Od 80.000 do 300.000 evra za inovacionu delatnost

Tanjug

13. 07. 2017. u 16:43

U Privrednoj komori Vojvodine danas su prezentovani programi Fonda za inovacionu delatnost, kroz koji se dodeljuju sredstva do 80.000, odnosno do 300.000 evra po projektu

Од 80.000 до 300.000 евра за иновациону делатност

Ilustracija, Free Images Pixabay

U Privrednoj komori Vojvodine danas su prezentovani programi Fonda za inovacionu delatnost, kroz koji se dodeljuju sredstva do 80.000, odnosno do 300.000 evra po projektu za razvoj inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom koje poseduju veliki potencijal za komercijalizaciju.


Kako je saopšteno, radi se o programu ranog razvoja i programu sufinansiranja inovacija, a rok za prijavu je 1. septembar 2017.


Kroz te programe, kako se navodi u saopštenju, dodeljuje se finansijska pomoć za razvojne projekte inovativnih preduzeća u Srbiji, a finansiranje za sprovođenje programa u visini od 2,7 miliona evra obezbeđeno je iz republičkog budžeta, sa razdela ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljvanje koji, zajedno sprovode Srbija i Svetska banka.


V.d. direktora Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac rekao je da je program ranog razvoja namenjen privatnim mikro i malim preduzećima u ranim fazama razvoja, koja razvijaju tehnološku inovaciju i imaju potencijal za stvaranje nove intelektualne svojine, kao i jasnu tržišnu potrebu.


„Program sufinansiranja inovacija namenjen je privatnim mikro, malim i srednjim preduzećima, osnovanim u Republici Srbiji, koja razvijaju tehnološku inovaciju sa konkurentnom pozicijom na lokalnom/svetskom tržištu i jasnom tržišnom potražnjom“, pojasnio je Rakonjac.


Predsednik PKV Boško Vučurević rekao je da je PKV institucija koja podržava razvoj inovativnog preduzetništva, te da su mikro, mala i srednja privredna društva pokretači su evropske ekonomije.


„Oni su glavni oslonac za razvoj privrede u razvijenim ekonomijama sveta, jer predstavl?aju ekonomsku snagu. Konkurentnost privrede trebalo bi da se gradi na inovacijama, razvoju novih ideja, proizvoda i proizvodnih procesa. Inovativnost se zasniva na znanju, ali zahteva podršku okoline“, rekao je Vučurević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije