetio da je Karađorđe bio više od vojskovođe, začetnik srpske državne uprave u vremenu kad su se osnivali sudovi, pošte, vojska i škole.

Ministar Đorđević je obraćanje zaključio rečima da „uprkos tome što je Karađorđe ubijen, niko nije nikad uspeo da ubije našu odlučnost da živimo u slobodnoj državi Srbiji“, saopšteno je iz tog resora.

Uz državne i vojne počasti, kraj sarkofaga vožda Karađorđa vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Topola, kao i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Komentari (5)

Perica

25.07.2017. 17:40

Karadjordje je i simbol Srpske izdaje jer znamo ko ga je posekao i spremio glavu u Carigrad.Isto se desava u zadnjih 3-4 decenije, a ako uzmemo Rankovica u obzir i njegovu izdaju Srba, onda je to mnogo stariji problem.

A šta je Karađorđe

26.07.2017. 07:12

@Perica - uradio svom tatku..., i političkim protivnicima... e... Miloš je više učinio za Srbiju, od svih Karađorđevića zajedno.

Francesco

25.07.2017. 17:42

Karađorđu večna slava ali potomci su mu teški izrodi. Ako bih već i morao da budem toliko lud, moja opcija su ipak Obrenovići, istinski oslobodioci Srbije.

Ројалиста

26.07.2017. 11:35

Хоћемо краља о српску краљевину!Доста тумарања и лажних вођа! Живео краљ!