Žalba zbog rehabilitacije Kalabića

Foto Arhiva

petak, 14. 07. 2017. u 14:03

Жалба због рехабилитације Калабића
Tužilaštvo u Valjevu žalilo se Apelacionom sudu na odluku tamošnjeg suda kojom je nekadašnji komandant Gorske garde Nikola Kalabić rehabilitovan. Još se ne zna kada će biti zakazana sednica veća

Više javno tužilaštvo u Valjevu žalilo se na odluku valjevskog suda kojom je krajem aprila rehabilitovan nekadašnji komandant Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikola Kalabić.

Žalba je podneta Apelacionom sudu u Beogradu.

Portparol tog suda Mirjana Piljić rekla je Tanjugu da je žalba stigla u sud 11. jula i da će u narednom periodu biti zakazana sednica veća na kojoj će biti razmatrana žalba tužilaštva na prvostepenu odluku.

Rešenjem Višeg suda u Valjevu, usvojen je zahtev porodice za rehabilitaciju Kalabića, na osnovu koje se smatraju ništavim sve odluke državne komisije i rešenja Sreskog suda u Mionici kojima mu je konfiskovana imovina i oduzeta građanska prava. Na osnovu odluke Kalabić se smatra neosuđivanim.

Zahtev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića, jer je streljan pre njega, kao i da je stradao iz političkih, nacionalnih, a pre svega ideoloških razloga.

Nakon presude Sreskog suda u Mionici iz septembra 1946. kojom je Kalabić oglašen za narodnog neprijatelja konfiskovana mu je imovina.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Tuzioc

14.07.2017. 15:31

A da mi za promjenu zakazemo sujenje onim koi su od 1945 e "zakonski" skidali glave. Za promjenu da tuzimo i osudimo : broza ,bakarica , rankovica , krcuna , , krajacica , velebita, ..........

Миљко Пејић

14.07.2017. 22:59

@Tuzioc - Било их је и превише и знамо да нису била суђења већ представа којом се утеривао Србима страх у кости! А колико их је тек побијено без суда... мало вам је било, ви би још да давите Србе, да черечите још ово што је преостало! Неће моћи, доста је било! Време је да се ослободимо од ре-окупације из 1945.

Свака част

14.07.2017. 23:02

Браво за славно тужилаштво у Ваљеву! Све су случајеве решили, све иде како се пожелети може, па да се мало позабаве Калабићевим случајем од пре 72 године! Брука!!!