MIONICA – Generacija vojvode Živojina Mišića za nas je izborila pravo da odlučujemo sami o sebi. Nijedna generacija u srpskom narodu to pravo nije htela da preda nikome, pa neće ni ova. Živojin Mišić i njegova generacija dali su nam Srbiju za koju vredi trajati, a mi smo našoj deci dali život i sada im dugujemo Srbiju u kojoj vredi živeti.

Ovo je u subotu uveče rekao ministar odbrane Aleksandar Vulin otvarajući tradicionalnu manifestaciju “Mišićevi dani” u Mionici, posvećenu legendarnom vojskovođi srpske vojske u Velikom ratu, rođenom u obližem selu Struganiku. Poručio je da ukoliko srpskom seljaku pokušaš da uzme slobodu, tek onda se vidi da je onaj stidljivi, vredni čovek najveći borac koga su Evropa i Azija zapamtile kao tvrdoglavog i ljutog, što se ne predaje, što je žilav i uporan i koga ne može niko da pobedi.

- Srpskom seljaku traži šta god hoćeš i dobićeš više nego što si tražio, samo mu nemoj tražiti slobodu, da se ne zove kako se zove, da ga nateraš da piše onako kako neće da piše, samo nemoj da mu tražiš da ne bude svoj na svome, da ne određuje ko su mu prijatelji, a ko neprijatelji, da ne daje ime svojoj deci, da mu se zemlja ne zove Srbija, samo nemoj da mu tražiš da drugi umesto njega odlučuju šta će da kupi i pošto će da proda – rekao je Vulin.

- Nikad u istoriji srpskog naroda nismo dali pogrešan odgovor na pitanje – sloboda ili bilo šta drugo. Sloboda. I neće nam drugi određivati prijatelje, mi ćemo. A neprijatelji neka nas ionako odrede sami, bez naše želje i krivice.

Vulin je rekao da su ratove u kojima je Srbija krvarila drugi doneli ovde. Srbija je te ratove dobila, jer nije imala drugog izbora, a ne zato što je srpski seljak željan noža i krvi. Ratove koje su drugi odredili, Srbija je vodila zato što je morala da opstane. Zato je Živojin Mišić veliki i zato je svaki Mišić veliki.

- Zato su svi oni koji danas traju, sećajući ih se, sigurni da ni ova generacija neće odgovoriti pogrešno na pitanje sloboda, ili bilo šta drugo – kaže Vulin. - Radujem se, jer znam da raste još jedna generacija koja neće dati da drugi odlučuju ko su im prijatelji, a ko neprijatelji. Živojin Mišić bio je veliki, jer nije nikada prestaljo da bude onaj mali čovek, nije prestao da bude seljački sin. Kad god smo zaboravili odakle smo pošli, bili smo mali. Kada smo se ponosili svojim selom i seljakom, bili smo veliki.

PLAKETE


Zlatne plakete “Vojvoda Živojin Mišić” dodeljene su načelniku Uprave za obaveštajno – izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije, brigadnom generalu Iliji Todorovu i prvorangiranom oficiru 60. klase Generalštabnog usavršavanja potpukovniku Staniši Đikiću iz Uprave za odbrambene tehnologije. Priznanja se dodeljuju za postignute rezulztate u oblasti vojne službe, nauke i doktrine. Plakete su dodeljene i ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću, Zagorki Stojanović i Radovanu Ristoviću.