Masakr bez kazne

D. ZEČEVIĆ

23. 07. 2017. u 12:46

U Starom Grackom obeleženo osamnaest godina od ubistva četrnaest žetelaca. Porodice očekuju da slučaj preuzme Specijalni sud za zločine OVK

Масакр без казне

PARASTOSOM u Starom Grackom kod Lipljana danas je obeleženo 18 godina od ubistva 14 žetelaca koji su izmasakrirani na njivi 1999. godine dok su sabirali žito, a za taj težak zločin još niko nije odgovarao.

Parastosu su prisustvovale porodice nastradilh, preostali Srbi u Starom Grackom, predstavnici Vlade Srbije, lokalnih institucija, Srpske liste...

Godišnjica ubistva u Starom Grackom i ove godine obeležena je pred spomen-pločom na školi u centru sela, gde su održani parastos i pomen koji je služio vladika raško-prizrenski Teodosije.

Članovi porodica usled obustave istrage očekuju da slučaj ubistva 14 žetelaca preuzme Specijalni sud za ratne zločine pripadnika bivše OVK.

- Za tri dana moj brat bi napunio 36 godina. Ali pre osamnaest godina umesto da slavimo njegovo punoletstvo plakali smo na njegovoj sahrani. Drugi put sam ga sahranila kada je maja meseca ove godine obustavljena istraga, a pre nekoliko dana doživela sam još jedan šok odgovorom tužioca Euleksa da nema dokaza iako je kod jednog od osumnjičenih pronađen pištolj.

Dok jednom rukom briše suze sa lica, Slavica Janićijević Popović (45) u drugoj ruci drži papir, odgovor tužioca Čarlsa Hardveja na njeno pitanje zašto je istraga o masakru nad žeteocima u Starom Grackom obustavljena.

- Živ u zemlju ne može, ali živim sa bolom da ubice mojih sinova slobodno hodaju dok oni trunu pod zemljom - jecala je juče LJubica Živić (78), kojoj su na žetvi ubijena dva sina, dok je Milanka Cvejić ostala bez jedinca Saše, koji je tada imao 25 godina.

Unmik je započeo istragu, pa je predmet predao Euleksu. Sedmorica Albanaca, pripadnika bivše OVK, bila su pod istragom za ubistvo, koja je obustavljena.

Porodice žrtava na parastosu u Starom Grackom

ĐURIĆ: ŽRTVE NEĆE BITI BAČENE U SENU

SRBIJA će nastaviti da podržava borbu porodica da se sazna istina o ubicama, ne prihvatam sramno nečinjenje pravosudnih institucija koje nemaju ništa da ponude osim zatvaranja slučajeva i zaturanja dokaza - naveo je Đurić u spomen-sobi "Kosmetske žrtve".

On je poručio da Srbija neće dozvoliti da ove i sve druge žrtve budu zaboravljene i bačene u senu.

VULIN: SRBIJA TRAŽI ISTINU O ZLOČINIMA

- FORMIRAN je Sud za ratne zločine počinjene na prostoru KiM i nama ostaje nada da će ta institucija otvoriti istragu i da ćemo saznati ko su monstrumi koji su streljali žeteoce, uništene su čitave porodice, a za to niko nije odgovarao. Kao ni za više od 1.000 Srba ubijenih za sve ove godine - izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

pravda

23.07.2017. 20:31

Daj Boze pravde i pokoja dusi ovim Srpskim mucenicima. A bez istine i pravde, mira nema, ni njima ni nama Srbima koji smo jos u zivotu.

MILOS

24.07.2017. 05:56

Svaki SIPTAR koji pomisli da zlocine koji su pocinili BELOKAPCI KACACI i BALISTI nad NEDUZNIM SRBIMA neke biti KAZNETI varaju se .SRBI ke da OSVETE sve SRPSKE ZRTVE pa makar i cekali 500.godina.Nijedan ZLOCIN ne sme proki ne kaznjen pa neke ni ovaj.