Građani, oprez: Bojler kao bomba

V. Radulović

16. 07. 2017. u 18:03

Грађани, опрез: Бојлер као бомба
Potencijalna bomba u stanu, smrtonosna zamka iz kupatila, samo su neki od zastrašujućih sinonima za aparat bez kog nijedno domaćinstvo ne može - bojler

POTENCIJALNA bomba u stanu, smrtonosna zamka iz kupatila, samo su neki od zastrašujućih sinonima za aparat bez kog nijedno domaćinstvo ne može - bojler. Učestali incidenti sa ovim uređajem, koji su nedavno odneli nekoliko života, stvaraju strah kod stanovništva, međutim, stručnjaci ističu da je i bojler bezbedan ako se njime pravilno rukuje. Jedno je sigurno - mora se isključivati prilikom tuširanja!

Neispravni uređaji, nedovoljno dobro uzemljenje i nemar ljudi prilikom tuširanja mogu da dovedu do smrtnog ishoda.

- Sve počinje od uzemljenja - jasan je Mile Jovanović, električar. - U stambenim zgradama se radi po propisima, pa radnici imaju stručni nadzor, što je veoma bitno. Kada pukne obloga koja štiti grejač u bojleru, tada nastupa uzemljenje, koje nas zaštiti od strujnog udara tako što nam “izbaci” osigurač. Međutim, kada je osigurač menjan “na svoju ruku”, eto još jednog problema.

Mali znaci koji pokazuju da bojler nije sasvim ispravan i da treba pozvati stručno lice su kapljanje, šuštanje vode u kazanu, kao pred vrenje na ringli, ili neispravan termostat.

- Čim čujete šuštanje, to znači da se nataložio kamenac, voda u bojleru ne sme da vri. Kada je bojler uključen, treba isključiti grejalice, kalorifere, fen za kosu - savetuje majstor Mile.

Dugme termostata nikada ne treba podešavati tako da bojler zagreva vodu do maksimuma. Tada se oko grejača stvara više kamenca.


KADA UKLJUČITI

STALNO uključen bojler, ili samo po potrebi, individualna je stvar. Ipak, stalno uključen aparat, bez nadzora, dovodi do potencijalne opasnosti ukoliko neki, ili svi sigurnosni uređaju otkažu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

IstinaJe

16.07.2017. 18:31

Posebno ako imate Gorenje-Tiki bojler, onaj sa iznutra plastificiranim kazanom. Istopi mu se plastika pa zapuši sigurnosni ventil. Meni je zamalo eksplodirao a komšijin je tako ugrejao vodu da je vratio nazad u cevi i stanarima u toj vertikali istopio vodokotlice ( crevca i ventile) i pvc instalacije.

Jeste majstor Mile

16.07.2017. 18:33

Samo nekada davno u jednoj nestaloj drzavi postojali su standardi te drzave zvani:JUS. U vezi bojlera bili su termostati i siguronosni ventili: Deligrad. Tu i tamo i danas se mogu kupiti za razliku od ovog otpada koji stize iz Kine.

PravdeRadi

16.07.2017. 22:54

@Jeste majstor Mile - Pa upravo u toj drzavi su i napravljene cuvene slovenacke bojler-bombe koje i dan danas povremeno detoniraju u Srbiji i BiH

elktro struke

16.07.2017. 19:41

Da bi ste bili sigurni,svaki bojler,prvo,mora da ima dobo uzemljenje...zatim,mora da ima ispravan sigurnosno,propusno,nepovratni ventil,koji se montira na ulazu hladne vode u bojler...kada imate sve kako je navedeno,tada ste sigurni da se kupate,ali iskljucivo ako iskljucite prekidac za bojler..da biste se kupali sa ukljucenim bojlerom,morate imati ugradjenu diferencijanu(FID) sklopku,koja ne dozvoljava nikakvo curenje struje prema vodi...jer ta struja moze da ubije ljude u kadi

VELEBIT-RSK

16.07.2017. 20:29

@elktro struke - Zidao sam kucu elektricar koji mi je uvodio uzemlenje mi je savetovao da iskopam jamu dimenzije 5x2 metra i da u nju ubacim neki komad gvozdja. Nisam imao nista pri ruci pa sam odlucio otici na otpad starih automobila. Gde sam nasao neku staru karoseriju Fijata 1300 koju sam ubacio u tu jamu. A onda je taj elektricar na tu karoseriju spoio onu gromobransku traku. On mi je garantovao da je to 100% po propisu. Nakon godinu dana primetio sam povremene elektro sokove u kadi jeli to opasno mnogo?

elktro struke

16.07.2017. 20:49

@zoran - Protocni bojleri za kupanje su obicno od 9KW pa do 24KW...ako ih iskljucite,tusirace te se hladnom vodom..znaci,oni se ne iskljucuju,ali je njihova upotreba zabranjena,ako nemate ugradjenu diferencijalnu tj.FID sklopku.kao sto sam ranije rekao,svako curenje struje prema vodi,ova sklopka reaguje u mili sekundama i iskljucuje struju na bojleru14

alien

16.07.2017. 23:09

@DW - Ma koliko smešno i čudno zvučalo, bojler kad eksplodira može da napravi ogromnu štetu i povrede. Ima priloga i na srpskom o tome, bilo je par opakih slučajeva.

pametni

16.07.2017. 23:33

gluposti,danasnji bojleri imaju i sigurnosne ventile a i ugrađuju se fidel sklopke bilo kakav kratak spoj izbacuje osigurac od bojlera u mili sekundi,e sad ako ste imali nekog dunđera za ugradnju bojlera ovo nista ne vazi,nego se pazite kada se tusirate!

SMOKI

17.07.2017. 07:01

Posto je njegova visost BOJLER tako komplikovana i opasna stvar, ja predlazem da se uvede reatest svake tri godine i naravno da to rade visoko strucno osposobljeni kadrovi.INZENJERI bato. Isto kao za TNG na vozilima.Jer je to veca nauka nego uraditi generalni remont na autu, sto uzgred receno rade profesionalni mehanicari.Tako bi gradjanstvo bilo sigurno a i vajdica za usaglasavanje sa MMF i EU.